Дростен: На прољеће би ситуација у Њемачкој могла да буде погоршана

Срна
Дростен: На прољеће би ситуација у Њемачкој могла да буде погоршана

БЕРЛИН - Шеф Института за вирусологију берлинске универзитетске клинике “Шарите” Кристијан Дростен изјавио је да се плаши да би на прољеће у Њемачкој могла да буде погоршана ситуација у вези са епидемијом вируса корона.

 “Када стари људи и можда дио ризичних група буде вакцинисан, настаће огроман привредни, друштвени, политички, а можда и правни притисак да се окончају мјере против короне. Тада ће се у кратком року инфицирати много више људи него што то сад уопште можемо да претпоставимо. Имаћемо не више 20.000 или 30.000 новообољелих, него у најгорем случају 100.000 дневно”, рекао је Дростен за нјемачки “Шпигл”.

Он наводи да ће то додуше бити већином млађи људи, код којих рјеђе долази до развоја тешке клиничке слике, али упозорава, да ће, и када се инфицира велики број младих људи одјељења интензивне његе свеједно бити пуна.

Према његовим ријечима, међу таквим пацијентима са тешким током болести може бити и 50-годишња учитељица, 30-годишњи возач аутобуса и 40-годишњи новинар.

Дростен наводи да се, нажалост, нико не може ослонити на то да ће се вирус повући са лијепим временом.

“Плашим се да ће сада бити сличније ономе што се десило у Шпанији, гдје је у љето број новообољелих након окончања локдауна врло брзо поново порастао иако је било јако вруће. И у јужној Африци, гдје је сада љето, висок је број новообољелих”, каже Дростен.

Он истиче да би могло помоћи да се сада масовно обара број новообољелих, не само испод 50 на 100.000 становника, него у смјеру ка нули или да се то, у најмању руку, постави као циљ.

Дростен сматра да се у Њемачкој управо чини велика грешка у вези са британском мутацијом вируса.

“Знајући да се шири британска мутација, не боримо се против ње довољно одлучно”, упозорава Дростен.

Он напомиње да нико не зна сигурно шта ће се десити, али подсјећа на то да се његове досадашње научне процјене углавном нису показале као погрешне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана