Ко је Нафтали Бенет, нови премијер Израела: Милионер који се наметнуо као нови политички вођа

Танјуг
Ко је Нафтали Бенет, нови премијер Израела: Милионер који се наметнуо као нови политички вођа

ЈЕРУСАЛИМ - Нафтали Бенет (49), који је у недељу положио заклетву као нови израелски премијер, представља отелотворење бројних контрадикција које одликују Израел, наводи АП.

Бенет је религиозни Јеврејин, a зарадио je милионе у примарно секуларном сектору високе технологије, живи у Тел Авиву и некада је био савезник свога претходника Бењамина Нетанијахуа, кога је након 12-годишње владавине смијенио уз помоћ центриста и љевичара, наводи АП.

Његова ултра-националистичка странка Јамина освојила је на мартовским изборима само седам мјеста у Кнесету, који има 120 посланичких мијеста, али је Бенет успио да се наметне за предводника нове политичке коалиције.

Он се противи независној држави Палестинаца, а снажно се залаже за изградњу јеврејских насеља на Западној обали и у источном Јерусалиму, што већина Палестинаца и значајан дио међнародне заједнице виде као главну препреку за постизање мира.

- Он је лидер деснице, заступа екстремне ставове у погледу безбједносне политике, али је истовремено и веома прагматичан - указао је Јоханан Плеснер, начелник израелског Института за демократију и дугогодишњи Бенетов познаник, који је с њим служио војни рок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана