Кинези траже од САД укидање санкција Сирији: Отворите врата за хуманитарну помоћ

Срна
Кинези траже од САД укидање санкција Сирији: Отворите врата за хуманитарну помоћ

ПЕКИНГ - Кина је апеловала на САД да одмах укину санкције Сирији и отворе врата за слање хуманитарне помоћи након разорног земљотреса у тој земљи у којој су погинуле и повријеђене хиљаде људи, а хиљаде остале без крова над главом.

- Америчке санкције усмјерене на Сирију пореметиле су напоре за пружање помоћи, након што су катастрофални земљотреси однијели животе више од 13.000 људи - саопштено је из кинеског Министарства спољних послова.

Портпарол Министарства спољних послова Мао Нинг рекла је да би у свјетлу катастрофе која је задесила Сирију, САД требало да оставе по страни геополитичке опсесије и одмах укину једностране санкције.

На питање да прокоментарише санкције, она се осврнула се на историју интервенција САД у Сирији и тешке посљедице по просјечне грађане.

- Разорни земљотреси, уз године рата и превирања, оставили су Сирију у страшној хуманитарној кризи - рекла је она, додајући да су “чести амерички војни удари и оштре економске санкције изазвале огромне цивилне жртве и одузеле средства за егзистенцију Сиријаца”.

Она је осудила актуелне америчке војне операције у Сирији, истичући да америчке снаге краду сиријске енергетске ресурсе невјероватном брзином, преноси “Раша тудеј”.

Док ми сада говоримо амерички војници и даље окупирају регионе у којима се производи нафта. Они су опљачкали више од 80 одсто сиријске нафте и прокријумчарили и спалили житне резерве те земље. Све то је погоршало хуманитарну кризу у Сирији - рекла је она.

Хуманитарне групе, попут Сиријског арапског црвеног полумјесеца (САРЦ) и Арапско-америчког комитета за борбу против дискриминације са сједиштем у САД, позвале су америчке званичнике да одустану од санкција након земљотреса који су у понедјељак, 6. фебруара, потресли Сирију и Турску и однијели животе више хиљада људи у обје земље.

Многи становници су сада заробљени испод срушених зграда, што ствара хитну потребу за благовременом помоћи, иако хуманитарне организације кажу да су америчке санкције само отежале посао.

- Процес евакуације и спасилачке операције су ограничени због препрека које проистичу из строгих санкција. Имамо несташице тешких машина и опреме која је потребна да би се подигнули рушевине - рекао је предсједник САРЦ-а Калед Хоубати, додајући да америчке санкције стварају највеће препреке за помоћ погођеним зонама.

Вашингтон је у потпуности одбио да размотри укидање санкција, а Стејт департмент сматра да би такав потез био “контрапродуктиван”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана