Чап и Вестенталер: ЕУ санкције Русији су пуцањ у сопствено кољено

Танјуг
Foto: oe24.at

БЕЧ - Санкције ЕУ против Русије су пуцањ у сопствено кољено и требало би да Аустрија од њих одустане, сматрају бивши шеф посланичког клуба Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Јозеф Чап и некадашњи шеф посланичког клуба Слободарске странке (ФПО) Петер Вестенталер.

"Сиве еминенције" у својим партијама указују да се санкцијама само доприноси повећању сиромаштва у Аустрији и другим европским земљама, док у Русији не показују ефекте.

"Треба нешто учинити да се заврши овај рат. Полако се распада солидарност са Украјином. Предсједник Украјине Володимир Зеленски требало би некада да да свој допринос, а не само да слуша оно што му налажу САД", подвукао је Чап у дискусији на телевизији „Ое24".

Он је указао да је Зеленски окружен америчким савјетницима и да ради само оно што му кажу.

Оцијенио је да би требало у Украјини примјенити оно што је предлагано у марту, а то је да та земља буде неутрална и не приступи НАТО.

"То је једини начин, јер у супротном добијамо глобални пожар, који води ка масовној незапослености у Европи, а имаћемо и талас миграната из Африке", оцијенио је он.

Чап је упитао које вриједности, како тврде, се бране, да ли су то вриједности олигарха у Русији и Украјини.

"Све то води ка томе да упадамо у економску и еколошку кризу. То је економски рат који воде Американци у жељи да имају власт над свијетом намећући нам свој прескупи гас", нагласио је Чап.

Такође је критиковао и предсједника Русије Владимира Путина истичући да оно што ради води његову земљу у геополитичку пропаст.

Чап је нагласио да би он одустао од санкција, јер не доносе ништа.

Указао је да је ЕУ подијељена, и да источна Европа, потпомогнута САД, жели не да изазове подијеле у Русији, већ да је ослаби.

Вестенталер је нагласио да у Москви не осјећају економску кризу због санкција, да свој гас сада продају скупље у друге дијелове свијета.

Критиковао је аустријску владу због понашања у тренутној кризи и упитао што је сускедна Швајцарска поштеђена кризом.

"Имамо сусједа који није у ЕУ, а то је Швајцарска. Тамо је инфлација сада три одсто, а код нас 8,7 процената. Франак је стабилан, а евро постао мекана валута. Швајцарска је повукла 1.080 тона свог злата из иностаранства, а Аустрија 280 тона. Тамо је јавни дуг 27,5 одсто, а Аустрије 87,4 процената", навео је он.

Вестенталер је оцијенио да је само питање времена када ће становништво Аустрије поставити питање зашто је земља још у ЕУ, која, како каже, више није мировна, већ ратна унија.

Такође је упитао зашто мађарски министар може отпутовати у Русију и обезбједити сигурно снабдјевање своје земље гасом, а аустријски канцелар се након посјете Москви враћа без таквог резултата.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана