Фински војни авиони тренирају слијетање на аутопут

Танјуг
Foto: Илустрација

ХЕЛСИНКИ - Први пут у последњих неколико деценија Финска је на пет дана затворила дионицу једног од својих главних аутопутева како би омогућила борбеним авионима финског ратног ваздухопловства да увјежбавају слетање и полетање на резервној писти, саопштили су данас надлежни.

Ова нордијска земља која је након избијања рата у Украјини аплицирала за чланство у НАТО, има на својој територији десетак сличних резервних писта дизајнираних за употребу током ратног стања, преноси Ројтерс.

Резервна писта која се налази на дионици аутопута код града Јутса у централној Финској деценијама није коришћена због значаја који има као главна саобраћајница која повезује главни град Хелсинки са сјеверним дијеловима земље.

Ипак, финском ратном ваздухопловству требало је само неколико дана да рашчисти овај аутопут и припреми терен за вежбу у којој учествује око 200 припадника војске, као и фински борбени авиони Ф/А-18 Хорнет, старијих типови школских авиона и друге војне летјелице, потврдио је начелник финске Ваздухопловне академије, пуковник Веса Мантила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана