Кина оштро протествовала због посјете њемачке министарке Тајвану

Танјуг
Кина оштро протествовала због посјете њемачке министарке Тајвану

ТАЈВАН - Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин данас је изјавио да би Нјемачка требало да ''одмах престане да се повезује и сарађује са сепаратистичким снагама за независност Тајвана, одмах престане да шаље погрешне сигнале сепаратистичким снагама за независност Тајвана и одмах престане да користи питање Тајвана за мјешање у унутрашње ствари Кине'', и додао да је то министарство уложило снажан протест Немачкој због тог ''подлог понашања''.

Раније данас нјемачка министарка образовања Бетина Штарк-Вацингер изјавила је након потписивања споразума технолошкој сарадњи са министром тајванског Националног савјета за науку и технологију Ву Тсунг-Тсонгом да је ''изузетно важно за моје министарство и мене да промовишемо сарадњу са партнерима и истомишљењицима'', преноси Ројтерс.

''Овај аранжман се залаже за унапређење сарадње на основу демократских вриједности, транспарентности, отворености, реципроцитета и научне слободе, да споменемо само неке ствари. Велико ми је задовољство и част што сам први министар на челу специјализованог владиног одјељења који је посјетио Тајван у последњих 26 година'', рекла је Штарк-Вацингер и додала да је Тајван, ''са својим одличним истраживачким институцијама'', веома цијењен партнер.

Извор Ројтерса у нјемачком министарству спољних послова навео је да је Берлин примио на знање кинеску реакцију, али да је путовање Штарк-Вацингерове било у складу са политиком ''једне Кине'', према којој је Тајван неотуђиви дио Кине.

Нјемачка, као и већина земаља, нема формалне дипломатске везе са Тајваном, иако има де факто амбасаду у Тајпеју, наводи агенција.

Одступајући од политике бивше нјемачке канцеларке Ангеле Меркел, влада Олафа Шолца развија нову стратегију за смањење зависности од Кине, која је до сада била витално извозно тржиште за нјемачку робу.

Кина посматра Тајван као сопствену територију и појачала је војни, политички и економски притисак како би то нагласила, оцјењује Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана