ЕУ: Заједно са Савјетом Европе у подршци реформама на Западном Балкану

ГС
ЕУ: Заједно са Савјетом Европе у подршци реформама на Западном Балкану

БРИСЕЛ - Европска унија и Савjет Европе ће наставити да раде заједно како би помогли земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима да остваре опипљив напредак у свом укупном процесу реформи ка испуњавању критеријума за чланство у Унији, наводи се у документу који је данас објавио Савјет ЕУ.

- Наши заједнички програми у региону проширења и сусједства наставиће да подржавају реформске напоре у областима људских права, демократије и владавине права - пише у закључцима о приоритетима Уније за сарадњу са Савјетом Европе за ову и следећи годину, преноси Танјуг.

У 55 закључака, ЕУ спомиње област реформи на Западном Балкану, гдје ЕУ и Савјет Европе раде заједно.

Документ наводи да ЕУ признаје важну улогу Савјета Европе у подршци усклађивању са европским стандардима и јачању изградње капацитета институција за спречавање и сузбијање корупције, у борби против прања новца и обезбјеђивању дјелотворног судства, све то током реформских процеса на Западном Балкану и земљама Источног партнерства.

Савјет ЕУ оцјењује да је улога експертизе Савета Европе “од кључног значаја у контексту годишњег пакета ЕУ о проширењу и Европског механизма за владавину права, укључујући припрему наредних издања годишњег извјештаја о владавини права”.

- Наши заједнички програми у региону проширења и сусједства наставиће да подржавају реформске напоре у областима људских права, демократије и владавине права - додаје се у документу.

Како се додаје, инструмент користан за овај рад је сарадња са Венецијанском комисијом, а од користи су ГРЕЦО инструмент за борбу против корупције, као и сва друга релевантна тијела Савјета Европе. За ЕУ, како се напомиње, то остаје главни приоритет у наредним годинама.

- Посвећеност ЕУ његовању људских права, демократије и владавине права проширује се на земље кандидате и потенцијалне кандидате и сусједство ЕУ, гдје ће ЕУ наставити сарадњу са Савјетом Европе како би подржала земље у спровођењу суштинских реформи и обуке, у погледу правосуђа, борбе против корупције, промоције људских права и улоге слободних и независних медија и цивилног друштва, и у погледу земаља кандидата и потенцијалних кандидата, да прати напредак остварен у тим областима, у складу са ојачаном методологијом процеса приступања - наглашава се у документу.

ЕУ такође најављује да ће наставити блиску сарадњу са ГРЕЦО инструментом Савета Европе на промовисању примене стандарда за јачање борбе против корупције и са МОНЕИВАЛ-ом у борби против прања новца.

Документ Савjета ЕУ се односи на све области, а циљ је ојачање демократије у европским државама и тражи да се “удруже снаге како би се преокренуло демократско назадовање, промовисала владавина права и подржала људска права, заштитио интегритет демократских процеса од спољног мијешања и дезинформација, заштитила независност правосуђа, осигурала слобода медија и сигурност новинара и побољшала ефикасност демократских институција и доношења одлука, укључујући ангажовање актера цивилног друштва и повећани ангажман грађана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана