Експлодирао ауто шефа полиције Маријупоља; Орландо Блум посјетио Кијев

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 396. дана.Шеснаест кућа дјелимично је оштећено у експлозији коју је изазвала украјинска беспилотна летјелица у граду Кирејевску у руском региону Тула, саопштила је прес служба регионалне управе Директор одјељења за економску сарадњу у руском Министарству спољних послова Дмитриј Биричевски рекао је да Русија не искључује ниједну опцију одговора на санкције Запада.редседник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је "окончање рата у Украјини већ ове године заједнички задатак цивилизованог свијета".

Експлодирао ауто шефа полиције Маријупоља; Орландо Блум посетио Кијев

Аутомобил шефа полиције града Маријупоља дигнут је у ваздух, пренио је данас Тас позивајући се на изворе из самопроглашене Доњецке Народне Репубике.

''Шеф полиције Москвин је жив и са њим је све у реду'', навео је извор, и додао да је ауто експлодирао у моменту када се Москвин налазио на свега неколико метара удаљености од њега. 

Уницефов амбасадор добре воље и глумац Орландо Блум посјетио је дјечије село у Кијеву, што је његово прво путовање у Украјину након 2016. године.

Како наводи Ројтерс, он се у Кијеву састао са украјинским предсједником Володимиром Зеленским.  '
'Никада не бих очекивао да ће рат ескалирати у земљи коју сам посјетио прије много година. Али данас, имао сам ту срећу да чујем дјечији смијех у Спулно центру, топлом и брижљивом мјесту где дјеца могу да се играју, уче и стекну психолошку подршку'', рекао је Блум.

Спулно центри налазе се широм Украјине и у посљедњих 13 месеци трајања рата, више од пола милиона дјеце затражило је помоћ од тих центара.

Како наводи агенција, најмање 465 дјеце погинуло је у сукобу Украјине и Русије.

''Он (Блум) зна шта нам је донијела агресија, и колико напора је потребно да се рат заустави и да се Украјина обнови након рата'', рекао је украјински председник Володимир Зеленски. 

Хемијска фабрика у Горловки у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици синоћ је била на удару Украјинских снага, а постројење за азотну киселину је тешко оштећено, саопштио је данас градоначелник Горловке Иван Приходко.

''Синоћ су неонацисти из Украјине гранатирали државно предузеће Стирол у Горловкас Калињинском округу. У нападу је тешко оштећен блок азотне киселине, а гасовод је дјелимично уништен'', написао је Приходко на свом Телеграм каналу. 

Руси претварају украјинско насеље Авдијвка у ''место из постапокалиптичних филмова'', тако што појачава интензитет гранатирања и приморава потпуно гашење града, саопштио је данас начелник цивилне администрације у том граду Виталиј Барабаш.

Авдијвка се налази на око 90 километара југозападно од Бахмута, и у њему је преостало још око 2,000 цивила, док их је прије почетка рата било око 30,000, преноси Ројтерс.

''Тужан сам да то кажем, али Авдијвка постаје све више као мјесто из постапокалиптичних филмова'', написао је на апликацији Телеграм Барабаш.

Руске снаге су у недјељу гранатирале две зграде у предграђу Авдијвке, на свега 10 километара удаљености од Доњецка, који је под контролом Москве од 2014. 

Руски и украјински званичници данас су саопштили да је дошло до експлозија у граду Мелитопољу у Запоршкој области у јужној Украјини.

''Било је неколико експлозија у граду'', написао је на Телеграму градоначелник Мелитопоља Иван Фјодорован.

Руски званичник који је на челу територије Мелитопоља који контролише Москва, Владимир Рогов, изјавио је да је било ''гласно'' у граду рано ујутру.

''Милитанти оружаних украјинских снага покушавају да у немоћи нападну цивиле, плашећи их и гранатирајући их тешким наоружањем'', рекао је Рогов.

Он је додао да је дјелимично уништена и зграда факултета, и то у тренутку док су студенти били у њој, док је Фјодорован написао да је у тој згради било смештено ''московско'' руководоство града. 

Секретар савjета за безбједност Русије Николај Патрушев сматра да су земље НАТО-а страна у сукобу у Украјини.

''Земље НАТО-а су од Украјине направиле један велики војни камп, не кријући свој главни циљ - поразити Русију на бојном пољу, а затим је распарчати'', рекао је у Патрушеву у интервјуу за Руску газету.

''Оне (земље НАТО-а) украјинским трупама шаљу оружје и општину, обезбјеђују им обавјештајне податке, укључујући помоћ сателита и значајног броја беспилотних летјелица'', рекао је Патрушев, преноси РИА Новости.

Навео је да НАТО инструктори и савјетници обучавају украјинску војску, док се, како је казао, ''плаћеници боре у саставу неонацистичких батаљона".

Патрушев је рекао и да су Сједињене Америчке Државе одавно постале ''шампион'' по броју ратова започетих у различитим дијеловима свијета и нарушавању суверенитета других држава. 

Бетричевски: Москва би могла тражити одштету

Постоји могућност да Москва затражи одштету за прошлогодишње експлозије на гасоводима “Сјеверни ток”, рекао је данас званичник руског Министарства спољних послова Дмитриј Бетричевски.

У септембру прошле године, на гасоводима, који испод површине Балтичког мора повезују Русију и Њемачку, одјекнуле су експлозије и Москва је то назвала чином “међународног тероризма”.

-Не одбацујемо могућност да ће изнијети питање одштете за штету насталу након експлозија на гасовидима Сјеверни ток - рекао је Бетричевски.

Нагласио је да су западне државе против руског нацрта резолуције Савјета безбједности УН у којој се тражи покретање независне међународне истраге о експлозијама на гасоводима Сјеверни ток.

Гласање о руском нацрту резолуције у којем се од генералног секретара Антонија Гутереса тражи да формира комисију ради истраге о експлозијама биће одржана вечерас у 18 часова.

Русија је у фебруару изнијела нацрт резолуције Савјета безбједности УН ради провјера навода које је награђивани амерички новинар Сејмур Херш изнио у тврдњама да су за експлозије одговорне САД уз подршку Норвешке.

Патрушев: Земље НАТО су страна у сукобу у Украјини

Секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев сматра да су земље НАТО-а страна у сукобу у Украјини.

-Земље НАТО су од Украјине направиле један велики војни камп, не кријући свој главни циљ - поразити Русију на бојном пољу, а затим је распарчати - рекао је у Патрушев у интервјуу за Руску газету.

Додао је да „оне (земље НАТО) украјинским трупама шаљу оружје и муницију, обезбјеђују им обавјештајне податке, укључујући и помоћ сателита и значајног броја беспилотних летјелица”, преноси РИА Новости.

Навео је да НАТО инструктори и савјетници обучавају украјинску војску, док се, како је казао, “плаћеници боре у саставу неонацистичких батаљона”. Патрушев је рекао и да су Сједињене Америчке Државе одавно постале „шампион” по броју ратова започетих у различитим дијеловима сијета и нарушавању суверенитета других држава.

 

 

СБ УН гласа о руској резолуцији о саботажи Сјеверног тока, мале су шансе да прође

Савјет безбједности Уједињених нација гласаће данас о руско-кинеском нацрту резолуције о истрази поводом саботаже гасовода „Сјеверни ток 1 и 2“, пренио је ТАСС и напоменуо да су мале шансе да документ буде усвојен.

У нацрту резолуције се упућује приједлог генералном секретару УН Антонију Гутерешу да успостави независну међународну комисију да спроведе темљну, транспарентну и независну истрагу о свим аспектима саботаже „Сјеверног тока 1 и 2“, укључујући и идентификовање извршиоца саботаже, финансијера, организатора и њихових сарадника.

Руска новинска агенција наводи да се очекује да Гутереш одреди тим стручњака у ове сврхе, односно, комисију. Уколико резолуција прође, Гутереш мора да то спроведе у дјело у наредних 30 дана. Документ такође охрабрује државе да спроведу сопствене истраге и да потпуно сарађују са комисијом и деијле информације.

Русија је припремила прву верзију резолуције о „Сјеверном току“ крајем фебруара, али је није одмах дала на гласање, па је умјесто тога позвала чланове Савјета безбједности да разговарају о документу, што је и урађено.

Према изворима агенције ТАСС у УН, нема опште сагласности око руског нацрта, што значи да највјероватније неће бити усвојен. Да би била усвојена, резолуцију мора да подржи најмање девет од 15 чланова Савјета безбједности.

Једна стална чланица може да стави вето, али само уколико се одобри девет гласова за усвајање резолуције. Уколико резолуцију подржи осам чланица, а САД гласају против, то би значило да Америка није употријебила вето, али уколико резолуција добије девет или више гласова, спречавање усвајања се може постићи само ветом.

-Не ради се о броју гласова, већ се ради о начину на који гласају - рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја. Претходно, западне земље су тврдиле да је Русија изолована и да нема подршку унутар СБ, јер се противи иницијативама СБ УН око Украјине, док остале чланице УН подржавају резолуцију или су уздржане.

Још раније је било познато да Кина подржава нацрт резолуције, а остале сталне чланице СБ - Велика Британија, САД и Француска, највјероватније неће да је подрже и могу да гласају против, буду судржане како би биле оптужене да опструишу рад СБ. Остале чланице западног блока СБ, међу којима су Малта, Швајцарска, Јапан и Албанија, највјероватније ће гласати исто као и лидери тог блока. Ставови осталих несталних чланица није познат, укључујући Бразил, Габон, Гану, Мозамбик и Уједињене Арапске Емирате, као и Еквадор. Као резултат свега тога, додаје ТАСС, западне земље можда неће ни морати да користе вето да спијрече усвајање резолуције.

Биричевски: Русија не искључује ниједну опцију одговора на санкције

Русија не искључује ниједну опцију одговора на санкције Запада, изјавио је директор одјељења за економску сарадњу у руском Министарству спољних послова Дмитриј Биричевски.

-Не искључујемо ниједну опцију одговора на нелегитимна западна ограничења. Имамо одговарајуће могућности и инструменте. Спремни смо за сваки развој догађаја - рекао је Биричевски за РИА Новости.

Додао је да Москва, ипак, покушава да избјегне екстремне мјере.

-Због тога не бих желио да говорим о сценаријима економске, прехрамбене и енергетске „апокалипсе“до које би могла да доведе спирала санкција - рекао је Биричевски.

Изразио је наду да ће здрав разум ипак превладати, а да ће, како је рекао, "западне непријатељские елите" коначно схватити да су санкције против Русије бескорисне и штетне.

Зеленски: Цивилизовани свијет мора да заустави рат већ ове године

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је "окончање рата у Украјини већ ове године заједнички задатак цивилизованог свијета".

Зеленски је у видео обраћању рекао да је сада веома важно да сви који имају утицај на информисање учествују у информационом раду, преноси Униан.

Казао је да се то не односи само на новинаре, већ на "све који могу да шире истину о агресији", односно који могу да "подсјећају свијет на Украјинце и Украјинке који су прошли кроз окупацију, кроз губитке".

Oштећено 16 кућа у Кирејевску

Шеснаест кућа дјелимично је оштећено у експлозији коју је изазвала украјинска беспилотна летјелица у граду Кирејевску у руском региону Тула, саопштила је прес служба регионалне управе.

-Према ажурираним извјештајима, десет приватних кућа је дјелимично оштећено у инциденту, разбијени су прозори на стамбеним објектима. Локалне службе за ванредне ситуације и стручњаци Министарства одбране стигли су на лице мјеста - наводи се у саопштењу, пренио је ТАСС.

Раније је саопштено да су три особе лакше повријеђене и да су ван животне опасности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана