Дојче Веле: Ускоро двојно држављанство БиХ и Њемачке?

ГС
Дојче Веле: Ускоро двојно држављанство БиХ и Њемачке?

Милиони људи у Њемачкој, међу њима многи држављани БиХ, морају да бирају - или држављанство које већ имају, или њемачко. По свему судећи, идућа Влада би могла да омогући двојно држављанство за све.

"Млади људи од 18 година не могу да разумију што по питању двојног држављанства још имамо правила која су реликт прошлог времена", рекла је кошефица њемачких Зелених Аналена Бербок у понедјељак (18. октобар) за Дојчландфунк.

Она је у том разговору потврдила да ће Социјалдемократе, Зелени и Либерали у предстојећим преговорима о коалиционој Влади покушати да утабају пут за модернизацију Њемачке. То је нови знак да би идућа власт могла да омогући двојно држављанство, о чему је и раније било ријечи.

У јеку преговора о такозваној семафор коалицији - названој према бојама три партије - у фокусу су питања пореза, повећања минималне плате и борбе против климатских промјена. Али, како је писао Вестдојче алгемајне цајтунг, са том коалицијом дошао би и низ промјена у друштву. О њима се мање дебатује јер се ту три странке у принципу слажу око свега.

"Млади би стицали право гласа већ са 16 година, конзумирање канабиса било би дјелимично легализовано, а двојно држављанство начелно могуће", пише лист.

У прелиминарном папиру, који су странке утаначиле у петак, а који сада треба да буде продубљен коалиционим преговорима, стоји да се залажу за "модерни концепт држављанства". Осим тога: "Они који су добро интегрисани у Њемачкој и сами се издржавају, треба да брже добијају правно сигурни боравишни статус".

Само за држављане ЕУ и Швајцарске

Сада је у Њемачкој двојно држављанство начелно забрањено - осим уколико се ради о држављанима неке друге чланице ЕУ или Швајцарцима. У преводу, може се истовремено имати њемачки и хрватски пасош, али не може њемачки и српски.

За милионе миграната и њихове дјеце то значи да, кад испуне услове за добијање њемачког држављанства, морају да одлуче да ли ће постати држављани нове домовине или задржати своје старо држављанство.

Двојно држављанство добија се и у посебним случајевима па га тако рецимо добијају Мароканци јер њима у Мароку пријете тешке посљедице уколико се одрекну држављанства. Такође, дјеца рођена у Њемачкој могу да имају привремено двојно држављанство, али се, кад наврше 18 година, и они морају одлучити за једно, преноси Дојче Веле.

Њемачки пасош међу најјачима на свијету

Тренутно се у Њемачкој послије пет година континуираног боравка и рада може поднијети захтјев за сталну боравишну дозволу, док је захтјев за држављанство могућ послије осам година. Тада се полаже и тест познавања њемачког правног система, културе и историје.

Држављанство Њемачке доноси њеним (новим) грађанима право гласа на свим нивоима, практично доживотну дозволу боравка, могућност да се запосле у статусу државних службеника као и безвизна путовања у 191 државу или територију на свијету. То чини њемачки пасош трећим најјачим на свијету, послије Јапана и Сингапура.

Међу њемачким грађанима који имају још један пасош највише је Пољака (344.000). Грађана БиХ ту има око 80.000. У Њемачкој иначе живи око 240.000 бх. грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана