Иницијатива у парламенту Аустрије за забрану Блајбурга

Танјуг
Иницијатива у парламенту Аустрије за забрану Блајбурга

БЕЧ - Већина странака у аустријском парламенту изјаснило се данас против усташке комеморације на Лојпашком пољу код Блајбурга, која се одржава сваке године.

Иницијативом странке Зелених, која је коалициони партнер Народне партије Аустрије (ОВП) канцелара Себастијана Курца, позвана је влада на забрану комеморације у Блајбургу. Иницијативу су подржали ОВП, Социјалдемократска партија (СПО) и Неос, док то није учинила десничарска Слободарска партија (ФПО).

"Министар унутрашњих послова се позива да, уз поштовање свих одредби Повеље о основним правима ЕУ, европске конвенције о људским правима и свих других уставних одредби, размотри све могућности да правним мјерама на унутрашњем, билатералном и европском нивоу забрани 2021. и наредних година ултранационалистичко-фашистичку комеморацију у Блајбургу, на територији Аустрије", наводи се у предлогу резолуције.

Захтијев ће бити на дневном реду одбора за унутрашња питања аустријског парламента.

Олга Фоглауер, посланица Зелених, указала је да се њена странка већ годинама залаже за забрану усташке комеморације.

"Имамо историјску одговорност према жртвама нацизма и усташког режима и на основу тога морамо дјеловати. Заједно желимо да постигнемо да се забрани окупљање усташа на територији Аустрије. Гледање у страну надлежних власти убудуће више не може бити опција", поручила је она.

Посланица СПО Сабине Шац истакла је да је иницијативом остварен историјски подухват којим би усташко окупљање коначно постало прошлост.

"До сада се чинило само да једна пандемија може да спријечи десничарско екстремистички скуп. Радује ме што ћемо успјети да забранимо усташко окупљање у Аустрији. То што такав скуп више неће смијети да се одржава у Аустрији произилази и из наше историјске одговорности. Радује ме подршка странака и требало би даље заједно да радимо на успостављању заједничке одрживе стратегије против десничарског екстремизма, антисемитизма, расизма у Аустрији", поручила је Шац.

Посланици Неос Штефани Криспер и Михаел Бернхард указали су да је тешким проговорима постигнут договор око заједничке иницијативе.

"Тиме смо започели окончање ове неприхватљиве манифестације која није усаглашива са антифашистичким основним вриједностима наше земље", казала је Криспер.

Истовремено упозорила је од преурањеног радовања, додајући да ће тзв "Блајбуршки почасни пук" сигурно покушати да спроведе сумњиву трансакцију своје непокретности у Блајкбургу.

Према њеним ријечима, планирају да купе кафану у непосредној близини поља на којем се налази усташки споменик, са циљем да још већу површину добије за своја дјеловања, која је онда приватни посјед.

То, како истиче, треба спријечити свим средствима на савезном и покрајинском нивоу.

"Добро је да је у посљедњој минути дошло до помјерања у дебати о Блајбургу", казао је Бернхард, додајући да ће се иницијативом поставити смјернице како би се усташки циркус окончао.

"Ове године је корона вирус постигао оно што протеклих година нису савезне и покрајинске власти успјеле и поред свих апела, а то је да спријечи националистичко и неофашистичко окупљање", рекао је он, апелујући на све странке да у даљем парламентарном процесу подрже иницијативу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана