Комшић се обратио у УН без одлуке Предсједништва: Сусједне земље оптужио да желе дио БиХ

ГС
Комшић се обратио у УН без одлуке Предсједништва: Сусједне земље оптужио да желе дио БиХ

ЊУЈОРК - Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, обратио се Генералној скупштини УН-а без одлуке предсједништва и посебно се осврнуо на актуелну политичку кризу у БиХ.

Комшић је говорио о томе да поједине политике желе ставити под контролу институције БиХ и да је 'крајњи циљ појединих политика дисолуција БиХ и припајање дијелова БиХ сусједним државама'.

"Поједине политике, кроз форсирање дискриминације и неједнакости грађана Босне и Херцеговине, желе извршити упад у уставно-правни систем моје земље, како би имали 'Златни кључ' или 'Златну дионицу' управљања и доношења свих одлука у мојој земљи, иако по свим актима међународног права, као што је то Повеља Уједињених нација, они то не би смјели чинити. Њихове тенденције на дипломатском плану у којима негирају темељна људска права појединаца, како би кроз нека имагинарна колективна права остварили веома јасне циљеве, превазилазе добросусједске односе, јер се и у тим активностима и намјерама крије стратешки циљ присвајања дијела територије Босне и Херцеговине", нагласио је Комшић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је раније да је Комшић самовољно је отишао у Њујорк на сједницу Генералне скупштине УН.

Појаснио је да Предсједништво није донијело одлуку о слању делегације БиХ на сједницу у Њујорк.

Додик је у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутересу да, због интерних правила и процедура које прописују дужности и обавезе Предсједништва БиХ, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлашћење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

Комшић је током изглагања истакао да од новог високог представника у БиХ Кристијана Шмита очекује да ће водити рачуна о провођењу Дејтонског мировног споразума у БиХ.

- Зато сматрам како је ово право мјесто да истакнем очекивање да ће нови високи представник у БиХ водити рачуна о провођењу међународних правних аката. Са овог мјеста позивам институције УН-а да истрају на заштити људских права у сваком сегменту својих активности. Поједине политике, кроз форсирање дискриминације и неједнакости грађана Босне и Херцеговине, желе извршити упад у уставно-правни систем моје земље, како би имали "Златни кључ" управљања и доношења свих одлука у мојој земљи, иако по свим актима међународног права, као што је то Повеља Уједињених нација, они то не би смјели чинити - истакао је Комшић. 

Нагласио је и потребу поштивања људских права.

- Уз све разлике политичких погледа унутар Босне и Херцеговине, па и међународне заједнице представљене кроз Вијеће за имплементацију мира у Босни и Херцеговини које асистира високом представнику сматрам да једина водиља даљег политичког развоја моје земље као залога очувања мира и њене будућности, мора бити поштивање вриједности људских права. Сви њени људи, без обзира на њихов идентитет, етницитет, вјерска опредјељења или одсуство истих, морају имати иста права - рекао је.

Посебно се осврнуо на негирање геноцида и пресуда Хашког трибубала.

- Исти ти фактори негирају пресуде Хашког трибунала, који је утврдио почињени геноцид, злочине против човјечности и друге ратне злочине. Да ли такви фактори, који скривајући починиоце геноцида и ратних злочина, могу уопће бити дијелом међународног правног поретка - рекао је Комшић.

На крају је позвао Уједињене нације да истрају на вриједностима заштите људских права у "сваком сегменту својих активности".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана