Фон дер Лејен: 300 милијарди евра за прекид зависности од Русије

Tanjug
Foto: arhiva

БРИСЕЛ - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен представила је план вриједан 300 милијарди евра, којим би ЕУ требало брже да прекине зависност од рускиких фослилних горива, укљуцујући нафту и гас.

Фон дер Лејен је у ванредном обраћању у Бриселу поручила да се план заснива на инвестицијама које ће смањити потрошњу енергије, увести више "поузданих добављача" енергената и убрзати рад на обновљивим изворима енергије.

"Данас подижемо наше анбиције у циљу да осигурамо независност од руских фослилних горива што је прије могуће. Ово ће бити убрзање већ постојеће Зелене агенде ЕУ", поручила је Лејен.

Она је највила повећање циљане ЕУ енергетске ефикасности за 2030. годину, са 9 на 13 процената, док би истовремено циљани удио обновљиве енергије, умјесто 40 процената, до 2030. године био 45 процената.

Предсједница Европске комисије најавила је убзање порцедура за изградњу обновљивих извора енергије у Европи, али и обавезу изградње соларних панела на крововима комерцијалних и јавних зграда од 2025. године, што ће за нове стамбене зграде важити од 2029. године.

Она је најавила и платформу по којој ће 27 чланица ЕУ заједно набављати енергенте на свјетским тржистима.

"Све ово ће захтјевати масивне инвестиције. Мобилисаћемо до 300 милијарди евра од чега ће 75 милијарди бити грантови, а 225 милијарде зајмови. Око 10 милијарди евра од ове суме биће употребљено за изградњу веза између гаса и течног гаса како нико не би остао без гријања. Још 2 милијарде биће употребељене за нафтну инфраструктуру како бисмо зауставили увоз руске нафте. Све остало, чак 95 процената укупних средстава, ићи ће на убрзање транзиције ка чистим изворима енергије", најавила је Лејен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана