Државе и компаније широм свијета у борби против коронавируса

Tanjug
Државе и компаније широм свијета у борби против коронавируса

ЛОНДОН - Бројне државе и компаније упозориле су своје држављане и запослене да не путују у Кину како би се спречило ширење коронавируса, који је за сада однио више од 100 живота.

Кинеска Национална управа за имиграцију охрабрила је грађане да преиспитају временски оквир за прекоморска путовања, како би смањили прекогранично кретање ради сузбијања ширења коронавируса, наводи се у саопштењу те управе објављеном на Вичет налогу.

Филипински Завод за имиграцију привремено ће престати да издаје туристичке визе кинеским држављанима, како би помогао да се осигура да коронавирус не продре у ту земљу, саопштио је директор тог завода.

Чартер летови који би требало да превезу јапанске држављане из Вухана, који је у жаришту епидемије, неће данас функционисати као што је првобитно планирано због постојећих договора са кинеским властима, преноси Ројтерс позивајући се на особу упознату са ситуацијом.

Јапанска влада саопштила је да сарађује са локалним властима како би се помогло у повратку њихових држављана из Вухана.

С друге стране, Јужна Кореја планира да пошаље чартер летове ове седмице како би евакуисала своје грађане из Вухана, најавио је данас премијер Чунг Сје-кјун.

Авиони ће у Вухан слетети већ данас, рекао је он на министарском састанку који је имао за циљ разговарање о напорима за спречавање ширења коронавируса.

Казахстан ће захтевати медицинска увјерења од кинеских држављана које траже визу и прекинуо је да им издаје елекстронске визе по доласку у знак предострожности због ширења коронавируса, рекао је замјеник шефа дипломатије те земље.

Компанија Фејсбук и друге свјетске компаније, попут ЛГ Елецтроницс и Стандард Цхартеред ПЛЦ ограничиле су путовања у Кину.

Фејсбук је затражио од запослених да суспендују путовања у Кину која нису неопходна како би спречили ширење коронавируса, а запосленика који су отпутовали у Кину савјетовала је да раде од куће.

Јужнокорејски ЛГ Елецтроницс у потпуности је забранио путовање у Кину и саветовао запосленима који су на службеном путу у Кини да се врате у своју домовину што је прије могуће, рекао је потпарол компаније.

Јужнокорејска компанија СК Хyниx Инц позвала је запослене да избегавају сва путовања у Кину која нису неопходна, док је Стандард Цхартеред ограничила путовања у копнани дио Кине и Хонгконг.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана