Четири мjесеца рата у Украјини: Мизинцев: Кијев припрема провокацију на гробљу умрлих од куге у Одеси

ГС/Агенције
Руске снаге заузеле су Николајевку
Foto: Риа Новости | Руске снаге заузеле су Николајевку

МОСКВА/КИЈЕВ- Четири мјесеца рата у Украјини. Украјина је заједно са Молдавијом јуче добила статус кандидата за ЕУ док се борбе на истоку Украјине настављају. Руске снаге заузеле су Николајевку, а Лисичанск је посљедњи град у ЛНР који је остао под контролом украјинске војске. ПРАТИТЕ СИТУАЦИЈУ ИЗ ЧАСА У ЧАС...

22:28 – Мизинцев: Кијев припрема провокацију на гробљу умрлих од куге у Одеси

 Оружане снаге Украјине припремају провокацију коју намјеравају да изведу на гробљу умрлих од куге у 19. вијеку у Одеси, а у том рејону су размјештени вишецјевни ракетни лансери, изјавио је на брифингу начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.

Како је рекао, намјера украјинске војске је да потом оптуже Русију да гађа потенцијално опасне објекте услијед чега могу да страдају стотине цивила у Одеси.

План Кијева је да, уколико руске снаге гранатирају украјинску технику у том рејону, оптужи Москву да истовремено ствара и биолошку опасност у Одеси.

Мизинцев је такође упозорио и да су украјински националисти размјестили наоружање у густо-насељеним четвртима Угљедара у Доњецкој Народној Републици.

21:04 - Захарова: Статус кандидата за чланство у ЕУ Украјине и Молдавије имаће негативне посљедице

Руско министарство спољних послова саопштило је да би одлука лидера Европске уније да прихвате Украјину и Молдавију као кандидате за чланство могла имати негативне посљедице.

"Одлуком да се Украјини и Молдавији додијели статус земаља кандидата, Европска унија је потврдила да наставља да ‘активно експлоатише Заједницу независних држава на геополитичком нивоу, да је користи за обуздавање Русије’", навела је портпаролка министарства Марија Захарова у саопштењу.

20:34 - Руска војска блокирала Лисичанск и разбила „Горски котао"

Руска војска пробила је украјинску одбрану и блокирала Лисичанск из јужног правца, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Како је рекао, руска војска је успјела да пробије „добро припремљену украјинску одбрану", разбила противника и блокирала град.

Према његовим ријечима, у питању је војна групација „Центар", која је до сада успјла да преузме контролу над 11 насељених мјеста међу којима су Лоскутовка, Мирна Долина и Устиновка.

Конашенков је такође рекао и да је „Јужна" групација руских снага, у сарадњи са снагама Луганске Народне Републике, коначно разбила „Горски котао" и ослободила мјеста Горски и Золото.

20:14 - Полуполтиних: Могуће да  је око 500 украјинских војника остало у „Горском котлу"

Командант шесте моторизоване бригаде Народне милиције ЛНР Владимир Полуполтиних изјавио је да постоји могућност да је око 500 украјинских војника остало у такозваном „Горском котлу".

Како је рекао, пред њима су две могућности – или да се предају, или да погину.

 

19:52 - Украјина тражи више оружја од САД да би парирала Русији

Валериј Залужниј највиши украјински генерал рекао је данас свом америчком колеги да је Украјини потребан "ватрени паритет" са Русијом како би стабилизовала тешку ситуацију у источном региону Луганска.

"Разговарали смо о оперативној ситуацији и у току испоруке међународне техничке помоћи", написао је украјински генерал у апликацији Телеграм након телефонског разговора с предсједником Здруженог генералштаба САД генералом Марком Милијем, преноси Ројтерс.

Украјина истиче да руска артиљеријска предност на фронтовима Донбаса узима значајан данак украјинским трупама и позвала је своје западне партнере да испоручује више оружја како би минимизирали дефицит на ратишту.

18:52 - Украјинска обавештајна служба: Русија планира да нападне Бјелорусију

Украјинска обавјештајна служба тврди како Русија планира да нападне стамбена подручја у Бјелорусији како би је увукла у рат. 

Према украјинским тврдњама, руски војници већ су стигли у град Мазир
 

18:02 - Филипоњенко: Мјеста Золото и Горски под контролом ЛНР

Мјеста Золото и Горски у потпуности су под контролом снага Луганске Народне републике, док се око Лисичанска тренутно спроводи опкољавање, изјавио је представник Народне милиције ЛНР Иван Филипоњенко.

Како је рекао, у Золотом и Горском се тренутно спроводи чишћење од остатака украјинских екстремиста.

По питању Лисичанска, Филипоњенко је рекао да су путеви снабдјевања војске отежани јер се гранатирају од стране руске војске.

17:12 - Путин: Пораст инфлације у свету резултат политике Г7

Нагли пораст инфлације у свијету је резултат вишегодишњег неодговорне макроекономске политике Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7). Опширније на линку

16:22 - Једина рута за снабдијевање Оружаних снага Украјине муницијом и храном ускоро ће бити под контролом руских снага, рекао је Апти Алаудинов, замјеник предсједника Чеченске републике и команданта специјалне јединице Акмат.

 

16:05 - Амерички обавјештајци вјерују да би слање војних система у Украјину, укључујући лансирне системе ХИМАРС, неће одмах промијенити стање ствари, преноси ЦНН, наводећи више извора из обавјештајних кругова.

15:41 - ИАЕА: Угрожено здравље особља у нуклеарки Запорожје

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) све је више забринута за здравствено стање украјинског особља у нуклеарној електрани Запорожје у Украјини, која се налази под контролом руских снага, наведено је у данашњем саопштењу те организације.

"ИАЕА је свесна недавних извештаја у медијима и другдје који указују на погоршање услова у којима ради украјинско особље у највећој нуклеарној електрани у тој земљи", наводи се у саопштењу ИАЕА и додаје да та организација жели да што пре пошаље своје стручњаке у Запорожје, преноси Ројтерс.

Руске снаге су заузеле нуклеарну електрану Запорожје почетком марта ове године, наводи британска агенција.

15:20 - Гутереш: Потребно интегрисање хране и ђубрива из Русије и Украјине

Глобална криза хране не може се ефикасно ријешити без поновног интегрисања ђубрива и хране из Русије и Украјине на свјетска тржишта, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

"Нема ефикасног рјешења за глобалну кризу хране без поновног интегрисања украјинске прехрамбене производње, као и хране и ђубрива произведених у Русији, на свјетска тржишта, упркос рату", рекао је Гутерес у видео-обраћању учесницима састанка министара Групе седам (Г7) о глобалној безбједности хране.

Мапа напредовања Специјалне операције руских снага/ Извор: РБК.ру

15.00 -  Кијев: Појачани напади Русије на Лисичанск и Северодоњецк

Руске снаге настоје да опколе град Лисичанск у источној Украјини и појачавају нападе на његов братски град Северодоњецк како би успоставиле потпуну контролу над њима, саопштио је данас портпарол украјинског Министарства одбране Олександр Мотузјаник.

14.30 - Лавров: Кандидатски статус за Украјину није ризик за Русију

Русија себе не сматра угроженом због чињенице да су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за приступање Европској унији, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров. ОПШИРНИЈЕ

14.15 -  Кадиров  саопштио да је ослобођено насељено мјесто Горско у ЛНР

„Још једна важна вијест! Борбе у ЛНР се воде муњевитом брзином и непредвидиво, ситуација се мијења буквално из часа у час. Драги брат Замид Чалајев јавља да је ослобођено насељено мјесто Горско“, написао је Кадиров на Телеграму.

„Прецизан рад уз употребу беспилотних летјелица омогућава да се украјински екстремисти и бандеровци истерају из сваког рова. Такав метод је коришћен и током ослобађања насељеног мјеста Золотое од непријатеља“, истакао је Кадиров.

Како је додао, борци су успјешно уништили непријатељске снаге у зони њихове одговорности, а остали „деморализовани одреди украјинских нациста журно су напустили своје положаје, остављајући иза себе огромну количину трофејног оружја“.

„Заиста сам срећан што су наши борци успјели да реше задатак ослобађања мјеста Золото без иједне жртве међу људством“, рекао је Кадиров.


13.00 - Песков: Односи Русије и ЕУ тешко да могу да иду ниже

Односи Русије и Европске уније су већ на дну, тешко ће ићи ниже, чак и након одлуке ЕУ да Украјини и Молдавији додијели статус кандидата, сапоштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"То су, наравно, унутрашњи европски послови. Важно је да сви „ти процеси“ не би требало додатно да штете односима Русије са ЕУ, који су „већ на дну “, рекао је Песков на конференцији за новинаре, коментаришући одлуку, преноси ТАСС. ОПШИРНИЈЕ


12.20 - Русија окружује Лисичанск са три стране

 Руске снаге су данас „потпуно окупирале“ округ јужно од града Лисичанска у источној области Луганска, саопштио је локални украјински званичник Алексиј Бабченко, преноси Ројтерс.

„Нажалост, од данас је цијели округ Хирске окупиран. На периферији се воде неке безначајне, локалне битке, али је непријатељ ушао “, изјавио је предсједник општине Хирске Алексиј Бабченко у телевизијском преносу.

Губитак Хирске и неколико других околних насеља, доводи Лисичанск, последњи велики град у Луганску под контролом Украјине, у опасност да буде окружен са три стране напредујућим руским снагама, наводи Ројтерс.

Руско министарство одбране саопштило је данас да је опколило око 2.000 украјинских војника, укључујући 80 страних бораца, код Хирске, а Ројтерс није могао самостално да провјери ту тврдњу.

Украјина је данас наговијестила да се њене трупе повлаче из сусједног града Северодоњецка, попришта вишенедјељних интензивних бомбардовања и уличних борби, што би представљало значајан неуспјех у њеној борби да порази руске снаге, наводи британска агенција.

Риа Новости


11.45 -  Украјински војници масовно дезертирају, саопштило је руско Министарство одбране.

Како су навели, код места Александропољ на територији ДНР више од 30 украјинских војника из 25. ваздушно-десантне бригаде напустило је своје положаје.


11.21 - Кулеба: Испоруке западног оружја  гаранција за покретање преговора

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да су испоруке западног оружја гаранција за покретање преговора у циљу решења сукоба.

„Само наша војна победа ће убедити Русију да уђе у озбиљне мировне преговоре, оружје гарантује дипломатски пут“, рекао је Кулеба у интервјуу за италијански лист „Коријере дела сера“.


11.15 - Москва: У Харковској области ликвидирано 200 страних плаћеника, у Горском блокирано 2.000 Украјинаца

Руска војска уништила је пет складишта украјинске војске код места Привоље и Николајев, а у Харковској области батерију хаубица М-777. Ликвидирано је 200 страних плаћеника и 100 украјинских екстремиста, саопштило је Министарство одбране.

Руска ПВО је у тим областима оборила два авиона Су-25 и пет беспилотних летелица.

У саопштењу се наводи да се стеже обруч око Горског и да је током јучерашњег дана под контролу стављена половина насеља Золото.

У котлу око Горског блокирано је око 2.000 људи, од тога 1.800 војника, 120 нациста „Десног сектора“ и 80 страних плаћеника.

У посљедња 24 сата предао се 41 украјински војник, наводи се у саопштењу.

Према ријечима заробљеника, украјинске снаге у Горском су исцрпљене.

Такође је наведено да је у посљедњих пет дана у офанзиви руских јединица у правцу Луганска ослобођено 10 насеља.

Велики број украјинских војника дезертира, истичу у Министарству.

Риа Новости
9.20 - У експлозији аутомобила у Херсону погинуо локални званичник

Начелник Управе за породицу, омладину и спорт војно-цивилне администрације Херсонске области Дмитриј Савлученко погинуо је у експлозији аутомобила У Херсону, на југу Украјине, преноси РИА Новости.

Локалне власти оквалификовале су експлозију као терористички напад.

Замјеник шефа војно-грађанске администрације Кирил Стремоусов изјавио је да је аутомобил дигнут у ваздух када је Савлученко ушао у њега. 

8.58 -  Зеленски: Украјина није граница између орка и вилењака

Украјински предсједник Володимир Зеленски поздравио је на Телеграму одлуку Европске уније да Украјини додијели статус земље кандидата.

"Званично је признато да Украјина није мост, није јастук између Запада и Русије, није тампон између Европе и Азије, није сфера утицаја, није сива зона, није транзитна територија. Није ни граница између орка и вилењака. Украјина је будући равноправни партнер за најмање 27 земаља ЕУ. Украјина је кандидат за улазак у Европску унију", написао је Зеленски.


8.50 -  Кијев: Од почетка рата погинуло 338 дjеце

Од почетка рата, у Украјини је настрадало 338 дjеце, саопштило је на Телеграму Државно правобранилаштво, преноси Униан.

"Према званичним информацијама 338 деце је убијено, а више од 610 је повређено. Ове бројке нису коначно, јер се наставља рад у подручјима активних борбених дејстава на привремено окупираним и ослобођеним територијама", наведено је у саопштењу.

Кажу да је највише жртава међу дјецом у Доњецкој области - 335 у Харкову - 177, Кијеву - 116, Чернигову - 68, Луганску - 55, Херсону - 52, Николајеву - 48, Запорожју - 31, Суми - 17.

8.30 -  Министарство одбране Русије приказало је снимак борбеног рада  тешких бацачких система ТОС-1А Солнцепек.

На снимку се види како системи уништавају утврђена дугорочна упоришта и положаје Оружаних снага Украјине, наводи се у саопштењу министарства.

„Контрола и прилагођавање погођених циљева врши се прорачунима беспилотних летјелица. Након извршеног борбеног задатка, посаде ТОС-1А „Солнцепек“ у најкраћем могућем року врше промену борбених положаја и благовремено претоварују инсталације.

Министарство одбране тврди да је „од салве Солнтсепека немогуће сакрити чак ни у рововима и земуницама“, јер након погађања мете, пројектил експлодира, „стварајући температуру од 3000 степени“.

 
7.38 - Украјинске снаге планирале терористички напад на Хотел у Херсону

Украјинске снаге планирале су терористички напад на хотел у Херсону гдје су биле смјештене избјеглице из других дијелова Украјине, открио је заробљени украјински војник, преноси Спутњик.

7.28Гајдај: Одбијен напад на Лисичанск, руске снаге заузеле Николајевку

Украјинске трупе одбиле су руски напад на јужну периферију Лисичанска, посљедњег града који је у потпуности под контролом Украјине у региону Луганска, саопштио је начелник регионалне војне администрације Сергеј Гајдај.

Гајдај је на Телеграму написао да је Русија, међутим, преузела контролу над селом Николајевка, које се налази у близини ауто-пута за Лисичанск, које је било жариште тешких борби.

Каже да се борбе настављају и у Северодоњецку, где је Русија полако напредовала неколико недјеља, и да ће украјинске трупе морати да се повуку јер, како каже, нема смисла остати на разбијеним положајима док број мртвих расте.

Гајдај је навео и да је 90 одсто домова у Северодоњецку оштећено или уништено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана