Хаос у Француској: Полиција сузавцем против демонстраната

ГС
Хаос у Француској: Полиција сузавцем против демонстраната

ПАРИЗ - Полиција је у Паризу испалила сузавац на протесту организованом против пензионе реформе због плана владе да се у пензију иде са 64, умјесто 62 године, јавио је дописник РИА Новости.

У Француској се данас одржава други штрајк широм земље против пензионе реформе, са више од 200 скупова. Полиција очекује да ће у демонстрацијама широм Француске учествовати 1,2 милиона људи, а у Паризу 100.000.

Протестна шетња у Паризу почела је у 13.30 часова у центру града.

Десетине хиљада људи учествује у демонстрацијама, укључујући представнике различитих индустрија и омладинских организација. Поједини учесници протестне колоне почели су да гађају полицију флашама и каменицама, па је полиција  узвратила сузавцем.

Жељезнички саобраћај кроз Француску одвијао се несметано само на три супер-брзе жељезничке линије и неколико локалних и регионалних линија, а службе у париском метроу су, према писању локалних медија, свој посао обављале отежано.

Охрабрени успјехом оствареним раније овог мјесеца када је више од милион људи изашло на улице, синдикати су позивали су на масовне протесте.

- Нећемо да радимо до 64 године - поручила је Изабел Тексије, возач аутобуса на протесту у Сен Назеру на обали Атлантика, гдје се окупило око 15.000 људи.

У Тулузу је скоро 80.000 демонстраната шетало са генералним секретаром синдиката ЦГТ Седриком Кобером а на протесте су позвале и синдикалне организације које представљају јавне службе “како би омогућиле запосленима да учествују у радничкој мобилизацији и придруже се демонстрацијама, пренио је париски Монд.

Лидер љевичарског покрета Непокорена Француска Жан-Лик Меланшон је одабрао Марсеј за протест против пензионе реформе.

- Данас је веома посебан дан. Није често да видимо овако масовну мобилизацију и одзив радника на позив синдиката. Данас улазимо у нову фазу - поручио је Меланшон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана