Фон дер Лајен представила амбициозан план прoтив будућих криза

Срна
Фон дер Лајен представила амбициозан план прoтив будућих криза

БРИСЕЛ - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен описала је у годишњем говору о стању Уније суморну ситуацију и рецесију коју је изазвала пандемија вируса корона, али и представила план који ће учинити блок отпорнијим на кризе у будућности.

Она је потврдила циљеве које је прокламовала када је ступила на дужност у децембру: борбу против климатских промјена и дигиталну револуцију.

Фон дер Лајенова је описала план за смањење емисија штетних гасова за најмање 55 одсто у односу на ниво из 1990. године до 2030. године, што је повећање са садашњих 40 одсто, и позвала на веће улагање у технологију да би Европа била конкурентнија Европи и САД.

Она је рекла у говору у Европском парламенту да је “ово тренутак за Европу” да покаже унутрашње повјерење међу свима и да наступи јединствено.

“Дошао је тренутак да Европа буде предводник на путу из ове рањивости према новој виталности. Ово кажем зато што су посљедњи мјесеци поново указали на нашу заједничку вриједност. Претворили смо страх и подјеле међу државама чланицама у повјерење у нашу Унију”, нагласила је Фон дер Лајенова.

Она је посветила само неколико реченица Брегзиту и рекла да из дана у дан опадају шансе да ће на вријеме бити постигнут споразум са Британијом о будућим трговинским односима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана