Цилиндар са радиоактивним садржајем изазвао хаос на Тајланду

Срна
Цилиндар са радиоактивним садржајем изазвао хаос на Тајланду

БАНГКОК - Тајландски званичници саопштили су да је у једној ливници за рециклажу пронађен метални цилиндар са радиоактивним садржајем.

Нестанак је откривен прије 10 дана.

Из парне електране у провинцији Прачинбури, 165 километара источно од Бангкока, 10. марта нестао је метални цилиндар дужине 30 центиметара, који садржи радиоактивни цезијум-137, подсјећа се у извештају Ројтерса.

Гувернер провинције Прачинбури, Наронг Накхончинда, рекао је да су трагови цезијума-137 откривени у недјељу у ливници, која је око 10 километара удаљена од електране, у прашини из пеćи као нуспроизвод процеса топљења.

Рад у ливници је потом прекинут, а запослени радници и становници оближњих насеља су прегледани.

Здравствени званичници су саопштили да ćе здравствени картони у свим здравственим установама у провинцији бити провјерени, да би се видело да ли су неки пацијенти имали симптоме који су проузроковани излагањем зрачењу.

Продужени директан контакт са радиоактивним материјалом може изазвати осип на кожи, губитак косе, умор и повраćање, а краткотрајни контакт са цезијумом-137 можда неćе показати тренутне симптоме, али може да повећа ризик од канцерогених болести.

Цилиндар који је нестао тежак је 25 килограма и био је повезан са силосом висине 17 метара, који се користи за мјерење садржаја пепела.

Полиција сумња да је цилиндар украден ради продаје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана