Шојгу: Неуспјешан покушај украјинских снага да пробију одбрану у запорошком правцу, велики губици Кијева

ГС/Агенције
Foto: Тасс

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 470. дана. Настављају се међусобне оптужбе Кијева и Москве за рушење велике бране Нова Каховка у Херсонској области. Више градова је под водом, хиљаде људи је евакуисано, стотине хиљада је остало без воде за пиће.

Шојгу: Украјинске снаге нису успјеле да пробију одбрану у запорошком правцу, велики губици Кијева

Специјално обучени украјински резервисти нису успјели да пробију руску одбрану у запорошком правцу, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Противник је заустављен у сва четири правца и претрпио је велике губитке", истакао је Шојгу.

Како је рекао, данас у 1.30 часова у запорошком правцу непријатељ је покушао да пробије руску одбрану снагама 47. механизоване бригаде, која броји до 1.500 људи и 150 оклопних возила.

Уз помоћ обавештајних снага противник је правовремено откривен, нанесен је превентивни удар примјеном артиљерије, авијације и противтенковских средстава, истакао је Шојгу.

Украјинске јединице које су покушале да пробију одбрану на запорошком правцу за два сата борбе изгубиле су око 350 људи и 30 тенкова.

„На тај начин специјално обучене снаге резервиста нису испуниле задатак", закључио је Шојгу.

У последња 24 сата Кијев је изгубио 945 војника, 33 тенка, 28 борбених возила пешадије, три самоходне артиљеријске хаубице „краб"и друго наоружање.

Зеленски посјетио потопљену црпку станицу у Николајевској области

Украјински предсједник Владимир Зеленски објавио је на Телеграму да је посјетио црпку станицу у Николајевској области која је потопљена услијед рушења горњег дијела Каховске хидроелектране.

Украјина је тражила помоћ координационог центра НАТО како би превазишла последице рушења горњег дела Каховске хидроелектране, наводи се у саопштењу Алијансе.

"Евроатлантски координациони центар за реаговање у случају природних катастрофа добио је захтев од Украјине за пружање помоћи и заштиту становништва од поплава", наводи се у саопштењу.

Калас наводи да не зна ни за какве планове о увођењу снага НАТО у Украјину

Естонски премијер Каја Калас изјавила је да не зна ни за какве планове о увођењу снага НАТО у Украјину, о чему је говорио бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

"Све земље помажу Украјини на овај или онај начин, али ниједна земља није изразила жељу да се умјеша у сукоб и ангажује своју војску, и, искрено, нисам чула за такве планове", рекла је Калас на прес-конференцији владе.

Лондон увео нове санкције против Минска због, наводне, подршке Москви

Влада Велике Британије је увела нови пакет санкција против Бјелорусије и ограничила увоз и извоз одређене робе, наводи се у изјави министра иностраних послова Велике Британије Џејмса Клеверлија.

„Нови пакет санкција јача економски притисак на предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка и његов режим који активно доприноси војним акцијама Русије, игноришући територијални интегритет Украјине", пише у изјави.

Санкције предвиђају забрану на увоз злата, дрвене грађе, каучука и цемента из Бјелорусије, а уводе се и ограничења на испоруке Бјелорусији индустријске опреме, новчаница и робе која може да се користи за производњу хемијског и биолошког оружја.

Број хоспитализованих на поплављеним подручјима након рушења Каховске хидроелектране порастао је на 60, саопштила је вицегубернатор Херсонске области Татјана Кузмич.

„Политико": Земље ЕУ нису могле да се договоре око новог пакета санкција против Русије

Шефови дипломатија Европске уније нису успјели да утврде нов пакет санкција против Русије и планирају да ову тему поново покрену на састанку 14. јуна, пише лист „Политико".

Грчка и Мађарска су биле против украјинског приједлога да се у списак „спонзора рата" уврсти неколико компанија из тих земаља. 

Француска и Немачка су забринуте јер заобилажење санкција може да штети дипломатским везама.

Ниво воде у Новој Каховки опао је за 1,3 метра, саопштили су у Министарству за ванредне ситуације Русије.

 

Две особе погинуле у гранатирању пункта за евакуацију цивила из града Гола Пристањ

Две особе су погинуле, а две рањене у гранатирању пункта за евакуацију цивила из града Гола Пристањ у Херсонској области од стране Оружаних снага Украјине, који је поплављен након разарања Каховске хидроелектране, саопштио је в.д. губернатора Херсонске области Владимир Салдо.

„Милтанти кијевског режима починили су данас гнусан злочин. 

Пуцали су на пункт за евакуацију цивила у Голој Пристањи. Две особе су погинуле, међу којима је и 33-годишња трудница. Још две особе су рањене, које су хоспитализоване", написао је Салдо на свом Телеграму.

Пушилин: Украјинска војска покушава да пронађе слабу тачку у одбрани Артјомовска

Украјинска војска покушава да пронађе слабу тачку у одбрани Артјомовска, али ситуација је апсолутно под контролом, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин.

„Артјомовск. Ако се ситуација и није још стабилизовала, стање на боковима је потпуно под контролом. Непријатељ се не зауставља и редовно покушава да нађе рупе у одбрани на боковима, такође стално изводи артиљеријско гранатирање, као из минобацача, по самом граду, што отежава чак и оне активности које спроводимо у оквиру припреме за деминирање", рекао је Пушилин за ТВ „Први канал".

Према његовим ријечима, украјинска војска је озбиљно интензивирала активност у правцу Угљедара током последњих дана, одбацили су огромну количину технике, али руске снаге су задржале положаје.

Он је истакао да је оперативно-тактичка формација ДНР „Каскада" уништила више од 30 јединица технике, укључујући тенкове „леопард", британске „мастиф", француске тенкове АМЏ-10РЦ и мноштво друге оклопне технике.

Пушилин је нагласио да је непријатељ напустио резерву без заустављања и да су забиљежени велики губици у људству међу украјинским војницима.

Лихачов: Не престају покушаји да се наруши рад руских нуклеарних електрана уз помоћ беспилотних летелица и сајбер-напада

Покушаји да се наруши рад руских нуклеарних електрана уз помоћ беспилотних летелица и сајбер-напада не престају, лажни извештаји о наводним терористичким нападима дешавају се готово свакодневно, али су све нуклеарне електране у Русији добро заштићене, изјавио је генерални директор „Росатома" Алексеј Лихачов.

Према његовим ријечима, све је више покушаја напада дроновима, укључујући и на Запорошку нуклеарку.

„Заједно са Руском гардом чинимо све да заштитимо и физички и са становишта сајбер-напада наше нуклеарне електране", рекао је Лихачов новинарима.

„Можемо да кажемо да су данас наше нуклеарне електране поуздано заштићене независно од мјеста гдје се налазе", нагласио је он.

Вода у Дњепру повукла се 30-40 метара од обалске линије у граду Запорожје

Послије уништавања Каховске хидроелектране вода у Дњепру повукла се 30-40 метара од обалске линије у граду Запорожје који је под контролом Кијева, саопштила је украјинска агенција Унијан.

Водена струја након уништења Каховске хидроелектране може нанијети мине и друге опасне предмете у поплављена подручја, становници треба да буду опрезни, написао је на свом Телеграму шеф владе Херсонске области Андреј Алексејенко.

Пет особа је погинуло због рушења Каховске хидроелектране у Херсонској области, саопштио је начелник Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев.

Поред тога, према ријечима вршиоца дужности министра за рад и социјалну политику региона Але Бархатнове 41 особа је хоспитализована након ванредне ситуације на ХЕ.

Она је истакла да су спасиоци евакуисали 4,5 хиљаде људи из региона Херсонске области који су потопљени након уништења дјела бране Каховске ХЕ.

Украјинци прешли у офанзиву у Запорошкој области

Украјинске снаге прешле су у велику контраофанзиву у Запорошкој области, сви покушаји да пробију одбрану довели су до њихових огромних губитака, саопштио је члан главне администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„Непријатељ је распоредио максималне снаге војске и технике на запорошком сектору фронта. Ова количина никада није употребљена у нашем правцу. Притисак противника се обуздава, укључујући и коришћењем артиљерије, авијације и тенковских резерви", рекао је Рогов за Спутњик.

Он је објаснио да је главни удар Оружаних снага Украјине концентрисан јужно и југоисточно од града Орехова у правцу Токмака.

Сви покушаји украјинских снага да пробију линију одбране били су неуспешни: претрпевши „колосалне губитке", повукли су се да скупе снагу за нови напад.

„Оружане снаге Украјине су у овом тренутку успеле да се учврсте на једном узвишењу у близини села Работино. Сада се тамо воде непрекидне борбе, наша војска одбија непријатеља", додао је Рогов.

По његовом мишљењу, циљ украјинских трупа је да заузму град Токмак, ушавши у оперативно степско пространство, да се пробију до Азовског мора како би пресјекли копнени коридор до Крима.

Рогов је претпоставио да украјинске трупе још нису активирале главне резерве и да су у борбу убациле главне јуришне бригаде.

Осим тога, Оружане снаге Украјине почеле су активно да користе амерички ракетни систем „хајмарс" за гранатирање ровова руских снага, али да то нема ефекта, додао је политичар. 

Према његовим ријечима, непријатељ може да има психолошке циљеве, да тежи да посеје панику и примора руску војску да напусти своје положаје, али таква тактика нема успјеха.

У Белгородској области активирана је ПВО, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.

Он је прецизирао да су гађана два ваздушна циља.

 

Леонтјев: Пет особа погинуло након уништења хидроелектране Каховска

Пет особа је погинуло након рушења  хидроелектране Каховска у Херсонској области на југу Украјине, изјавио је начелник градског округа Новокаховка, Владимир Леонтјев.

Он је навео да је данас потврђено да се од седам особа које су вођене као нестале, њих пет удавило, преноси РИА Новости.

-Сада евакуишемо преосталу двојицу - рекао је Леонтјев.

Зеленски посетио поплављена подручја Херсона

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да посјетио поплављена подручја у Херсонској области, као и да је имао координациони састанак на коме је разговарано о посљедицама после рушења бране Нова Каховка.

Зеленски је Телеграму навео да је разговарано и о евакуцији становништа из поплављених делова, штети нанетој "људском руком", као и обнови екосистема региона.

Орбан сазвао сједницу Савјета одбране због ескалације у Украјини

Премијер Мађарске Виктор Орбан сазвао је рано јутрос сједницу Савјета одбране, како би се разговарало о ескалацији конфликта у Украјини, саопштио је Орбанов портпарол Берталан Хаваши.

На састанку, Орбан је рекао да, док прекид ватре и мировни разговори треба да буду приоритет, борбе у руско-украјинском рату су се распламсале преко ноћи.

-Наш приоритет ће и даље бити мађарска безбједност - цитирао је Хаваши Орбана, пренео је МТИ.

На састанку су учествовали министар одбране Кристоф Салај-Бобровницки, министар полиције Шантор Пинтер, секретар владе Антал Роган и начелник генералштаба мађарске војске Габор Боронди.

У поплавама у Херсону настрадале три особе

Најмање три особе су настрадале због поплава после уништења бране Нова Каховка на југу Украјине, пренијели су локални медији, док је председник Володимир Зеленски рекао да је забринут за животе Украјинаца у поплављеним областима које су под руском контролом.

Цитирајући Јевхена Ришчука градоначелника украјинског града Олешки, који је под руском контролом, "Кијев индепендент" је навео да су се "три особе утопиле" у региону Херсон.

Премијер Украјине Денис Шмихал апеловао је на међународне хуманитарне организације да пруже помоћ.

Око 6.000 људи је евакуисано са обе стране ријеке Дњепар.

Најмање 23 особе повријеђене у дијелу Херсонске области под руском контролом

Најмање 23 особе су повријеђене у поплави у дијелу украјинске Херсонске области под руском контролом,  након рушења бране хидроелектране Каховка,  саопштиле су проруске власти.

-Према посљедњим подацима, 23 особе су повријеђене, имају хипотермију и трауме, 21 особа је хоспитализована - саопштено је из медицинске службе, преноси ТАСС.

Више од 14.000 кућа у 15 насеља у дијелу Херсонске области под контролом Москве,  поплављено је након што је пробијена брана хидроелектране Каховка, саопштиле су регионалне проруске власти.

-Тренутно је поплављено више од 14.000 кућа у 15 насеља у Херсонској области. Под водом је и територија Националног парка природе Доњи Дњепар, пет гробља, сточно гробље, болница и вртић -саопштено је из хитне службе.

Наводи се и да се евакуација становништава наставља, а да је укупно  евакуисано 4.280 људи, укључујући више од 170 дјеце и 42 особе са смањеном покретљивошћу.

Кијев: Под водом око 600 квадратних километара Херсонске области

Око 600 квадратних километара Херсонске области на југу Украјине је под водом, од чега се 68 одсто налази на лијевој обали ријеке Дњепар коју контролише Москва, саопштиле су украјинске власти.

Гувернер Херсонске области Олександар Прокудин је на Телеграму написао да просјечан водостај јутрос износи 5,61 метар, преноси Ројтерс.

Ниво воде у поплављеном граду Нова Каховка, који контролише Москва, наставља да пада и већ је опао за 1,2 метра, саопштио је данас градоначелник Владимир Леонтјев, преноси ТАСС.

Према руским властима ниво воде у Новој Каховки је у једном тренутку премашио 12 метара.

Пушилин: Украјинске снаге одгурати најмање 500 километара од границе

Украјинске снаге морају бити помјерене најмање 500 километара од граница Русије, али ће у будућности бити неопходно ослободити цијелу Украјину, рекао је данас вршилац дужности предсједника Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

-Колико далеко треба одгурнути украјинске снаге да наша насеља не би била на мети граната? Најмање 500 километара. Разумијемо карту Украјине и схватамо гдје би граница требала бити. Вјероватно дуж ријеке Дњепар, која је природна граница - истакао је Пушилин.

Према његовим ријечима, након тога би дошло до паузе у сукобима, што би Кијев искористио за прегруписање својих снага, додатно наоружање и индоктринацију остатка грађана.

Пушилин сматра да гранатирање неће престати док Украјина не буде у потпуности ослобођена.

-Суочени смо са марионетским режимом у Украјини јер Запад све контролише и није им циљ слободна и напредна Украјина. Због тога, ослобођење нових руских региона унутар административних граница није више довољно и гранатирање ће бити настављено - навео је Пушилин.

Гроси: Наредне седмице крај ротације особља

Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ завршиће наредне седмице ротацију особља у нуклеарној електрани Запорожје, а тачан датум ће бити утврђен након договора са руским и украјинским министрима одбране, рекао је данас генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.

-Покушавамо да завршимо ротацију особља наредне седмицџе али не можемо говорити о тачном датуму јер све то зависи од споразума који морамо постићу са руским и украјинским Министарствима одбране. Електрана је јединствен случај јер се налази на првој линији фронта -нагласио је Гроси.

Према његовим ријечима, његов план од пет тачака за спречавање нуклеарног инцидента у електрални Запорожје има довољну подршку међународне заједнице, укључујући Русију и Украјину.

 

Гроси је прошле седмице предложио пет принципа за пружање безбједности постројења Запорожје, укључујући забрану гранатирања из комплекса и на електрану, те складиштење тежег наоружања.

Ел Паис:Холандија и Украјина врше притисак на Шпанију да Кијеву испоручи Патриот

Холандија и Украјина врше притисак на Шпанију да испоручи Кијеву системе противракетне одбране Патриот, пише мадридски Ел Паис.

Лист наводи да је украјински предсједник Володимир Зеленски пренио свој захтјев шпанском премијеру Педру Санчезу током недавног састанка на самиту Европске политичке заједнице у Молдавији.

То питање је било тема разговора и са холандским премијером Марком Рутеом и турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, с обзиром на то да је у Турској распоређена шпанска батерија система Патриот у оквиру НАТО-а.

Кијев је, осим тога, покушао да покрене питање испоруке систем Патриот и са Шведском, Пољском и Румунијом, па чак и са земљама ван Европе као што су Уједињени Арапски Емирати, наводи Ел Паис.

Према писању листа, проблем Шпаније је у томе што је једна од њене двухе батерије Патриота и једина која испуњава све оперативне захтхеве НАТО-а распоређена у турској бази Инџирлик од 2015. године, док се други налази у Валенсији и сматра се неопходним за националну одбрану.

Шпанија би била вољна да Кијеву уступи батерију распоређену у Турској, али је турски предсхедник Ердоган јасно ставио до знања да је заинтересован да та батерија остане у Турској и након 31. децембра ове године, када престаје уговор.

Ел Паис оцењује да за присуством Патриота у Турској већ дуже време нема потребе са војног аспекта, пошто више не постоји ризик од ракетног напада из сусхедне Сирије, али има велики политички значај јер показује солидарност НАТО-а са Турском.

Русија у протеклом дану евакуисала 300 људи

Русија је евакуисала у протеклом дану више од 300 људи, међу њима и 70 дjеце, из поплавама погођених округа украјинске Херсонске области које контролише Москва, након рушења бране хидроелектране Каховка раније ове недjеље, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације

Према саопштењу, тим од 50 људи и 18 средстава опреме, укључујући 10 чамца, послат је на лице мjеста из јужне регионалне јединице за ванредне ситуације министарства, преноси ТАСС.

Проруски гувернер области Херсон Владимир Салдо саопштио је у сриједу да је више од 4.000 људи већ евакуисано из погођеног подручја.

Лебедев: Пропали планови Запада да се санкцијама поткопа руска економија

Намјера западних земаља да санкцијама нанесу штету руској економији и натјерају званичну Москву на уступке нису се оствариле, рекао је генерални секретар Заједнице Независних Држава (ЗНД) Сергеј Лебедев.

-Нису се обистинила очекивања наших противника да ће успјети да нас наведу да прихватимо некакве уступке и да се повинујемо њиховим захтјевима. Знамо да су на Западу постојале наде да ће руска привреда бити уништена, да ће Русија пропасти, али ништа од тога се није догодило - рекао је јуче Лебедев у интервјуу за ТАСС.

Он је истакао да су санкције незнатно утицале на руску или бјелоруску економију.

Према његовим ријечима, такав притисак током посљедњих година само је подстакао земље ЗНД да заједно раде на превазилажењу негативних посљедица прекида економских веза са Западом.

Гроси: Ниво воде у резервоару НЕ Запорожје опада пет до седам центиметара на сат

Ниво воде у резервоарима за хлађење реактора у нуклеарној електрани Запорожје опада за пет до седам центиметара на сат, изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

-Тамо постоји резервоар и велики број унутрашњих канала који обезбјеђују да вода стално циркулише како би реактори могли континуирано да се хладе. Ако би постројење остало без воде, онда бисмо имали веома озбиљну ситуацију - рекао је Гроси у интервјуу за Си-Ен-Ен, преноси ТАСС.

Према његовим ријечима не постоји непосредан ризик од нестанка воде која је тамо доступна, али ситуација је озбиљна јер се ниво воде непрекидно смањује.

Руски амбасадор оптужује америчке медије за дезинформације о Каховској ХЕ

Тренутно се води циљана кампања дезинформација у америчким медијима око хидроелектране Каховска у покушају америчких власти да оправдају кијевски режим, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

-Постоји циљана кампања дезинформисања у локалним медијима око Каховске ХЕ. Било је много инсинуација да је Русија наводно сама дигла у ваздух најважнији инфраструктурни објекат - рекао је он, преноси РИА новости.

Антонов је додао да су америчке власти своју реторику поставиле тако  да је Руска Федерација „у сваком случају одговорна за све инциденте који су се догодили током украјинског сукоба“.

-Постоји још један очајнички покушај да се оправда кијевски режим, који намјерно гранатира станицу већ много мјесеци -рекао је он.

Москва је саопштила раније да су у ноћи 6. јуна украјинске трупе  извршиле серију напада на хидроелектрану Каховка, услед чега је уништен горњи дио станице. Почела је евакуација цивилног становништва из три округа - Новокаховског, Голопристанског и Аљошкинског.

Зеленски позвао на брзу хуманитарну реакцију међународне заједнице

Украјински предсједник Володимир Зеленски описао је ситуацију у окупираном диелу Херсонске области као „катастрофалну” јер је ниво воде данас наставио да расте након што су се брана Нова Каховка и хидроелектрана срушиле у уторак рано ујутру.

-Фокусирани смо на посљедице руског терористичког напада на хидроелектрану (Нова) Каховка. Поплављено је десетине насеља на територији под нашом контролом. Поплављене су хиљаде кућа - рекао је Зеленски током свог ноћног обраћања, преноси CNN.

Према његовим ријечима, Ситуација у окупираном дијелу Херсонске области је "апсолутно катастрофална".

Зеленски је позвао на „јасан и брз“ хуманитарни одговор међународне заједнице, рекавши да је тешко знати „колико људи на привремено окупираној територији Херсонске области може да умре без спасавања, без воде за пиће, без хране, без медицинске његе“.

Он је рекао да украјинске војне и хитне службе „спасавају што је могуће више људи, упркос руском гранатирању“.

-Али потребно је више напора. Потребне су нам међународне организације, као што је Међународни комитет Црвеног крста, да се одмах укључе у акцију спасавања и помогну људима у окупираном делу Херсонске области - поручио је Зеленски.

Украјински предсједник је такође оцијенио да пажња свијета није довољна.

Како подсјећа америчка ТВ мрежа, Зеленски је јуче током ексклузивног интервјуа за Билд, оптужио руске снаге да пуцају на украјинске спасиоце који покушавају да дођу до поплављених подручја у области Херсон која је под руском контролом и да је веома тешко извући људе из окупираног дијела Херсонске области.

Макрон и Гутереш разговарали о хуманитарној ситуацији у Украјини

Хуманитарна ситуација у Украјини након урушавања бране Нова Каховка била је тема разговора француског предсједника Емануела Макрона и генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша, наводи се у саопштењу Јелисејске палате.

-Предсједник Републике је навео чињеницу да ће Центар за кризне ситуације уз подршку Министарства спољних послова врло брзо послати први конвој од око десет тона опреме за хитне потребе цивилног становништва (здравство, хигијена, пречишћавање воде, преносиве цистерне) - наводи се у саопштењу, преноси CNN.

Он је такође изразио наду да ће хуманитарна помоћ бити достављена украјинском становништву погођеном поплавама и које живи на територијама које контролише руска војска, наводи се у саопштењу.

Макрон је у сриједу разговарао и са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, гдје је изразио своју „солидарност са украјинским народом након напада на брану Каховка“.

-Француска осуђује овај грозни чин, који угрожава становништво - навео је Макрон на Твитеру и додао да ће у наредних неколико сати Француска послати неопходну помоћ Украјини.

Порошенко: Рушење бране Нова Каховка неће утицати на украјинску контраофанзиву

Бивши украјински предсједник Петро Порошенко је изјавио да је рушење бране Нова Каховка у области Херсон „катастрофа“ за Украјину.

-Погођени смо у срце, а ово је највећа катастрофа коју је направио човјек у 21. вијеку - рекао је Порошенко за CNN.

Он је такође навео да ће артиљеријски камиони бити послати на југ ка бригади која је сада у „току завршних припрема за контраофанзивну операцију“.

Како је оцијенио, „могуће је да је катастрофу на брани изазвала Русија да би зауставила контраофанзиву, али украјинске трупе неће бити спријечене да је изведу“. Он је додао да то ствара катастрофу за цивиле, али не и за трупе.

-Ништа не може да заустави украјинске трупе - поручио је бивши украјински предсједник.

CNN подсјећа да амерички и западни званичници виде знаке почетка дугоочекиване контраофанзиве Украјине  против Русије, пошто је примијећено „значајно повећање борби“ на истоку земље у последњих 48 сати. Високи званичник НАТО-а рекао је у уторак да украјинске трупе истражују слабости руских одбрамбених линија.

Велика брана и хидроелектрана у јужној Украјини коју је окупирала Русија  уништене су у уторак рано ујутру, што је изазвало масовне евакуације и страх од разарања великих размјера.

Украјина је оптужила московске снаге да су починиле акт „екоцида“, док је Кремљ негирао умијешаност и оптужио Украјину за „намерну саботажу“ бране.

Брана је критичан дио инфраструктуре јер снабдева водом већи део југоисточне Украјине, укључујући нуклеарну електрану у Запорожју и полуострво Крим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана