Двије балканске земље бјесне, "то иде преко Србије..."

ГС
Двије балканске земље бјесне, "то иде преко Србије..."

БРИСЕЛ - Више од десет година Румунија и Бугарска су у чекаоници за Шенген, а ту ће остати још, упркос свим уложеним напорима да испуне све критеријуме Брисела.

Због тога неки аналитичари сматрају и упозоравају да обема земљама пријети пораст евроскептицизма јер су остале ван зоне слободне од граничних контрола.

Румунски премијер Николај Циуца рекао је да је "дубоко разочаран" пошто је Аустрија блокирала улазак његове земље. 

У Бугарској је предсједник Румен Радев изразио жаљење због "унутрашњих граница" које се подижу унутар блока.

Њихов неуспех да уђу у шенгенско подручје слободног кретања значи да ће се дуга чекања на граничним прелазима наставити.

У једном граду на румунско-бугарској граници од зоре се створила колона камиона дуга неколико километара и возачи су незадовољни због дугих чекања на царинску контролу пре уласка у Бугарску.

Европска комисија одавно је изразила жељу за проширење шенгенске зоне, али је у четвртак зелено свјетло добила туристичка Хрватска, а Румунија и Бугарска су одбијене.

Обије земље приступиле су ЕУ још 2007., шест година пре Хрватске и обе су испуниле техничке услове које је поставио Брисел. 

Обије су напредовале у реформи правосуђа и борби против корупције, али кад је процес завршио, Аустрија се успротивила оцјеном да две земље не чине довољно како би зауставиле илегалне миграције те страхује да ће се прилив миграната још појачати ако би оне ушле у Шенген.

Медији у обе земље такав потез називају - дискриминацијом.

"Мигрантски талас не пролази Румунијом", већ углавном преко Србије, рекао је румунски министар унутарашњих послова Луциан Боде. Упозорио је на готово 140.000 миграната на западнобалканској рути колико је забиљежиле европска агенција Фронтекс, од јануара.

Зато румуснки премијер тврди да се аустријска рачуница темељи на неистинитим подацима.

Бугарски недељник је одбијање ЕУ да прими ту земљу у Шенген коментарисао ријечима: "Очекујемо немогуће од најсиромашније и најкорумпираније земље у ЕУ: не допустите пролазак миграната кроз вашу земљу, већ дајте азил сваком мигранту који уђе".

Румунски предсједник Клаус Иоханис такође је упозорио да одбијеница "може угрозити европско јединство и кохезију, који су нам тако потребни, посебно у садашњем геополитичком контексту", преноси Б92.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана