Две особе погинуле у гранатирању Херсона; Италија шаље ПВО у Украјину

ГС
Рат у Украјини ушао је у 344. дан
Foto: Агенције | Рат у Украјини ушао је у 344. дан

МОСКВА КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 344. дан. Највиши званичници ЕУ стигили се у Кијев нa самит Украјина-ЕУ. МУП Украјине: Троје погинулих, 18 рањених у ракетном нападу на Краматорск. Шеф руске дипломатије каже да Москва жели крај рата, али да то зависи и од подршке Запада Кијеву.

Две особе погинуле у гранатирању Херсона

Руско министарство одбране саопштило је данас да су руске снаге поразиле украјинске трупе у сукобима око насеља Василивка у Доњецкој области, сјеверно од Бахмута који је већ мјесецима жариште интезивних борби, преноси Ројтерс.

Портпарољ Кремља Дмитриј Песков појаснио је данас изјаву руског предсједника Владимира Путина да како Русија има потенцијал да одговори на испоруке новог западног оружја Украјини.

 ''То значи да Русија има потенцијал и што више се Запад буде допремао ново оружје Украјини, Русија ће наставити да користи сав свој расположиви потенцијал да одговори'', рекао је Песков.

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је да ће руски добављачи оружја “значајно” повећати своје испоруке војне опреме током 2023, и додао да ће нове залихе Русији помоћи да Украјини нанесе ''стравичан пораз'' на бојном пољу, прено је ТАС С.

Медведев тренутно обавља функцију замјеника шефа Савјета безбједности и предводи владину комисију за производњу оружја.

Гардијан преноси да су две особе погинуле у руском гранатирању Херсонске области у Украјини.

Становнике Херсона пробудила је експлозија, објавила је на каналу за размјењивање порука Телеграм регионална војна управа Херсона.

 У гранатирању су погинули 25-годишњи мушкарац и 44-годишња жена.

Портпарол британског премијера Ришија Сунака изјавио је да би најкраћи период током којег би један пиолот могао да научи да управља британским војним авионом трајао 35 мјесеци.

Коментаришући разлоге због којих Британија сматра да тренутно ''није практично'' да пошаље авионе Украјини, он је навео да програм обуке за пилоте у Британији траје пет година.

''Наставићемо да слушамо Украјинце и разматрамо шта је испавно на дужи рок, али ако ће помоћи да се разуме тренутна ситуација, најбржи програм обуке за новог пилота траје 35 мјесеци'', рекао је портпарол.

Италија шаље ПВО у Украјину

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да ће италијански ПВО систем САМП/Т бити у функцији у Украјини у наредна два мјесеца.

''Вјерујем да ће бити оперативан у року од седам до осам недеља'', рекао је шеф италијанске дипломатије.
 Како наводи Ројтерс, италијански ПВО систем може да прати на десетине циљева и пресретне њих 10 одједном, што га чини јединим системом европске производње који може да пресреће балистичке ракете.

На захтјев Русије 8. фебруара сједница Савјет безбједности УН о Украјини

Након захтјева Русије, Савјет безбједности УН је данас одобрио да 8. фебруара буде одржана сједница посвећена Украјини, потврдио је у разговору са новинарима добро обавијештен извор.

-Састанак Савјета безбједности УН, који је затражила Русија о изгледима за мирно рјешење украјинске кризе у контексту све већих количина западног наоружања у Украјини, заказан је 8. фебруар у 10 часова по локалном (њујоршком) времену - изјавио је неименовани извор из УН, преноси ТАС С.

Први замјеник представника Руске Федерације у УН Дмитриј Пољански, јуче је појаснио да би састанак требало да буде посвећен “перспективама мирног рјешавања украјинске кризе у контексту све већих испорука западног наоружања режиму у Кијеву”, пренијела је раније агенција РИА Новости.

Украјински министар одбране: Кијев и Запад очекују велику руску офанзиву 24. фебруара

Украјинске власти и западни извори тврде да ће Русија 24. фребруара почети велику и жестоку офанзиву на украјинском ратишту.

Олексиј Резников, украјински министар одбране, тврди да Русија припрема нову велику офанзиву на годишињицу отпочињања специјалне војне операције.

Како Резников наводи, "Москва је мобилисала око 500.000 војника".

Осврћући се на руску мобилизацију од 300.000 војника у септембру прошле године, он оцјењује да би стварна бројност "могла бити ближа 500.000".

Према процјенама Кијева, офанзива би могла тада да услиједи и због Дана бранитеља отаџбине, који се обиљежава 23. фебруара.

Руске снаге су задњих седмица напредовале у Донбасу, након заузимања Соледара.

Бахмут /Артјомовск/ је скоро окружен, а руске јединице напредују и у областима Запорожја и према Северску, преносе агенције.

Лавров: Варшава жели да анектира западну Украјину

Одређени чланови пољске елите имају болесне амбиције и кује експанзионистичке планове, укључујући анексију западне Украјине, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Пољска има, рекао бих, компликовану и морбидну историју, као и ништа мање морбидне и комплоковане амбиције, које показују да сама елита, односно одређен дио ње, и даље промовише такве експанзионистичке планове, као што је `Иницијатива три мора` и константно наговјештава анексију онога што је сада западни дио Украјине. Затим, ту је, наравно, русофобија", рекао је Лавров за агенције "Русија 24" и РИА Новости.

Лавров је истакао да се против Русије активно користи термин "деколонизација".

"Западне земље експлоатишу представнике малих аутохтоних народа ради промовисања идеје стварања низа независних држава унутар руских области, иако у земљи апсолутно нема дискриминације према њима, док аутохтони народи САД и Канаде живе у резерватима", напоменуо је Лавров.

Зеленски: Потребно убрзано примењивање санкција Русији

Предсједник Украјине Володимир Зеленски је данас изјавио да инсистира на новој и бржој примјени санкција ЕУ против Русије, на заједничком брифингу са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Кијеву.

"Разговарали смо о новим санкцијама против Русије, посебно о десетом пакету санкција. Ово је заједнички европски задатак - смањити способност Русије да заобиђе санкције, и што се тај задатак брже и боље извршава, то ћемо бити ближе поразу Русије", изјавио је Зеленски, јавља Укринформ.

Оцијенио је да је темпо увођења санкција Русији успорен, а да Русија повећава брзину којом се прилагођава санкцијама, и указао на потребу да се то исправи.

У Кијеву се данас одржава састанак чланова ЕК и предсједнице Урсуле фон дер Лајен са владом Украјине, а теме за дискусију су подршка Украјини у рату, координација напора за обнову Украјине, наставак кључних реформи и приближавање Украјине чланству ЕУ.

Сутра ће у Кијеву бити одржан 24. Самит ЕУ-Украјина.

Фон дер Лајен: Нове санкције Москви 24. фебруара

ЕУ ће увести 10. пакет санкција Русији 24. фебруара, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је на конференцији за новинаре у Кијеву рекла да ће ЕУ, заједно са партнерима из Групе седам /Г7/, увести додатно ограничење цијена руских нафтних деривата.

"Увешћемо додатна ограничења цијена руских нафтних деривата, заједно са нашим партнерима из Г7, а до 24. фебруара желимо да уведемо 10. пакет санкција", истакла је Фон дер Лајенова, подсјећајући да је руска специјална војна операција у Украјини почела управо 24. фебруара.

Брисел ће обучити укупно 30.000 украјинских војника

Мисија војне помоћи ЕУ обучиће укупно 30.000 украјинских војника, саопштио је високи представник Уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

"Са задовољством могу да кажем премијеру /Украјине Денису Шмихалу/ да ће Мисија војне помоћи ЕУ обучити додатних 15.000 украјинских војника, чиме ће укупан број обучених у оквиру Мисије достићи 30.000", написао је Борељ на "Твитеру".

Он је рекао Шмихалу и то да ће ЕУ обезбиједити 25 милиона евра подршке операцијама деминирања у угроженим подручјима.

"Приоритет је заштита цивила и њихових средстава за живот", додао је Борељ.

Лидери институција ЕУ стигли су у Кијев, гдје ће се сутра одржати Самит ЕУ и Украјине, подсјећа ТАСС.

Кијев: Троје погинулих, 18 рањених у ракетном нападу на Краматорск

Антон Герашченко, саветник министра унутрашњих послова Украјине рекао је да су у ракетном нападу русих снага на Крамторск у среду увече погинуле три особе, 18 рањено, од дојих је осморо хоспитализовано.

У нападу на Краматорск на истоку Украјине уништена је једна стамбена зграда а још неколико је оштећено.

Москва: САД директно умијешане у експлозију на Сjеверном току

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров тврди да су САД биле директно умијешане у експлозије које су прошле године озбиљно оштетиле гасовод Сјеверни ток испод Балтичког мора.

Владимир Путин је раније оптужио Британију за дизање гасовода у ваздух, што је Лондон негирао.

Лавров је рекао да нису истинити наводи Запада да Русија не жели да преговара о Украјини, а да Запад покушава да окрене Молдавију, Грузију и бивше совјетске државе у централној Азији против Москве.

Британско Министарствo одбране: Пад руског извоза оружја почео прије напада на Украјину

Британско Министарствo одбране саопштило је да је улога Русије као "поузданог извозника оружја" "врло вероватно" поткопана нападом на Украјину и међународним санкцијама.

У најновијем ажурирању обавештајних података, Министарство одбране је саопштило да је и пре напада на Украјину руски удео на међународном тржишту оружја почео да опада.

Историјски гледано, Велика Британија и Француска су се такмичиле са Русијом за друго или треће место иза САД, према наведеним статистикама.

Међутим, 2021. године САД су држале 32 одсто глобалног извоза наоружања и опреме,  Француска два, Русија 12 а Велика Британија седам.

Лавров: Желимо крај рата, али то зависи и од подршке Запада Кијеву

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће руске снаге одговорити на испоруку западног оружја већег домета Кијеву тако што ће покушавати да потисну украјинске трупе даље од линија фронта и тиме створе безбједну тампон-зону.

У интервјуу државној телевизији, Лавров је истакао да сви желе да се сукоб у Украјини оконча, али да подршка Запада Кијеву игра важну улогу у томе како Русија приступа "специјалној војној операцији".

Русија затражила сједницу СБ УН о Украјини

Русија је затражила да се 8. фебруара одржи сједница Савјета безбједности УН посвећена Украјини, изјавила је Ванеса Фрејзер стална представница Малте, земље која у фебруару предсједава Савјету безбједности.

Први замјеник представника Руске Федерације у УН Дмитриј Пољански је појаснио да ће састанак бити посвећен перспективама мирног рјешавања украјинске кризе у контексту све већих испорука западног наоружања режиму у Кијеву, преносе РИА Новости.

- Нећемо пропустити годишњицу потписивања Минских споразума - додао је руски дипломата.

Поред тога Пољански је наговијестио да ће "кијевски режим и његови западни спонзори" у фебруару организовати догађај на Генералној скупштини УН поводом прве годишњице специјалне војне операције.

Фон Дер Лајенова стигла у Кијев

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је данас у Кијев ради састанака са украјинским званичницима.
"Ово је четврти пут да сам у Кијеву, али овог пута са европским комесарима", навела је Фон дер Лајенова на "Твитеру".

Чланови Европске комисије састаће са са члановима украјинске Владе.

Фон дер Лајенова и предсједник Европског савјета Шарл Мишел састаће се сутра са предсједником Украјине Владимиром Зеленским

Украјина и Француска потписале меморандум о набавци радара МГ-200

МинистрИ одбране Украјине и Француске, Алексиј Резников и Себастијен Лекорну, потписали су у Паризу меморандум са Талес групом о испоруци радара МГ-200 за украјинску противваздушну одбрану.

„Ова опрема ће нам помоћи да уочимо непријатељске дронове и ракете, укључујући балистичке. Наше небо ће бити заштићено од смртоносних напада Русије“, рекао је Резников, преноси агенција Униан.

Лекорну је раније рекао да ће заједно са Резњиковим одржати састанак са директором војне фабрике Нектер, која производи артиљеријска средства ЦАЕСАР које Париз испоручује Кијеву и најавио испоруку 12 додатних хаубице овог типа Украјини.

Париз ће у фебруару у Украјину послати прве тенкове на точковима АМКС10-РЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана