Из правца аердрома Жуљани у Кијеву вијори се дим, експлозије у цијелом граду

Танјуг
Из правца аердрома Жуљани у Кијеву вијори се дим, експлозије у цијелом граду

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 460. дан. Украјинска војска поручује да је спремна за контраофанзиву. Руске снаге су поново, уз помоћ дронова и кртарећих ракета, извеле ваздушни удар на Кијев.

Из правца аердрома Жуљани у Кијеву вијори се дим, експлозије у цијелом граду

У близини кијевског аеродрома Жуљани види се дим, док се у центру града чују експлозије, при чему је проглашена узбуна за ваздушну опасност, и активиран ПВО систем, пренио је данас ТАСС.

Експлозије су се поново чуле данас у центру украјинске престонице Кијев, након новог упозорења о ваздушној опасности.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је дошло до експлозија у центру Кијева и позвао становнике да остану у склоништима, преноси Ројтерс.

Тренутно је у већем дијелу Украјине, укључујући Кијев, проглашена узбуна за ваздушни напад.

Рано јутрос Русија је покренула нови талас ваздушних удара на Кијев користећи дронове и крстареће ракете.

У 15. руском ваздушном нападу у овом месецу и другом узастопном нападу у последња два дана у Кијеву није било веćе штете или жртава, тврде украјински званичници, али у својој објави на каналу Телеграм градоначелник Кијева Виталиј Кличко написао је да је протекла ноћ била тешка, преноси Ројтерс.


ЕК обавијестила Мађарску о неопходности поштовања санкција против Русије

Европска комисија је у свом одговору мађарским властима поводом усаглашавања измјена у уговорима о изградњи и финансирању пројекта нуклеарне електране „Пакш-2" навела да је приликом реализације пројекта важно поштовати санкциону политику Европске уније против Русије.

ЕК је такође истакла да пројекат не доприноси остварењу циља Европске уније за смањење енергетске зависности од Русије.
Медији: Запад врши притисак на Зеленског да смањи захтјеве за преговоре с Москвом

Земље Г7 тајно припремају „гаранције безбједности" за Украјину у случају рјешавања сукоба, пише италијански лист „Република".
„САД и ЕУ врше притисак на Зеленског да смањи захтјеве, како би они били прихватљивији за земље Глобалног Југа", наводи лист.

У тексту се наводи да би као политичка гаранција Кијеву могла бити дата могућност да започне преговоре о ступању у Европску унију.
САД желе, како пише лист, да се сукоб у Украјини заврши што је могуће прије, јер представља сметњу за шефа Беле куће Џозефа Бајдена, који ће заједно с бившим америчким лидером Доналдом Трампом учествовати у предсједничким изборима у новембру наредне године.

Владе Француске, Њемачке и Италије не знају колико ће још дуго моћи да рачунају на подршку бирача у својој сарадњи с Кијевом, јер се и у тим земљама исцрпљују политички, финансијски и војни ресурси, додаје лист.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

Оружане снаге Русије извеле су високопрецизним оружјем ваздушног базирања напад на аеродроме Оружаних снага Украјине, објекти су уништени;

Руска војска ликвидирала је током претходног дана готово 145 украјинских војника у правцу Доњецка;

Војска Русије је у току протеклог дана у правцу Јужног Доњецка и Запорожја ликвидирала скоро 140 војника и складиште муниције у ДНР;

Руске снаге су у претходна 24 часа уништиле готово 55 војника и самоходни топ „гвоздика" Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;

Оружане снаге Русије уништиле су два складишта са муницијом 

Оружаних снага Украјине у области насеља Максимилијановка у ДНР;

У нападу који је изведен високопрецизним оружјем такође су уништени командни пунктови, авионска техника, складишта са оружјем и муницијом Оружаних снага Украјине;

Оружане снаге Русије у подручју Авдијевке у ДНР уништиле су командно-осматрачки пункт 110. механизоване бригаде непријатељске војске;

ПВО средства су током протеклог дана пресреле три ракете „сторм шедоу", 13 пројектила вишецевног бацача ракета „хајмарс" и оборила 14 дронова украјинске војске;

Украјинске снаге су у правцу Купјанска изгубиле скоро 65 војника, 3 аутомобила и 2 хаубице;

Оружане снаге Русије уништиле су хангар са наоружањем и војном техником 126. бригаде територијалне одбране у региону Берислава у Херсонској области,

У правцу Купјанска заустављена су дејства две украјинске диверзантско-извиђачке групе.

Лавров: Руска војска има могућност да реагује на обуку украјинских пилота на Ф-16

Оружане снаге Русије имају могућност да реагују на намјеру западних земаља да обучавају украјинске пилоте за управљање ловцима Ф-16, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Што се тиче Данске и Холандије и њихове намјере да буду у првим редовима оних који обучавају украјинске пилоте на западним авионима, вјероватно је ријеч, прије свега, о жељи да се допадну хегемону. Те земље у европским пословима активно спроводе политику Вашингтона. Што се тиче наше реакције – не сумњам да ће наше оружане снаге имати могућности да на то одреагују", рекао је Лавров новинарима.

Командант украјинских копнених снага: Ускоро ће куцнути час за контрофанзиву

Командант Копнених снага украјинске војске Александар Сирски изјавио је на свом Телеграм каналу да ће моменат за контрофанзиву „убрзо доћи".

„На подручју Лимана састао сам се са командирима јединица и одељења који извршавају задатке на најкритичнијим тачкама на фронту. Заједно само размотрили могуће сценарије развоја догађаја у овом правцу и текућу ситуацију на фронту. Нагласио сам да ће ускоро куцнути час када ћемо прећи на активна офанзивна дејства и опредјелио конкретне задатке у циљу њихове припреме", написао је Сирски.

Русија испоручила Бјелорусији још један С-400

Русија је испоручила Бјелорусији још један систем противваздушне одбране С-400, саопштено је данас из Министарства одбране Бјелорусије.

-Још један ракетни систем С-400 стигао је у Бјелорусију. Систем ускоро треба да ступи на борбено дежурство. На полигонима у Русији белоруски војници прошли су пуну обуку за борбену употребу ПВО система - наводи се у саопштењу, преноси Тасс. Бjелоруски предсjедник Александар Лукашенко рекао је у децембру 2022. да је та земља на својој територији распоредила руске ракетне системе С-400 и Искандер.

МО Русије: Одбијени напади украјинских диверзантских група

Руске снаге одбиле су два напада украјинских диверзантских и јуришних група, речено је у Министарство одбране Русије.

Руске јединице одбиле су два напада непријатељских диверзантских група на правцу Александро-Артјомовск и Авдејевск, речено је из руског Министарства агенцији “Спутњик”.

Такође су руски термобарични ракетни бацачи ТОС-1А “Припрека”“ нанијели штету људству у области Орихово-Василовка.

Тешки ракетни бацач ТОС-1А, познат и под незваничним називом “Пинокио”, својим термобаричким и запаљивим пројектилима уништава лаке оклопне циљеве, живу силу и противничке бункере.

ЕУ:Питање Крима разматраће се одвојено

ЕУ неће признати Крим као дио Русије, али питање његовог статуса треба разматрати одвојено од оног које се тиче могућег придруживања Украјине Унији, рекао је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

Шаленберг је за лист “Прес” рекао да ЕУ подржава “потпуну обнову интегритета и суверенитета Украјине”.

На питање да ли би “Украјина са спорним границама” могла да уђе у ЕУ, он је рекао да се на ово питање не може недвосмислено одговорити док се не заврше борбена дејства.

Република Крим и Севастопољ, град са посебним статусом на полуострву Крим, гдје већину становника чине Руси, одбили су да признају легитимитет власти у вријеме нереда током државног удара у Украјини у фебруару 2014. године.

Крим и Севастопољ усвојили су декларације о независности 11. марта 2014, пет дана касније су одржали референдум на којем је 96,7 одсто становника Кримa и 95,6 одсто бирача Севастопоља изабрало да се отцијепе од Украјине и придруже Руској Федерацији.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је споразуме о поновном уједињењу 18. марта 2014. године. Те документе је 21. марта ратификовала Федерална скупштина Русије или дводомни парламент, подсјећа ТАСС.

Нови руски ваздушни удари на Кијев

Русија је раним јутарњим часовима покренула нови талас ваздушних удара на Кијев користећи дронове и крстареће ракете, а војна команда у украјинској престоници саопштила је да су „украјинске ПВО јединице обориле више од 40 непријатељских пројектила2.

У 15. руском ваздушном нападу у овом мјесецу и другом узастопном нападу у посљедња два дана у Кијеву није било веће штете или жртава, тврде украјински званичници, али у својој објави на каналу Телеграм градоначелник Кијева Виталиј Кличко написао је да протекла ноћ била тешка, преноси Ројтерс.

У данашњем нападу, по интензитету сличном нападима извршеним у протекла два дана, руска војска је користила комбинацију беспилотних летелица Шахид иранске производње и крстареће ракете, наводи се у саопштењу војне управе Кијева, међутим извјештач Ројтерса није био у могућности да независно провери извештаје о размерама напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана