Ердоган наредио да их прогласе непожељним особама: Турска протјерује 10 амбасадора

Агенције
Ердоган наредио да их прогласе непожељним особама: Турска протјерује 10 амбасадора

ИСТАНБУЛ - Турски предсједник Тајип Ердоган изјавио је данас да је наредио Министарству спољних послова да прогласи десет амбасадора непожељним особама, укључујући дипломатске представнике САД, Њемачке и Француске.

Ердоган се осврнуо на ставове 10 страних амбасадора у Турској у вези са случајем Османа Кавале, који је један од укупно 52 оптужених у судском поступку везаном за случајеве покушаја пуча у Турској 2016. године терористичке организације ФЕТО и догађаја у Гези парку.

-Дао сам потребне упуте нашем министру спољних послова (Мевлуту Чавушоглуу) да се 10 амбасадора што прије прогласи персонама нон грата. Требају познавати, разумјети и знати Турску. У оном моменту када не буду познавали и разумјели Турску, отићи ће одавде – рекао је Ердоган.

Турски предсједник је казао да је „Осман Кавала подружница Сороша у Турској”, а изјаве амбасадора окарактерисао је као израз неваспитања.

Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Њемачке, Данске, Финске, Француске, Холандије, Шведске, Канаде, Норвешке и Новог Зеланда огласиле су се ових дана путем профила на друштвеним мрежама тврдећи како „судски процес против Османа Кавале баца сјену на демократију и владавину права у Турској” те позвале на ослобађање Кавале.

Након објава на друштвеним мрежама, Министарство спољних послова Турске позвало је на разговор амбасадоре поменутих земаља, а на састанку им је пренесено како су њихове изјаве претјеране и неприхватљиве.

Кавала је први пут ухапшен због кривичних пријава повезаних с протестима Гези 2013. године, мањим бројем демонстрација у Истанбулу које су се касније претвориле у протесте широм земље у којима је погинуло осам демонстраната и полицајац.

Кавала је у затвору од краја 2017. године, а оптужен је да је финансирао протесте 2013. и учествовао у покушају пуча 2016. Прошле године ослобођен је оптужби за протесте, али је пресуда преиначена ове године и спојена са оптужбама у другом случају везаном за покушај пуча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана