Цијене у Њемачкој расту - грамажа пада

ГС
Foto: Илустрација

У Њемачкој потрошачке цијене константно расту, али чини се да се количина у паковањима производа смањила.

Њемачки Билд пише да, осим што бројни производи поскупљују, смањује им се и грамажа.

То значи да купци сада плате више за мање. "Потрошачи су заправо двапут опљачкани", упозоравају из њемачких потрошачких центара, преноси Индеx.

Смањују грамажу и користе јефтиније састојке

Економиста Гунтер Шнабл са Универзитета у Лајпцигу наводи да произвођачи покушавају да сакрију инфлацију па да зато нуде мању грамажу у паковањима. Упозорава потрошаче да обрате пажњу на грамажу.

"Велики број произвођача користи јефтиније састојке, мијења рецепте и смањује квалитет производа. Потрошачи ће то још теже препознати", рекао је економиста Шнабл за Билд. Навео је и један примјер па рекао да се у чоколадним производима користи више млијека у праху него какаа.

Билд је написао неколико примјера производа којима је већа цијена, а грамажа мања. Један од њих је Принглс чипс који је прије коштао 2,59 евра и имао 200 грама, а сада кошта 2,79 евра за 185 грама. У паковању таблета за машине за прање судова Сомат класик сада се налази само 77 таблета док их је прије било 82, преноси Б92.

У храни за мачке марке Шеба сада је 66 грама хране умјесто 80, а цијена је остала иста и износи 99 центи. Произвођач је већу цијену оправдао "комплетно другачијим рецептом".

Цијена Микана топљеног сира била је 1,99 евра док сада кошта 2,29 евра. Притом, паковање је мање за 10 грама, пише Билд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана