Хиљаде кућа потопљено у Херсонској области, град Аљошки скоро потпуно под водом (ВИДЕО)

ГС/Агенције
Брана на Дњепру у Херсонској области се урушила
Foto: Спутњик | Брана на Дњепру у Херсонској области се урушила

МОСКВА, КИЈЕВ –Рат у Украјини ушао је у 468. дан. Велика брана у Херсонској области Нова Каховка уништена је дјелимично током гранатирања, а вода се излила и поплавила околно подручје. Русија је током ноћи извршила нови ваздушни удар на Кијев, а украјински званичници су саопштили да су системи противваздушне одбране оборили више од 20 крстарећих пројектила.Руска војска је одбила нови напад Оружаних снага Украјине у правцу јужног Доњецка, који је кијевски режим предузео након прегруписавања, саопштило је руско Министарство одбране.

Хиљаде кућа потопљено у Херсонској области, град Аљошки скоро цио под водом

Преко 1.300 кућа је потопљено у дијелу Херсонске области која је под контролом Кијева, саопштио је шеф војне администрације те области Александар Прокудин кога је именовао Кијев.

„Тренутно нам је познато да је 1.335 кућа под водом на десној страни обале Дњепра“, рекао је он.

Са друге стране, због урушавања Каховске хидроелектране, град Аљошки је практично цио под водом, рекао је предсједник Владе Херсонске области Андреј Алексејенко.

„Најтежа ситуација је у граду Аљошки, он је практично цео под водом. Евакуација се спроводи само уз помоћ специјалне технике. Већ су упушени специјални камиони, а из Крима су послати и чамци“, навео је он.

Међутим, ниво воде у Новој Каховки почео је да опада, а према ријечима шефа администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, за сада је ријеч само о центиметрима.

„Вода је мало изашла из града, али сасвим мало. Буквално један-два центиметра. За сада је рано говорити о тенденцији. У свакум случају, ситуација је под контролом“, додао је.

Москва: Уништавање бране терористички акт Украјине

Руско министарство спољних послова саопштило је да осуђује рушење ХЕ Каховка, као и да је ријеч о терористичком акту који су извеле украјинске снаге у оквиру своје контраофанзиве.

„Осуђујемо уништавање Каховске хидроелектране које су извеле Оружане снаге Украјине, што је довело до хуманитарне и еколошке катастрофе великих размјера“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, преноси Тас.

Истовремено, Москва је позвала међународну заједницу да осуди „злочиначке акције Кијева“.

Бијела кућа испитује наводе да је Русија гранатирала ХЕ Каховка

Портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио је да САД не могу да кажу шта је довело до уништења бране Каховка у Украјини, али да испитују извјештаје о томе да је Русија изазвала експлозију.

Он је навео да је услијед напада на брану страдао велики број људи, као и да су хиљаде Украјинаца евакуисане из те области.

„Чинимо све што можемо да процјенимо извештаје о томе да је Русија одговорна за експлозију и радимо са Украјинцима на прикупљању више информација, али не можемо са сигурношћу да кажемо шта се догодило“, рекао је Кирби на конференцији за новинаре.

Додао је да ће уништење ХЕ Каховка имати „разоран утицај“ на енергетску безбједност Украјине.

Зеленски позвао Ватикан да подржи његов мировни план за Украјину

Украјински предсједник Володимир Зеленски данас је, у разговору са папским изаслаником Матеом Зупијем, позвао Ватикан да допринесе имплементацији украјинског мировног плана.

Зеленски је, у објави на свом Телеграм каналу, навео да је у разговору било речи о ситуацији у Украјини и хуманитарној сарадњи „у оквиру украјинске формула мира“ и оценио да само уједињени напори, дипломатска изолација и притисак на Русију могу да „утичу на агресора“ и донесу праведан мир Украјини.

„Позивам Свету столицу да допринесе имплементацији украјинског мировног плана. Украјина поздравља спремност других држава и партнера да пронађу пут до мира, али пошто је рат  на нашој територији, алгоритам за постизање мира може бити само украјински“, поручио је он.  

Више од хиљаду људи евакуисано након урушавања Каховке, исцуриле тоне нафте

Више од хиљаду људи је данас евакуисано из града Херсона и других области под украјинском контролом након урушавања бране Нова Каховка, саопштио је гувернер Херсонске области Олександр Прокудин.

Он је навео да су евакуисане 1.364 особе из поплављених подручја, углавном из округа Острив, преноси ЦНН.

Прокудин је додао да је више од хиљаду кућа у Херсонској области под водом, те да су потпуно потопљена насеља Корсунка и Дњепријани.

Министарство одбране Русије: Берховка је под пуном контролом руске војске

Напад украјинских милитаната на насеље Берховка код Артјомовска успјешно је одбијен, а извјештаји да су руске трупе напустиле то насеље не одговарају стварности, саопћило је данас Министарство одбране Русије.

"Насеље Берховка код Артемовска је потпуно под контролом руских трупа", наводи се у саопћењу руског министарства, преноси РИА новости.

Министарство одбране РФ је додало да су "руске јединице успјешно одбиле напад милитаната УАФ". 

"Информације које стижу из појединих извора о наводном напуштању Берховке од стране руских трупа нису тачне", напомиње се у саопћењу.

Како се види на снимку који је дистрибуирао Министарство одбране, у граду тренутно нема борби.

 "Пети пук, други батаљон, пета чета. Стојимо у Берховки, све је у реду", рекао је један од војника.

Гутереш: Гранатирање ХЕ Каховка још једна разорна посљедица руске инвазије

 Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да УН немају никакве независне информације о томе како је дигнута у ваздух хидроелектрана Каховка на реци Дњепар, али је рекао да је реч о "још једној разорној последици руске инвазије на Украјину".

"Напади на цивиле и критичну цивилну инфраструктуру морају престати. Морамо деловати како бисмо обезбедили поштовање међународног хуманитарног права", поручио је Гутереш, преноси Ројтерс.

Он је навео да је гранатирање хидроелектране "велика хуманитарна, економска и еколошка катастрофа".

"Најмање 16.000 људи је већ изгубило своје домове", навео је Гутереш и додао да Уједињене нације раде у координацији са украјинском владом како би послале подршку која укључује воду за пиће и таблете за пречишћавање воде.

Кијев и Москва су затражили од Савјета безбједности УН да се хитно састане како би се разговарало о гранатирању бране на Дњепру.

Украјинске власти су оптужиле руске снаге за "еколошки акт тероризма", док је Русија то описала као "чин саботаже који је извршила Украјина".

Шојгу: Премјештање војске циљ напада на "Каховку"

Украјинске снаге уништиле су дио Хидроелектране "Каховка" како би премјестиле поједине војне јединице из правца Херсона у офанзивнија подручја, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је рекао да су украјинске власти синоћ починиле "још један терористички напад" када су уништиле дио хидроелектране и довеле до поплава на већој територији.

"Према доступним подацима, циљ оваквих поступака је да непријатељ, након пропалих офанзивних операција и са циљем јачања потенцијала, спроведе план да премјести одређене јединице и опрему из правца Херсона у подручје својих офанзивних операција, значајно слабећи тиме положаје у правцу Херсона", истакао је Шојгу.

Шојгу сматра да је Кијев гађао хидроелектрану како би спријечио руску војну офанзиву.

Најмање 150 метричких тона нафте исцурјело у Дњепр након експлозије

Најмање 150 метричких тона нафте исцурјело је у воде Дњепра као резултат експлозије бране ХЕ Каховка, саопштено је данас из Кијева.

''Чланови Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине изјавили су да се најмање 150 метричких тона моторног уља излило у Дњепр и да постоји ризик од даљег цурења више од 300 метричких тона'', наводи се у саопштењу тог Савјета.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оцијенио је да је експлозија у нуклеарној електрани Каховка била је чин намјерне саботаже Украјине, и оптужио украјинске снаге да су гранатирале електрану вјероватно користећи ракете испаљене из вишецевног ракетног система Олха.

Украјински предсједник Володимир Зеленски оптужио је данас Русију да су њене снаге изнутра дигле у ваздух брану.

Започела евакуација Херсонске области

Руско руководство које контролише Херсонску област у Украјини саопштило је данас да припрема евакуацију три округа након експлозије на Хидроелектрани Нова Каховка на југу Украјине.

У саопштењу се наводи да су у току припреме евакуације у области Нова Каховка, као и из округа Голо Пристан и Олешки, који се налазе на лиєевој обали Дњепра.

Том диjелу Украјине, Москва контролише лијеву, а Кијев десну обалу ријеке.

Градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтијев, којег је поставила Москва, оцијенио је да је пробијање оближње бране у току ноћи "терористички акт" и да је за то крива Украјина.

- Ово је  терористички акт усмерен против цивила, Украјинци су то урадили - рекао је Леонтијев.

Раније данас украјинске власти прогласиле су узбуну и позвале цивилно становништво на евакуацију из потенцијално плавних зона на десној обали Дњепра.

Украјина позвала на састанак СБ УН

Украјина је данас позвала на хитан састанак Савјета безбједности Уједињених нација на којем би се разговарало о, како је навела, ''руском терористичком нападу'' на брану Каховка на југу Украјине.

У саопштењу украјинског министарства спољних послова додаје се да та земља жели да Одбор посматрача нуклеарног наоружања УН, такође разговара о експлозији, и затражила увођење нових међународних санкција Русији, а посебно руској ракетној индустрији и нуклеарном сектору.

Украјински и руски званичници окривили су једни друге за пробијање бране на Дњепру, која је под контролом Русије, што је довело до евакуације људи који живе низводно, преноси Ројтерс.

Зеленски: Руске снаге дигле брану у ваздух изнутра

Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је данас Русију да су њене снаге изнутра дигле у ваздух брану хидроелектране Каховка на југу Украјине.

-Данас су руски терористи извели унутрашњу детонацију структура хидроелектране Каховка. Око 80 насеља је у зони поплава - навео је Зеленски на Телеграму.

Проглашена ванредна ситуација у Новој Каховки

Ванредна ситуација проглашена је у Новој Каховки, у дијелу Херсонске области који је под контролом Русије, након уништења бране Хидроелектране "Каховка", саопштиле су регионалне власти.

Дио саопштења регионалних власти пренијела је руска новинска агенција ТАСС.

Градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтијев изјавио је раније да је уништен горњи дио Хидроелектране "Каховка", усљед гранатирања које су извршиле украјинске снаге.

Према његовим ријечима, ниво воде порастао је за 10 метара и вода наставља да односи брану, уз напомену да максимални ниво воде може да буде 12 метара.

Столтенберг: Нечувен чин напада на Каховску брану, угрожене хиљаде цивила

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је данас напад на брану Нова Каховка који, како је навео, „још једном показује бруталност руског рата у Украјини и упозорио да су угрожене хиљаде цивила и причињена штета животној средини“.

-Ово је нечувен чин који још једном показује суровост руског рата у Украјини - написао је Столтенберг на Твитеру.

Генерални секретар Северноатлантске алијансе навео је и да уништавање бране "доводи у опасност хиљаде цивила и изазива озбиљну штету по животну средину".

Становништво из око 300 кућа у Новој Каховки евакуисано због рушења бране

Становништво из око 300 кућа у Новој Каховки, на југу Украјине, евакуише се након рушења бране хидроелектране која се налази у близини, саопштиле су проруске власти, преноси ТАСС.

Брана Каховка у делу Херсонске области који је под контролом руских снага, урушена је јутрос у гранатирању за које се узајамно оптужују Русија и Украјина.

Евакуација становништва у округу Нове Каховке, који се налази на обали реке Дњепар, почела је након што је срушена брана хидроелектране Каховка.

-Сада измјештамо становнике који су директно на обали. Град је још увијек под гранатирањем. Мислим да ће становници из око 300 кућа бити евакуисано и већ се сада евакуишу, како би избјегли жртве  - рекао је за ТВ  Русија-24 начелник проруске општинске управе Владимир Леонтјев.

Он је навео да је штета на хидроелектрани у Каховки изазвана гранатирањем Кијева и да је то нанијело озбиљну штету животној средини.

Према његовим ријечима, ниво воде у реци Дњепар у Новој Каховки  порастао је више од 10 метара због колапса ХЕ Каховка и могао би да достигне до 12 метара прије него што почне да опада.

-Вода је порасла, наставља да расте. У року од 72 сата, према прогнозама, она ће кренути да опада. Град је поплављен, Дњепровска авенија је већ под водом. То значи да је вода порасла за више од 10 метара - рекао је Леонтјев.

Укрхидроенерго:ХЕ Каховка више не може да се обнови, акумулација ће нестати за четири дана

Украјинска компанија Укрхидроенерго саопштила је данас да Каховска хидроелектрана, која је оштећена у гранатирању за које узајамно оптужују Русија и Украјина, не може бити обновљена јер је опрема потпуно уништена.

Укрхидроенерго наводи да је просторија у којој се налази машинско одjељење потпуно уништена, преноси Униан.

Додаје се да ће акумулација Каховка нестати у наредна четири дана и да водостај ве’ убрзано опада.

Брана Каховка у дijелу Херсонске области која је под контролом руских снага, урушена је јутрос у гранатирању за које се узајамно оптужују Русија и Украјина.

Почела евакуација у Новој Каховки, ниво воде порастао за 10 метара

Ниво воде у Новој Каховки порастао је за 10 метара откако је брана уништена у експлозији, јављају власти које је поставила Москва.

Почела је евакуација у неколико насеља.

Конструкција бране се и даље урушава

Тасс је, позивајући се на изворе хитних служби, јавио да се половина бране већ урушила и да наставља да се урушава.

С обзиром на то да је ова брана била задужена и за омогућавање водоснабдијевања Крима, довело се у питање и снабдијевање тог полуострва. Међутим, према писању Тасса, у резервоарима је тренутно довољно воде.

Руски званичник: Изливањем воде угрожено више од 22.000 људи

Више од 22.000 људи у 14 насеља у јужној херсонској области угрожено је поплавом која је уследила након експлозије на брани Нова Каховка, рекао је шеф тог региона којег је поставила Москва.

Засад је евакуисано око 300 кућа.

ИАЕА: Нема директне опасности по НЕ Запорожје због оштећења Каховске бране

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је данас да пажљиво прати ситуацију послије гранатирања Каховске бране, на југу Украјине, али да нема "непосредне нуклеарне безбједносне опасности" по нуклеарну електрану у Запорожју.

Претходно је украјинска државна агенција за атомску енергију Енергоатом упозорила да уништење бране хидроелектране Каховка представља опасност по НЕ Запорожје, али да је ситуација под контролом, пренео је Ројтерс.

ИАЕА је упозната с извјештајима о штети на брани, наводи на Твитеру медјународна агенција са седиштем у Бечу.

-Стручњаци ИАЕА у НЕ Запорожје помно прате ситуацију, нема непосредне нуклеарне опасности у нуклеарки - додаје се у објави.

Енергоатом је за рушење бране окривио руске снаге, наводећи да се ниво воде у резервоару бране брзо смањује и истичући да то представља "додатну пријетњу" по нуклеарку која је под руском контролом, пошто је вода неопходна за рад електране и хлађење.

-Тренутно је језеро за хлађење станице пуно: од осам часова водостај је 16,6 метара, што је довољно за потребе станице. Тренутно је ситуација у ЗНПП под контролом, украјинско особље прати све показатеље - наводи се у саопштењу.

Kијев евакуише цивилно становништво

Украјинске власти прогласиле су данас узбуну и позвале цивилно становништво на евакуацију из потенцијално плавних зона на десној обали ријеке Дњепар, због уништења дела бране Нова Каховка, преноси Гардијан.

Становници више села у такозваној "зони опасности", као и дијела града Херсона, острва Корабел, позвани су да искључе све електричне уређаје, понесу само оно најнужније и прате упутства власти.

Бројни Телеграм канали ноћас су пренијели информације да је Каховска хидроелектрана, која је под контролом руских снага, наводно потпуно уништена, а неки су објавили снимке срушене бране.

Владимир Леонтјев, начелник администрације Новокаховског градског округа рекао је да је ниво воде низводно порастао за пет метара.

Према његовим ријечима, обим разарања у хидроелектрани Каховка је веома озбиљан и захтиева реконструкцију "из темеља" .

Према проруским властима у Новој Каховки, поплавама би могло да буде погођено 80 насеља, а оштећење на брани ће довести и до проблема са водоснабдијевањем Крима, преноси ТАСС.

Леонтијев: Уништени дијелови бране

Високи званичник којег је поставила Русија потврдио је да су у ноћним ударима уништени дијелови бране Нова Какховка, демантујући своје раније коментаре да није причињена никаква штета.

Градоначелник Нове Какховке Владимир Леонтијев рекао је да је напад на брану "озбиљан терористички напад", извијестио је ТАСС.

Још нема потребе за евакуацијом Нове Какховке, додао је, иако украјински званични и кажу да су евакуације око бране већ почеле.

Раније ноћас, Леонтиев је негирао да се брана срушила у изјави за руску државну новинску агенцију РИА Новости, назвавши то "глупостима".

Зеленски сазвао хитан састанак због урушавања бране

Предсједник Украјине Володимир Зеленски ће одржати хитан састанак због урушавања бране Нова Каховка на југу Украјине, објавио је Алексиј Данилов, секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине, преноси Ројтерс.

Украјинска полиција апелује на евакуацију и да се искључе уређаји

Украјинска полиција тражи од људи у селима угроженим поплавом након урушавања бране да се евакуишу.

-Јединице Националне полиције и Државне службе за ванредне ситуације Херсонске области су упозорене да узбуне и евакуишу цивилно становништво из потенцијалних поплавних зона на десној обали ријеке Дњепар, и то: села Николајевка, Олхивка, Љово, Тјагинка, Поњативка. , Ивановка, Токаривка, Пониативка, Приднипровске, Садове и делимично град Херсон - острво Корабел - наводи полиција.

Ниво воде расте и сви који се налазе у опасној зони морају да искључе све електричне уређаје, узму документа и основне ствари, воде рачуна о вољеним особама и кућним љубимцима и да прате упутства спасилаца и полицајаца.

Лавров: Русија ријешена да не поштује правила која су наметнуле САД

Русија је одлучна да никада више не буде вођена правилима која је наметнуо Вашингтон, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Уништен дио ХЕ Каховка

Горњи дио Каховске хидроелектране, на југу Украјине, уништен је у гранатирању, а сама брана резервоара није уништена, изјавио је за РИА Новости Владимир Леонтјев, начелник администрације Новокаховског градског округа.

Бројни Телеграм канали ноћас су пренијели информације да је Каховска хидроелектрана, која је под контролом руских снага, наводно потпуно уништена, а неки су објавили снимке срушене бране.

-Било је неколико погодака у два сата ујутру у горњем дијелу хидроелектране ... и он је срушен. Брана није уништена и то је велика срећа - рекао је за Леонтјев.

Додао је да је ниво воде након тога низводно порастао за 2,5 метара.

Како преноси Ројтерс, руска и украјинска страна се међусобно оптужују за напад на ХЕ, који је довео до изливања воде у ратној зони.

Непровјерени видео снимци на друштвеним мрежама приказују низ јаких експлозија око Каховске бране, а на некима се види како се вода излива.

Брана висока 30 и дуга 3,2 километра саграђена је на Дњепру 1956. године у склопу хидроелектране и садржи резервоар од 18 кубних километара који снабдијева водом Крим и нуклеарку Запорожје, под руском контролом.

Украјинска војска саопштила је на својој „Фејсбук“ страници да су руске снаге дигле брану у ваздух.

-Разјашњавају се размјере уништења, брзина и количина воде, као и поплављено подручје - наводи украјинска војска.

Према наводима једног представника локалне власти под контролом Москве, а на кога се позива Ројтерс, гранатирање је представљало терористички напад, како руска страна карактерише украјинске ударе.

Кијев: Нови руски ваздушни удари, оборено 20 крстарећих ракета

Русија је током ноћи извршила нови ваздушни удар на Кијев, а украјински званичници су саопштили да су системи противваздушне одбране оборили више од 20 крстарећих пројектила.

-Сви су оборени, није било погодака - саопштио је  шеф војне администрације Кијева Сергеј Попко на Телеграму, преноси Ројтерс.

Према изјавама свједока који су говорили за британску агенцију, у Кијеву су се чуле експлозије које су звучале као системи противваздушне одбране, а град је био под узбуном за ваздушну опасност више од четири сата.

Крхотине пројектила падале су на улице и оштетиле далеководе тролејбуског система у кијевском округу Десњански, саопштила је војска.

Тај округ, који се налази на лијевој обали реке Дњепар, је најнасељенији у Кијеву.

Према прелиминарним информацијама, нема повријеђених, саопштили су званичници.

Зеленски захвалио војницима који се боре ''у и око Бахмута''

Предсхедник Украјине Володимир Зеленски изразио је захвалност припадницима украјинске војске који се боре, како је рекао, у и око источног града Бахмута.

-Захвалан сам сваком војнику, свим нашим браниоцима, мушкарцима и женама, који су нам данас пренијели вијест коју смо чекали. Браво, војници у сектору Бахмут! - рекао је Зеленски, али није изнио никакве детаље, преноси Ројтерс.

Он је оцијенио да Русија "хистерично" реагује на сваку акцију украјинских снага и издвојио двије јединице које "вјешто, одлучно и ефикасно бране наше положаје, уништавају окупаторе и, што је најважније, иду напријед".

Руска војска саопштила је раније да је осујетила велику офанзиву на своје снаге у источној Украјини, али су украјински званичници одбацили било какву претпоставку да је почела очекивана велика контраофанзива.

МО: Руска војска је одбила нови покушај напада Оружаних снага Украјине

Руска војска је одбила нови напад Оружаних снага Украјине у правцу јужног Доњецка, који је кијевски режим предузео након прегруписавања, саопштило је руско Министарство одбране.

-Уништено је више од 1.500 украјинских војних лица, 28 тенкова, укључујући осам Леопарда, као и три француска тенка АМКС-10РЦ на точковима - наводи се у саопштењу, преноси Риа новости.

Додаје се да су „ од 28 тенкова осам 'леопарда' њемачке производње, три тенка на точковима АМКС-10 француске производње и 109 оклопних борбених машина.

Како наводи руска агенција, током 5. јуна, украјинске снаге су наставиле офанзиву, концентришући главне напоре у јужнодоњецком правцу.

-Кијевски режим је реорганизовао остатке 23. и 31. механизоване бригаде у засебне консолидоване јединице, које су наставиле офанзивна дејства у рејонима насеља Новодаровка и Левадноје. Осим тога, нова бригада је уведена у борбу на овом сектору - наводи се у саопштењу.

Кинески шеф дипломатије разговарао са Макроновим изаслаником о украјинској кризи

Кинески министар спољних послова Ванг Ји и дипломатски савjетник француског предсjедника Емануел Боне у телефонском разговору су размијенили мишљења о рату Русије у Украјини, наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова.

Они су се сагласили да је потребно створити услове који би могли да омогуће "политичко рјешење", саопштило је кинеско министарство без прецизирања.

Пекинг је појачао напоре на преговорима о окончању рата као дио ширег плана који предводи председник Си Ђинпинг.

Приедлог Пекинга укључује позив на прекид ватре, нешто што су Украјина, САД и њени савезници одбацили јер би то ефективно помогло Русији да консолидује територијалне добитке, преноси Блумберг.

Кинески министар одбране Ли Шангфу је у суботу свом украјинском колеги Алексију Резникову на маргинама дијалога Шангри-Ла у Сингапуру понудио да употријеби "сва могућа средства" како би покушао да оконча руски рат, а такође је обећао да ће проширити војну комуникацију са Кијевом.

Током састанка украјинска страна је настојала да продуби разумијевање Пекинга о ситуацији на терену, при чему је Кина наставила да се залаже за улогу миротворца у сукобу упркос својим блиским политичким и економским везама са Москвом, подсећа америчка агенција.

Продужен аранжман о забрани увоза житарица сусjедима Украјине

Аранжман којим пет земаља сусjеда Украјине могу да ограничавају увоз украјинских житарица продужава се до 15. септембра, саопштено је данас из Европске комисије.

ЕУ је 2. маја дозволила пет земаља, Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој, да на домаћим тржиштима забране продају украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, уз дозвољавање транзита кроз њих за извоз у друге земље, укључујући и друге земље ЕУ, преноси Ројтерс.

Ограничења, осмишљена да олакшају вишак снабдиєевања, требало је да истекну данас, али је тих пет земаља тражило продужење, жалећи се да јефтиније украјинско жито чини домаћу производњу неисплативом, док је, с друге стране, Украјина захтиjевала да се ограничења укину.

ЕУ је либерализовала сав увоз из Украјине у првих 12 мjесеци од јуна 2022. како би помогла напорима Кијева да се одбрани од руске инвазије, што је прошлог мjесеца продужено на још годину дана, али је то за посqедицу имало да је у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој дошло до огромног пораста увоза из Украјине, што је оборило цијене домаћих произвођача.

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је прошле седмице на безусловно укидање свих ограничења извоза украјинских пољопривредних производа, у разговорима са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана