Кина страхује од новог таласа вируса због "прећутних преносилаца"

Танјуг
Кина страхује од новог таласа вируса због "прећутних преносилаца"

ПЕКИНГ – Кина, у којој је епидемија корона вируса прошла, донијела је нове мјере да би спријечила да асимптоматски преносиоци вируса изазову други случај инфекције.

Иако број новозаражених опада од врхунца у фебруару, када је Кина изоловала неколико градова, власти позивају на континуиран опрез због страха од новог таласа заразе.

Од 63 нова случаја, 61 су путници који долазе у Кину из иностранства.

Осим импортованих случаја, брига кинеских власти су и асимптоматски случајеви, људи који преносе вирус а немају никакве клиничке симптоме као што су температура или кашаљ.

У сриједу је пријављено 56 нових асимптоматских случајева тако да је укупан број таквих случајева које кинески медији зову и "прећутни преносиоци" порастао на 657, преноси Ројтерс.

Због тога су донијете нове мјере. Здравствене установе морају да пријаве асимптоматске случајеве у року од два сата од открића. Локалне владе морају онда да идентификују све познате блиске контаке у року од 24 сата.

Асимптоматски пацијенти биће смјештени у колективни карантин 14 дана и рачунаће се као потврђени случајеви ако почну да показују симптоме. Такође, у двоседмичном карантину ће бити и њихови блиски контакти.

Почетком недеље појавила се и нова функција на мобилној платформи "WeChat" која омогућава људима да провjере да ли су икад сjeдили у возу или авиону поред неког асимптоматског преносиоца вируса који је касније постао потврђен случај.

Кинеске здравствене власти раније су упозориле да ће око двије трећине асимптоматских пацијената касније развити симптоме инфекције вирусом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана