Кадиров: "Ахмат" ослободио 70 одсто територије града Марјинка

ГС/Агенције
Foto: Тасс

МОСКВА. КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 464. дан. Украјина је саопштила да је њена одбрана оборила више од 30 руских ракета и дронова над Кијевом, док регионални начелник тврди да су украјинске снаге гранатирале два руска села у Брјанској области.

Зеленски: Знамо да нећемо у НАТО док траје рат

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је данас да схвата да Украјина неће приступити НАТО савезу док траје рат са Русијом.

"Ми смо компетентни људи и схватамо да нећемо увући ниједну земљу НАТО савеза у рат", рекао је Зеленски током заједничке конференције за новинаре у Кијеву са естонским предсједником Аларом Карисом.

Он је додао да украјинска страна разумије да "неће бити чланица НАТО-адок траје овај рат".

"Не зато што то не желимо, већ зато што је то немогуће", рекао је украјински предсједник.

Кадиров: "Ахмат" ослободио 70 одсто територије града Марјинка

Војници чеченских специјалних снага "Ахмат", који су 30. маја отпочели операције у Марјинки, граду који се налази у Доњецкој области, ослободили су 70 одсто територије тог мјеста, објавио је данас командант "Ахмата" Рамзан Кадиров.

"Јуришни одреди су имали задатак да потисну непријатеља како би заштитили цивилно становништво. Борбе нису лаке. Непријатељ је послао довољно озбиљне снаге да задржи своју позицију", навео је Кадиров на Телеграму.

Он је истакао да ситуацију прати лично руски предсједник Владимир Путин који се распитивао о детаљима и току офанзиве.

"Оваква пажња шефа државе указује на велику одговорност за испуњавање постављених циљева. Сигуран сам да ће наши борци извршити наређења без губитака и на време", поручио је Кадиров.

Зеленски наредио провјеру свих склоништа у Украјини

Украјински предсједник Володимир Зеленски наредио је данас да се изврши комплетна провјера свих склоништа широм земље.

Он је то изјавио дан након што су три особе убијене у Кијеву јер нису могле да приђу склоништу током руског ваздушног напада, преноси Ројтерс.

Зеленски је јуче рекао да ће лично посјетити погођено подручје како би прикупио све потребне информације.

"Морам да одем тамо и да се увјерим лично. Инцидент ћемо детаљно испитати", рекао је предсједник Украјине на конференцији за медије."

Главне информације са брифинга Министарства одбране Русије:

Ваздушно-космичке снаге Русије гађале су високо прецизним оружјем украјинске системе ПВО који су покривали кључне објекте војне инфраструктуре;

Јединице одреда специјалних снага „Ахмат" су у офанзиви у тактичком правцу Марјинке;

Руска ПВО оборила је украјински авион Су-25 у Херсонској области и 29 украјинских дронова;

Руске снаге су ликвидирале преко 60 украјинских војника и две хаубице „гвоздика" у правцу Красног Лимана;

У правцу Доњецка ликвидирано је преко 50 украјинских војника;

Јужна група трупа води најактивније операције у области мјеста Авдејевка у правцу Доњецка;

У правцу Купјанска украјинска војска је изгубила до 70 војника, а уништено је и складиште муниције територијалне одбране;

У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу руска војска је уништила до 150 украјинских војника и хаубицу „краб" пољске производње.

Руска војска је у правцу Херсона ликвидирала преко 30 украјинских војника и систем М777;

Уништено је 96 артиљеријских јединица украјинске војске на положајима;

 

Кијев формирао ударну групу за контраофназиву код Запорожја

Кијев је формирао ударну групу трупа за контраофанзиву на запорошком делу фронта, изјавио је за Спутњик Владимир Рогов, шеф покрета „Заједно са Русијом".

„Завршено је формирање ударне групе украјинске војске у запорошком правцу. Код њих је све спремно, чекају зелено светло, команду", рекао је Рогов и додао да су руске јединице спремне да пруже отпор противнику, те да је изграђено неколико линија дубоко утврђене одбране.

Рогов је поручио да ће покушај напада у том правцу бити „самоубиство за режим Зеленског и његове милитанте".

Блинкен: Залажемо се за "праведан и трајан" мир у Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД са Кијевом и савезницима раде на консензуса о кључним елеменатима за успостављање "праведног и трајног мира" у Украјини.

Вашингтон би подстицао иницијативе других земаља за окончање рад, све док поштују Повељу УН, као и суверенитет, територијални интегритет и независност Украјине.

"Подржаћемо напоре – било Бразила, Кине или било које друге нације – ако помогну да се пронађе пут до праведног и трајног мира", рекао је Блинкен.

Украјина гранатирала луку у Бердјанску

Украјинска војска гранатирала је територију луке у руском Бердјанску, а према прелиминарним информацијама, у нападу нема погинулих нити је начињена материјална штета.

Снажно гранатирање Белгородске области, има погинулих

Украјинске снаге су поново гранатирале руску Белгородску област и то више насеља одједном, а у нападу има погинулих и рањених, изјавио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Како је прецизирао, након гранатирања саобраћајнице у Шебекинском округу погинуле су две жене, а још двоје људи је рањено.

Кинески изасланик: Ризик од ескалације и даље висок

Специјални кинески изасланик за евроазијска питања Ли Хуи, који је боравио у Москви и Кијеву, изјавио је да руска страна цијени жељу и напоре Кине да мирним путем ријеши рат у Украјини.

"Ризик од ескалације руско-украјинског рата је и даље висок", рекао је Ли, истичући да две стране морају да осигурају безбједност нуклеарних објеката.

Напад дроновима на руске енергетске објекте у Смољенској области

Два дрона извршила су напад на енергетске објекте у рускокј Смољенској области, саопштио је вршилац дужности губернатора региона Василиј Анохин.

Како је рекао, напад је извршен око три сата послије поноћи по локалном времену у мјесту Пересна и Диваси, међутим, у нападима нико није страдао нити је начињена материјална штета.

У току снажна размјена артиљеријске ватре на сјеверу Доњецке Народне Републике

У току је снажна размјена артиљеријске ватре између руских и украјинских снага на сјеверу Доњецке Народне Републике, саопштио је старији официр руске артиљеријске батерије.

Он је рекао и да његова јединица у том правцу свакодневно изведе око 10 „излазака на терен" са циљем да се сузбије ватра противника.

Додао је и да је циљ да се приближе на удаљеност од три километра од противника како би гађања постала прецизнија и ефикаснија.

Дронови гађали енергетске објекте у Смоленској области

Двије беспилотне летјелице гађале су неколико енергетских објеката у Смоленској области у Русији, саопштио је вршилац дужности регионалног гувернера Василиј Анохин.

Он је на "Телеграму" написао да су два дрона великог домета јутрос рано извршила напад на објекте комплекса горива и енергије у селу Пересна и Диваси у окрузима Починковски и Смоленски.

Анохин је нагласио да нико није повријеђен и да није нанесена критична штета на објектима, пренио је "Спутњик".
Према његовим ријечима, на терен су већ изашли тимови хитних служби.

Украјинци формирали ударне групе у Запорожју

Украјинске снаге завршиле су формирање ударних група за напредовање у подручју Запорожја, саопштио је предсједник покрета "Заједно смо са Русијом" Владимир Рогов.
-Формирање ударних група украјинских милитаната завршено је у подручју Запорожја. Касније ћу објавити више детаља о њиховом броју и саставу, као и о смјеру планираних напада - написао је Рогов на "Телеграму".
Он је у суботу, 27. маја, изјавио агенцији ТАСС да и даље постоји пријетња од потенцијалне украјинске офанзиве у Запорошкој области.

Старовојт: Оборено неколико дронова код Курска

Неколико украјинских дронова оборено је близу руског града Курска, изјавио је гувернер Курске области Роман Старовојт.

Он је позвао мјештане да остану мирни, нагласивши да је Курск, који је на граници са Украјином, под снажном заштитом руске војске.

Изјава Старовојта услиједила је након што је на неколико канала на “Телеграму” објављено да су се изнад града чуле експлозије. Канал “Маш” објавио је непровјерени видео-снимак на којем се види како систем противваздушне одбране испаљује пројектил ка небу.

Пограничне области Русије често су мета артиљеријске и ракетне паљбе, али и напада дроновима, откако је започета руска специјална војна операција у Украјини у фебруару прошле године, подсјећа “Раша тудеј”.

Дронови са експлозивима ударили су у уторак, 30. маја, у неколико стамбених зграда у Москви. У нападима није било погинулих, а лакше је повријеђено двоје цивила. Руски званичници тврде да је Кијев извршио напад како би унио страх и конфузију међу руске грађане.

Руско Министарство одбране саопштило је јуче да је руска војска одбила покушај уласка украјинске војске у Белгородску област.

Украјинске јединице преузеле су одговорност за сличне преласке границе у Русију у Белгородској области средином маја и у Бријанској области почетком марта.

Регионални начелник: Гранатирана два села у Брјанској области

Начелник Брјанске области на западу Русије на граници са Украјином Александар Богомаз изјавио је да су украјинске снаге грантирале два села у тој области, али да нико није повријеђен.

Ројтерс није могао да потврди руске тврдње о нападу.

Москва је током јучерашњег дана саопштила да су украјинске снаге ракетирале град у Белгородској области.

Украјина: Нови удари на Кијев, украјинска одбрана оборила више од 30 ракета

 Широм Украјине проглашена је рано јутрос ваздушна опасност због руских ракетних удара, али је након неколико сати од напада укинута за већи дио земље, укључујући и главни град Кијев, чији су званичници саопштили да је одбрана оборила више од 30 руских ракета и дронова.

Москва је од почетка маја извела око 20 одвојених напада ракетама и дроновима на украјинске градове.

Војне власти Кијева су на Телеграму саопштиле да је Русија истовремено лансирала беспилотне летјелице и крстареће ракете, преноси Ројтерс.

-Према прелиминарним информацијама, више од 30 ваздушних циљева различитих типова откривено је и уништено у ваздушном простору изнад и око Кијева од стране снага противваздушне одбране - наводи се у саопштењу.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко, који је раније пријавио два одвојена таласа напада, написао је на Телеграму да није било позива за спасилачке службе.

Украјина тврди да њена одбрана обара већину руских ракета и дронова, наводи Ројтерс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана