Државни тужилац смијењен након оптужби упућених премијеру Хаитија

Танјуг
Foto: Агенције

ПОРТ О ПРЕНС- Државни тужилац Хаитија Вед-Форд Клод смијењен је након што је позвао на подизање оптужнице против премијера Ариела Хенрија због умијешаности у убиство предсједника те земље Жовенела Моиза.

Он је смијењен јуче, а нови тужилац именован је само неколико часова након што је Клод од судије који надгледа истрагу о убиству Моиза затражио да оптужи Хенрија.

У званичном писму о отпуштању Клода наводи се да је разлог за његову смјену "административна грешка". Клод је први пут говорио о умијешаности премијера прошле седмице, тврдећи да постоје снимци телефонских разговора који доказују да је Хенри два пута разговарао са бившим званичником Министарства правде Жозепом Бадиом, осумњиченим за убиство у ноћи када се оно догодило.

Хенри је раније јавно бранио Бадија, који је тренутно у бјекству, подсјећа "Раша тудеј". Клод је пред добијање отказа послао писмо имиграционој служби Хаитија у којем тражи да се Хенрију уведе забрана изласка из земље.

 "Анрију би требало забранити напуштање државне територије због озбиљних претпоставки у односу на убиство председника", написало је тужилаштво у писму достављеном Миграцијским службама земље.

Премијер је прошле недеље одбацио све оптужбе против њега и навео да су оне последице политиканства. Моиз је смртно рањен 7. јула када су непознати људи упали у његову резиденцију. Његова супруга је такође повријеђена у истом нападу, али је преживјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана