Избори у Бразилу: Води Да Силва са 51, Болсонаро 37 одсто

Танјуг
Избори у Бразилу: Води Да Силва са 51, Болсонаро 37 одсто

БРАЗИЛИЈА - Бивши предсједник Бразила, лјевичар Луиз Инјасио Лула да Силва освојио је 51 одсто гласова, а актуелни шеф државе, десничар Жаир Болсонаро 37 одсто, саопштио је бразилски Врховни изборни суд, највиши изборни орган Бразила, на основу само 0,1 одсто пребројаних гласова послије данашнјих избора.

Уколико ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова изашлих бирача, два кандидата са највише гласова учествоваће у другом кругу гласанја 30. октобра, преноси Ројтерс.

Више од 150 милиона грађана Бразила изашло је данас на биралишта да би изабрали новог предсједника државе, сенаторе, одборнике и државне гуверенере.

У фокусу су предсједнички избори, а према испитивањима јавног мњења, очекује се убједљива побједа Да Силве.

Он би, како је наведено у истраживањима, требало да освоји 48,3 одсто гласова, а Болсонаро 36,3 процената.

Болсонаро је гласао у Рио де Жанеиру и рекао да очекује да ће побиједити на изборима у првом кругу, упркос томе што му анкете дају мале шансе.

На предсједничким изборима чествовало је 11 кандидата.

Грађани Бразила, такође су бирали свих 513 посланика доњег дома Конгреса, трећину од 81 члана Сената, гувернере држава и одборнике.

Иако Лула да Силва води у предсједничкој трци, очекује се да ће конзервативна коалиција која подржава Болсонара имати већину у оба дома Конгреса.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана