Излазне анкете: Странка Бојка Борисова побједник на изборима у Бугарској

Танјуг
Излазне анкете: Странка Бојка Борисова побједник на изборима у Бугарској

СОФИЈА - Бугарска партија десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) бившег премијера Бојка Борисова виђена је за побједника на данашњим парламентарним изборима са око 24,6 одсто до 25,5 одсто гласова, показале су излазне анкете Галуп интернешенела и Алфа рисерча. `

Очекује се да ће њихов главни ривал, реформистичка партија Настављамо промене (ПП) коју предводи Кирил Петков, чија је реформска влада срушена у јуну послије само шест мјесеци, бити друга са 18,9 одсто до 19,9 одсто гласова на ванредним парламентарним изборима, четвртим за мање од две године, пренио је Ројтерс.

Предвиђа се да ће Борисов (63) тешко пронаћи коалиционе партнере међу својим главним ривалима који га оптужују да је дозволио да се корупција устали током његове деценијске владавине која се завршила априла 2021. године, наводи британска агенција.

Према истраживању јавног мњења које су пред изборе спровели Алфа рисерч, Тренд и Галуп интернешенел, највише осам странака би требало да уђе у парламент.

Поред ГЕРБ и ПП, то су етничка турска партија Покрет за права и слободу (МРФ), ултранационалистичка и проруска партија Препород, лјевичарска Бугарска социјалистичка странка, десничарска Демократска Бугарска, конзервативна странка Бугарски успон и популистичка партија Има такав народ (ИТН).


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана