Двије особе повријеђене у експлозији у Белгороду

ГС/Агенције
Foto: Таганрогправ

Рат у Украјини – 463. дан. Украјински градски званичници саопштавају да су руске снаге током ноћи извеле нови ракетни напад на Кијев, док руски да су Украјинци гранатирали град Шебекино у Белгородској области. Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да Русија не планира да прогласи ратно стање након напада дронова на Москву. Бијела кућа најављује нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности до 300 милиона долара.

Двије особе повријеђене у експлозији у Белгороду

Двије особе су повријеђене приликом експлозије непознате направе у руском граду Белгороду, саопштио је данас гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

"Непозната направа је експлодирала у Белгороду. Према прелиминарним информацијама, беспилотна летјелица се срушила на коловоз", написао је Гладков на Телеграму.

Он је навео да је један мушкарац превезен колима Хитне помоћи у градску болницу број 2 због сумње на потрес мозга, а да је други мушкарац, са мањим модрицама, одбио да буде хоспитализован.

Гладков је рекао и да је један аутомобил оштећен приликом експлозије.

"На лицу мјеста раде оперативне службе и истражна група. Околности инцидента се истражују", додао је гувернер Белгородске области.

Зеленски: Велики број земаља спреман да Украјини испоручи борбене авионе

Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да је велики број земаља спреман да Украјини испоручи борбене авионе.

"Данас сам чуо моћну подршку. Увјерен сам да ћемо велики број држава и, што је важно, велики број борбених авиона, у најскорије вријеме под лидерством Сједињених Америчких Држава ујединити и направити коалицију", рекао је он на конференцији за новинаре у оквиру другог самита Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Зеленски је такође истакао да је прије испоруке савремених западних борбених авиона, Кијеву неопходно више система "патриот". 

Према његовим ријечима, неопходно је формирати штит противваздушне одбране за цијели европски континент.

Раније је Зеленски позвао да се убрза формирање коалиције противваздушних ракетних система "патриот" и борбених авиона у Украјини, јер би, према његовим ријечима, таква комбинација западног оружја, убрзала окончање борбених дејстава.

Зеленски је такође поручио да основа за рјешавање сукоба у Украјини може бити само украјинска "мирна формула".

Над Белгородом је активиран систем ПВО

Над Белгородом је активиран систем ПВО, оперативне службе разјашњавају информације о посљедицама на терену, саопштио је гувернер области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.

На мјесту пада беспилотне летјелице у Белгороду нису пронађене експлозивне направе, улица у којој је дрон пао биће ускоро отворена за саобраћај, саопштио је градоначелник Валентин Демидов.

Он је додао да су на лицу мјеста стручњаци за експлозив, као и припадници министарстава за ванредне ситуације и унутрашњих послова.

Стални представник Русије при Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) Михаил Уљанов демантовао је објаве бројних медија да је Русија, наводно, против иницијативе генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија у вези Запоршке нуклеарне електране. 

Раније је Гроси на сједници СБ УН предложио пет принципа осигурања безбједности Запорошке нуклеарке: не дозволити нападе на станицу или са њене територије; не распоређивати на територији нуклеарке тешко наоружање ни војску, који могу бити употребљени за напад; не доводити у опасност снабдјевање електричном енергијом нуклеарке; обезбједити заштиту свих структура и система који омогућавају безбједан рад нуклеарке; не предузимати никаква дејства која подривају ове принципе.

Кијев: Три особе погинуле, 14 повријеђено у руском ракетном нападу
Три особе погинуле, међу њима двоје дјеце, а повријеђено је њих 14 у данашњем руском ракетном нападу на Кијев, саопштили су украјински званичници.

Кијевска војна управа је у саопштењу навела да је на удару била област Десњански на источној периферији престонице, као и Дњепровски округ, ближе центру, а био је то 18. напад на престоницу Украјине од почетка маја, преноси Ројтерс.

Градоначелник Кијева, Виталиј Кличко, саопштио је да је деветоро људи хоспитализовано због повреда које су задобили у нападу, а да су ватрогасне службе гасиле пожаре изазване падањем крхотина оборених пројектила у близини мјеста удара.

Кличко је на Телеграму навео да је погођена зграда здравствене установе, а на фотографијама објављеним на сајту града види се да су избијени прозори на клиници и оближњим стамбеним зградама.

Шебекино: Број рањених порастао на осам
Број рањених током гранатирања које су украјинске снаге извршиле на град Шебекино у руској Белгородској области порастао је на осам, саопштио је гувернер те регије Вјачеслав Гладков.

"Украјинске снаге без престанка гранатирају подручје Шебекина. Рањено је осморо људи. За сада нема извјештаја о погинулима", написао је Гладков на "Телеграму".

Он је нагласио да су мјештани Шебекина и околних села у опасности, те да локалне надлежне службе склањају цивиле.

Гладков је најавио да ће се вршити и хитне евакуације, уколико то буде потребно, јавио је ТАСС.

Гувернер је раније навео да је повријеђено петоро људи.

Зеленски у Молдавији: Спремни смо за чланство у НАТО

Предсједник Володимир Зеленски рекао је у Молдавији да је Украјина спремна да буде у војном савезу НАТО, као и да Кијев чека да блок буде спреман да прими његову земљу.

Зеленски је разговарао са новинарима док је стајао поред молдавске предсједнице Маје Санду након што је дошао на самит Европске политичке заједнице.

Украјинска војска: Оборени руски "искандери" над Кијевом

 Руске снаге напале су ноћас Кијев са 10 ракета типа "искандер", из Брјанске области, али је украјинска ПВО све оборила, саоптшило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине. 

"Из сјеверног правца Брјанске области у Русији, испаљено је 10 балистичких и крстарећих ракета типа 'искандер'. Свих 10 су уништиле снаге ПВО Ваздухопловства Оружаних снага Украјине: седам балистичких ракета Искандер-М и три крстареће ракете Искандер-К", наведено је у саопштењу које преноси Интерфакс Украјина. 

Гардијан је у међувремену саопштио да су се сирене за ваздушну опасност огласиле у више региона Украјине, укључујући Кијев.

Зеленски изненада стигао у Молдавију

Украјински предсједник Володимир Зеленски допутовао је у Молдаvију како би присуствовао самиту Европске политичке заједнице. 

Пола сата прије почетка доласка гостију, Зеленски се неочекивано појавио, будући да није био на списку лидера који долазе.

Украјинског предсједника дочекала је предсједница Молдавије Маја Санду, а потом су Санду и Зеленски отишли на састанак.

У Молдавију стиже око 50 лидера и високих званичника, а штитиће их привремена противваздушна одбрана о којој ће се старати британски, француски и румунски војници.

Столтенберг: Савезници НАТО-а сагласни да Украјина уђе у Алијансу

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да су сви савезници НАТО-а сагласни су да Украјина постане чланица Алијансе.

"Сви савезници се слажу да Москва нема вето против проширења НАТО-а", рекао је Столтенберг новинарима, уочи неформалног састанка министара спољних послова НАТО-а.

Руски званичник тврди да су Украјинци грантирали град у Белгородској области

Пет особа је повријеђено у украјинском гранатирању Шебекина у Белгородској области, изјавио је начелник те области Вјачеслав Гладков. 

"Оружане снаге Украјине гађале су центар и периферију града", написао је руски званичник на свом Телеграм каналу.

Градски званичници: Руски ноћни напад на Кијев, страдале три особе

Украјински градски званичници саопштили су да су погинуле три особе услед руског ноћног ракетног напада на Кијев.

Кијевска градска управа навела је да је још 14 особа повријеђено. Британски лист Гардијан наводи да су се сирене за ваздушну опасност огласиле у Кијеву.

Ројтерс подсјећа да је то 18. напад овог мјесеца на престоницу Украјине.

Бијела кућа најављује нови пакет војне помоћи Украјини

Бијела кућа је синоћ најавила најновији у низу пакета војне помоћи Украјини, који укључује системе противваздушне одбране, муницију и другу одбрамбену опрему у вредности до 300 милиона долара.

Пентагон је саопштио да овај пакет представља 39. пренос опреме Украјини из инвентара министарства одбране САД.

Пакет обухвата батерије за ПВО систем "патриот", противваздушне системе "стингер", тенковску муницију и другу опрему.

САД су до сада Кијеву испоручиле војну помоћ у вредности од 38,3 милијарди долара, наводи агенција Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана