ЕУ послала помоћ Турској за борбу против пожара

Танјуг
Foto: Илустрација

МАРМАРАС - Европска унија упутила је данас помоћ Турској, а добровољци су се прикључили ватрогасцима у борби против ватрене стихије у којој је до сада настрадало осам људи.

Министар спољних послова Мевлут Чавушоглу захвалио је данас Бриселу због слања једног авиона из Хрватске и два из Шпаније.

Европска унија саопштила је да је у потпуности солидарна са Турском у овом тешком тренутку.

Шумски пожари на турском Средоземљу и обали Егеја уништили су велике површине шуме и присилиле власти да евакуишу успаничене туристе из хотела.

Турски предсједник Тајип Ердоган нашао се на удару критика овог викенда због лошег одговора власти на пожаре. Он је током викенда бацао кесице чаја мјештанима обилазећи један од најгоре погођених региона под јаком полицијском пратњом, што је изазвало оштре критике.

Влада је такође објавила да нема планове о гашењу пожара и да се ослања на страну помоћ.

Кабинет Ердогана првобитно је окривио појединце за паљевину у Турској, за најгоре пожаре који су погодили земљу у посљедњих 10 година, а провладини медији оптужили су курдске милитанте за изазивање пожара.

Међутим, ова теорија брзо је изгубила на значају како је број пожара растао.

Власти наводе да је до сада избило око 105 пожара у 35 градова и мјеста, наводи АФП.

Најмање седам пожара, већином код љетовалишта Анталија и Мармармас, гори и данас на температури од око 40 степени Целзијуса.

Метеоролошке службе упозориле су становништво на лош квалитет ваздуха, а волонтери проводе бесане ноћи са уморним ватрогасцима у покушају да спасу шуме од уништења за које експерти кажу да ће требати генерације да се обнове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана