Изречена пресуда Србину у Њемачкој који је чинио "монструозна дjела неописиве бруталности"

Г.С.
Foto: www.tagesspiegel.de

Берлин - Српски држављанин Синиша К. (30) осуђен је на 14 година затвора због бруталног силовања шест жена и сексуалног напаствовања једне у околини Берлина.

Изречен је и продужени притвор након робије – теоретски доживотно, пише Дојче веле.

Синиша К. је у јуну и јулу прошле године серијски препадао и силовао жене у неколико шума надомак Берлина. Усред бијела дана је прилазио женама које су шетале, џогирале или возиле бицикл, а затим их одвлачио у жбуње. Најстарија жртва имала је 27 година, најмлађа свега 14.

Већ на почетку двомјесечног суђења пред Земаљским судом у Берлину је Синиша К. признао недјела. У изјави коју је прочитао његов бранилац стајало је: „Стидим се због онога што сам урадио." Детаљним признањем је уштедео жртвама још једну трауму – без признања, жене би морале да свједоче пред судом.

Описано је како је савладао жене, како их је давио, пријетио им, силовао. Понекад је имао шрафцигер као оружје, понекад нож. „Прилазио сам јој директно, ухватио је за врат и одвукао у шуму", речено је о једном од случајева у признању.

Како пише берлински Тагесшпигел, детаљно признање и изражавање кајања „били су очито једина могућа стратегија да се евентуално ублажи претећа дугогодишња казна затвора". Докази су били убједљиви, између осталог и трагови ДНК починиоца.

Тужилаштво је тражило баш казну каква је и изречена: 14 година затвора, као и продужени притвор послије тога – теоретски неограничен – због опасности да силоватељ понови злочин. Браниоци су тражили највише десет година робије.

Силовао и у Србији

Прошлог љета су фантомски портрети, а потом и мутне фотографије осумњиченог данима били велика вијест у Њемачкој. Ухапшени је средином јула након посљедњег силовања и послије полицијске потјере коју је један полицајац описао као "филмску". К. није реаговао на пуцње упозорења. "Окретан тип, невјероватно брз", испричао је пред судом један полицајац о бјегунцу.

Синиша К. из Меленаца надомак Зрењанина је до 2018. у Србији издржавао петогодишњу казну због силовања и крађе. Касније је са партнерком отишао у Берлин гдје су мјесецима живјели илегално.

"Вјерујем да се ради о крајње опасном серијском починиоцу", рекао је адвокат Роланд Вебер који заступа једну од берлинских жртви. "То су монструозна дјела неописиве бруталности каква се ријетко, ријетко виђају."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана