Јенс Шпан: Ограничења путовања важна док се на сазна више о омикрону

Срна
Foto: Танјуг

БРИСЕЛ - Одлазећи министар здравља Њемачке Јенс Шпан изјавио је данас да су ограничења путовања која ограничавају доласке у Европску унију важна док се не сазна више о омикрон соју вируса корона.

Крајем новембра, државе ЕУ пристале су да уведу ограничења путовања у седам јужноафричких земаља након што су пријавиле неколико случајева соја омикрон, који се сматра веома заразним.

"Док не сазнамо више, морамо да будемо опрезни и зато су ограничења путовања важна да би број улазака у Европу и Њемачку био што мањи", рекао је Јенс Шпан новинарима по доласку на састанак министара здравља ЕУ у Бриселу.

Извори из ЕУ нагласили су јуче да нема тренутног плана за ублажавање ограничења, поништавајући медијски извештај који је цитирао дипломату који каже да би то могао бити случај.

"Суочавамо се са веома изазовном епидемиолошком ситуацијом у свим државама чланицама са пандемијом ковид 19, која је постала посебно изазовна појавом варијанте омикрон", рекла је европски комесар за здравство Стела Киријакидес уочи данашњег састанка.

Она је истакла да ће апеловати на министре да појачају вакцинацију и, када је потребно, да промовишу друге нефармацеутске мјере, као што су ношење маски и социјално дистанцирање.

Малтешки министар здравља Кристофер Ферн рекао је новинарима, прије састанка, да жели да фармацеутске компаније произведу модификовану верзију својих вакцина за мање од 100 дана.

"Фајзер" и "Бионтек", главни добављачи вакцина против ковида у ЕУ, рекли су да ће им требати 100 дана.

"Сто дана је вјероватно предуго да бисмо чекали на модификовану вакцину", навео је Ферн, напомињући међутим да у овом тренутку нема извјесности да ће варијанта омикрон захтијевати прилагођену вакцину, уз претпоставку да ће бустер дозе можда бити довољне у борби против нове мутације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана