Путин: Почела украјинска офанзива, Кијев претрпио значајне губитке

ГС/Агенције
Foto: Тасс

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 471. дан. Отклањају се посљедице поплаве након гранатирања бране Нова Каховка у Херсонској области. Украјинска војска саопштава да је током ноћи оборила 10 руских дронова и четири крстареће ракете.

Украјина евакуисала људе из јужних области

Украјина је данас евакуисала више људи из јужних области где је, према званичницима, најмање пет особа погинуло у поплавама изазваним уништавањем бране Каховка.

Министар унутрашњих послова Игор Клименко рекао је да су четири особе погинуле, а њих 13 води се као нестало у Херсонској области, пренео је Ројтерс.

Званичник којег је именовала Русија навео је да је осам особа погинуло на територији коју држе Русија, а да је више од 5.800 евакуисано из својих домова.

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да власти раде даноноćно на спасавању људи.

"Евакуација се наставља, па где год можемо да извучемо људе из зоне поплава, ми то радимо", рекао је Зеленски.

Путин: Почела украјинска офанзива

Украјинска офанзива у зони специјалне војне операције је почела и Кијев користи своје стратешке резерве, рекао је данас новинарима руски предсједник Владимир Путин.

"Прво, са апсолутном сигурношћу се може констатовати да је контраофанзива почела и то доказује употреба стратешких резерви",рекао је Путин и додао да украјинске снаге нису успјеле да остваре своје циљеве захваљујући храбрости руских војника.

Према његовим ријечима, украјинске оружане снаге су у посљедњих неколико дана претрпјеле значајне губитке који су "већи него иначе".
"Што се тиче тога да ли је /контраофанзива/ запела или не, може се рећи да су сви покушаји контраофанзиве до сада пропали. Али офанзивни потенцијал трупа кијевског режима и даље постоји", рекао је руски предсједник.

Он је указао на развој руског војно-индустријског комплекса, за који тврди да је способан да испуни све постављење задатке, наводећи као примјер повећање производње савременог оружја, преносе РИА Новости.

Истакао је да је тренутна ситуација у Украјини заснована на догађајима из протеклих година.

"Желео бих да напоменем да је ова трагедија посљедица догађаја који су се одиграли претходних година, а одговорност за то у потпуности лежи на кијевском режиму, чији је примарни извор моћи државни удар", прецизирао је руски лидер.

ЕБРД ће украјинским жељезницама обезбједити кредит од 200 милиона евра

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) обезбједиће зајам од 200 милиона евра украјинској државној жељезничкој компанији, како би јој помогла у побољшању саобраћајних веза са Европском унијом, саопштили су данас званичници.

Замјеник украјинског премијера Олександр Кубраков рекао је да је потписао споразум који ће помоћи убрзању модернизације жељезничких веза и обноди возног парка, пренио је Ројтерс.

"С обзиром на ограничења до којих је Русија довела украјинске црноморске луке, Влада посебну пажњу посвјећује развоју друмске и железничке логистике на западним границама", навео је Кубраков.

Украјинска економија се од последица рата смањила за отприлике једну трећину прошле године пошто је руски напад пореметио ланце снабдјевања и логистику, а блокиран је и приступ лукама кроз које је некад дистрибурирана већина увоза и извоза земље.

Влада и предузећа покушавају да преусмере трговину и одрже привреду.

"Упркос утицају рата, Укрзализница је одржала превоз терета и путника, иако смањеним капацитетом", наводи се у саопштењу ЕБРД.

САД шаљу Украјини нови пакет помоћи вриједан две милијарде долара

Пентагон је данас објавио да ће Украјини послати пакет помоћи вриједан две милијарде долара који укључује системе противваздушне одбране.

Како се наводи у саопштењу америчког министарства одбране, Кијеву ће бити послате ракете "HAWK", артиљеријски меци 105 мм и 203 мм, као и беспилотни ваздушни системи "Пума", преноси Ројтерс.

Поред тога, Украјина ће добити ракетне системе навођене ласером и подршку за обуку и одржавање.

Одобрен пакет помоћи у муницији вриједан 32 милиона евра

Белгија ће испоручити Украјини артиљеријске гранате калибра 105 милиметара, вриједности 32 милиона евра, рекао је портпарол белгијског Министарства одбране.

Муниција ће бити купљена од белгијске индустрије и испоручена у најкраћем року, наводи се у саопштењу.

Белгија је са овим пакетом подршке до сада обезбиједила 306 милиона евра војне смртоносне и несмртоносне подршке Украјини.

Старовојт: Дрон пао на подручје складишта нафте у Курску

Губернатор Курске области Роман Старовојт саопштио је на Телеграм налогу да је током дана у Курску дрон пао на подручје складишта нафте, али да нема оштећења.

Украјинске снаге гађају пункт за евакуацију код града Аљошки, рекао је за Спутњик један од волонтера.

Према његовим речима, када се пункту приближе возила са спасиоцима и кола хитне помоћи украјинска војска отвара ватру.

 

Ваздушна опасност у Харковској области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Харковској области Украјине, као и у дијеловима Доњецке Народне Републике и Запорошке области који су под контролом Кијева, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.

У Кијеву незадовољни што западне обавјештајне агенције не потврђују украјинску верзију о рушењу Каховске хидроелектране

У Кијеву су незадовољни због тога што западне обавјештајне агенције не потврђују украјинску верзију о рушењу Каховске хидроелектране, преноси лист „Гардијан".

Према наводима листа, Украјина инсистира на томе да су руске снаге, наводно, срушиле брану хидроелектране, због чега „украјински чиновници негодују што верзију Кијева још нису потврдиле америчке, британске и друге специјалне службе".

Борељ: ЕУ нема довољно тешке муниције за Украјину

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да је Украјини испоручено 220.000 јединица муниције, али да је од тога само 60.000 јединица тешког калибра, пише њемачки лист „Зидојче цајтунг" и додаје да су европска складишта „одавно опустошена".

„Ипак, Украјини је потребно најмање 120.000 јединица муниције мјесечно", наводи лист.

Према информацијама листа, ЕУ испоручује ограничену количину тешке муниције, јер нема залихе.

Пољски генерал: Кијев може да добије авионе Ф-16 за два до три мјесеца

Бивши командант копнених снага Пољске, генерал Валдемар Скшишчак, изјавио је да ће Украјина добити ловце Ф-16 већ за два до три мјесеца, а да офанзива украјинских снага треба да се реализује уз помоћ постојеће војне технике.

„Обука украјинских пилота за Ф-16 већ је у току. Мислим да је Украјина у фази када су украјински пилоти већ готово спремни да користе Ф-16 у борби. Према мом мишљењу, Украјина ће за два до три мјесеца имати авионе Ф-16, јер су украјински пилоти, несумњиво, већ спремни да их користе", навео је Скшипчак.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Током ноћи изведен је напад на украјинска складишта муниције и војне технике стране производње, укључујући беспилотне летелице. Сви планирани објекти су уништени, прекинуто је снабдевање група украјинске војске;

- Оружане снаге Украјине су у току дана наставиле покушаје офанзиве у правцу Јужног Доњецка и Запорожја. На подручју Времјовска одбијена су четири, а у запорошком правцу два непријатељска напада. Оружане снаге Украјине су у овим правцима укупно изгубиле готово 680 војника, 35 тенкова, 11 оклопних возила пешадије, 19 оклопних возила, 6 аутомобила, укључујући 3 ХММЊВ;

- У правцу Доњецка најактивније борбе су вођене на подручју Марјинке и Авдејевке, одбијено је шест украјинских напада, није дозвољено пробијање одбране. Ликвидирано је готово 410 украјинских војника;


- Руски војници су за два дана уништили више од 150 тенкова и других оклопних возила Оружаних снага Украјине;

- Руска војска прекинула је активност две украјинске диверзантско-извиђачке групе у правцу Купјанска. Украјинска војска је у овом правцу изгубила више од 30 војника, вишецевни ракетни систем „ураган", и две хаубице Д-30;

- Руски војници оборили су два украјинска борбена авиона у Запорошкој и Херсонској области, МиГ-29 и Су-25. Поред тога, пресретнуте су и две украјинске крстареће ракете „сторм шедоу" и 14 пројектила система „хајмарс";

- Руске снаге су у правцу Красног Лимана ликвидирале више од 50 украјинских војника, две самоходне хаубице „гвоздика" и хаубицу Д-20, као и амерички радар АН/ТПЉ-37,

- Руска војска је у току претходног дана у правцу Херсона ликвидирала готово 70 украјинских војника, а уништено је и 10 оклопних возила, 7 аутомобила, борбено возило „град", самоходни топ „акација", као и хаубица Д-30.

- Јапан ће пружити помоћ од пет милиона долара Украјини због штете коју је претрпела Каховска хидроелектрана, рекао је јапански премијер Фумио Кишида током телефонског разговора с председником Украјине Владимиром Зеленским.

Амбасадор Јапана позван у МИП Русије због одлуке Токија да испоручује оружје Кијеву

Амбасадор Јапана позван је на разговор у Министарство иностраних послова Русије, поводом одлуке Токија да почне да испоручује војну технику Кијеву, саопштено је из руског дипломатског ресора.

„Одлука Јапана да почне да испоручује војну технику Украјини не може да остане без озбиљних посљедица по односе Москве и Токија", наведено је у саопштењу.

ДНР: Руска војска спријечила ротацију украјинских снага у Марјинки

Украјинска војска је прије око мјесец дана покушала да изведе ротацију у Марјинки, али су те планове руски војни обавјештајци открили, тако да су руске оружане снаге извеле напад на резерве које су дошле као замјена, рекао је савјетник лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин за руски „Први канал".

„Противник је раније био потиснут на ободе Марјинке и сада је у току даноноћна борба", рекао је Гагин и додао да је руска артиљерија уништила технику која је довезена за потребе ротације.

Према његовим ријечима, руске снаге „у цјелини успјешно" одбијају нападе украјинских снага дуж целе линије фронта.

Украјинска војска гради утврђења у Херсонској области, како би бранила положаје

Украјинска војска у дијелу Херсонске области који је под њеном контролом прелази у тиху одбрану, подижу се утврђења на десној обали Дњепра, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„Послије уништења Каховске хидроелектране они прелазе у тиху одбрану. То се лако потврђује средствима визуелне контроле. Граде се фортификациони објекти. Све је то на десној обали Дњепра", рекао је Рогов и додао да су кијевске власти свесне да ће, послије пребацивања војске, херонски правац бити рањиво мјесто за евентуални напад руске армије.

Салдо: Осморо погинулих у херсонској области

Најмање осморо људи погинуло је у руском дијелу Херсона, након уништења бране “Каховка”, саопштио је гувернер Херсонске области Владимир Салдо.

Ранији извјештаји наговјештавали су да је у руском дијелу Херсона, јужно од Дњепра, погинуло троје људи.

-Нажалост, има мртвих. Број је порастао на осам - написао је Салдо на “Телеграму”.

BBC  наводи да је сјеверно од Дњепра, у дијелу територије коју контролише Кијев, смртно страдало петоро људи.

Агенција истиче да је укупан број жртава 13, а хуманитарне организације упозоравају да би број мртвих могао додатно да се повећа.

Русија и Украјина међусобно се оптужују за пуцање бране хидроелектране “Каховка” из совјетског доба, због чега су настале поплаве низводно, а десетине хиљада људи морале да напусте своје домове.

 

Кијев: Две особе погинуле у руском гранатирању болнице у региону Запорожја

Медицинска сестра и водоинсталатер погинули су данас у руском гранатирању болнице у Гуљајпољу у региону Запорожја, рекао је шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак.

Јермак је написао на Телеграму да су у руском нападу на болницу повређене још две особе, пренео је Ројтерс.

Јермак је поставио фотографију на којој се види разорена зграда болнице.

 Ројтерс је навео да не може да провjери ситуацију у Гуљајпољу, малом граду на југу Украјине у близини линије фронта.

Руска војска је данас извjестила о тешким борбама у областима Доњецка и Запорожја, наводеćи да је уништила више од 20 украјинских тенкова у биткама на кључним дијеловима линије фронта.

Кијев објавио снимак који наводно доказује да је Русија разнијела Каховку

Служба безбједности Украјине (СБУ) је данас на Телеграму објавила аудио-снимак разговора за који тврди да доказује да су руске снаге дигле у ваздух хидроелектрану и брану Каховка на југу Украјине.

 -Они (Украјинци) то нису учинили. Наша диверзантска група је тамо. Хтјели су да уплаше људе са том браном. Није ишло по плану, па су урадили више него што су планирали - каже наводни руски војник на снимку.

Он додаје да је уништавање Каховке резултирало страдањем хиљада животиња у зоолошком врту, док је други наводни руски војник изненађен тврдњом да су руске снаге уништиле хидроелектрану и брану.

-Пресретање које је извршила СБУ потврђује да је Каховску ХЕ дигла у ваздух диверзантска група окупатора - наводи се у саопштењу украјинске службе безбједности, преноси Ројтерс.

Шеф СБУ Васил Маљук поручио је да је Русија, дизањем у ваздух Каховке, “коначно доказала да преставља пријетњу по читав цивилизовани свијет”.

-Наш задатак је да приведемо правди, не само вође Путиновог режима, већ и обичне починиоце злочина - навео је Маљук.

Три особе лакше повријеђене у паду дрона на руски град Вороњеж

Три особе су данас повријеђене комадима стакла због пада беспилотне летјелице у граду Вороњежу на југу Русије, саопштио је регионални гувернер Александар Гусев.

Дрон је пао у стамбеној четврти Вороњежа, и ударио у зграду која је мање оштећена између првог и другог спрата, саопштиле су власти, преноси РИА Новости.

Троје лакше повријеђених од комада стакла у паду дрона у Вороњежу, одбили су хоспитализацију, изјавио је Гусев. Вороњеж је удаљен око 180 км од границе са Украјином.

Руски и западни извори о почетку контраофанзиве:Велики губици Украјинаца у људству и техници

Руски и западни извори извјештавају о почетку украјинске контраофанзиве и, независно једни од других, наводе да украјинска страна има велике губитке.

CNN, позивајући се на два висока америчка званичника, јавља да су оружане снаге Украјине претрпјеле значајне губитке у људству и тешкој војној опреми у протеклих неколико дана.

Америчка тв мрежа наводи да су се Оружане снаге Украјине “суочиле са јачим отпором руских трупа него што се раније очекивало”.

-Руске снаге, наоружане пројектилима, гранатама и минобацачима, пружиле су жесток отпор. Укопане су у слојевиту одбрану (која има и више нивоа дубине и окружена је минским пољима) која је нанијела велику штету украјинским снагама - наводе амерички извори.

Западни медији истичу да су амерички и западни званичници очекивали да Кијеву успјеси неће доћи брзо и да ће контраофанзива бити ризична и за украјинске војнике и за њихово наоружање, укључујући западно.

Амерички обавјештајци су, објашњава “Њујорк тајмс”, закључили да је контраофанзива Кијева почела захваљујући снимцима из војних сателита који “имају инфрацрвене могућности да прате артиљеријску ватру и лансирање пројектила”.

Руски војни портали износе детаље борби.

У покушај пробоја из околине Орехова према Токмаку и Црном мору Украјинци су убацили 47. механизовану бригаду која је у Оружаним снагама Украјине једна од најбољих, ако не и најбоља. А још је посљедњих мјесеци била специјално спремана за контраофанзиву.

Њени батаљон, заједно са дијеловима друге двије украјинске бригаде, нападали су у “таласима”, иако су их косиле и руска артиљерија и авијација.

У нападе су кретали и са немачким тенковим “леопард” и америчким оклопним возилима пјешадије “бредли”.

Успијевали су да некако направе уске пролазе кроз руска минска поља и кроз њих кретали тенковима и возилима, али ту су их чекали руска артиљерија и авијација.

Ти таласи, преносе руски извори, буквално су се разбили о руски 201. пук који је у овим борбама, према процјени војног аналитичара Јурија Подољака, стекао “непролазну славу”.

Украјинске снаге током борби нису успјеле да пробију ниједну од три руске одбрамбене линије - а изгубиле су хиљаде војника.

Према руским изворима, украјинске болнице у Дњепропетровску, Запорожју и Харкову препуне су рањеника.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу у јавност је изашао са стравичним бројкама о украјинским губицима током контраофанзиве.

Током три дана украјинске офанзиве – на пет праваца – оружане снаге режима у Кијеву претрпјеле су велике губитке - више од 3.700 војника, 52 тенка, 207 оклопних борбених возила, пет авиона и два хеликоптера.

С руске стране губици су сљедећи: 71 погинули војник, 210 рањених, изгубљено 15 тенкова

Хуснулин: Резервоари су напуњени, Крим има воде за 500 дана

Потпредсједник владе Русије Марат Хуснулин изјавио је данас да су сви кримски резервоари напуњени и да воде има за 500 дана, након напада на хидроелектрану Нова Каховска.

Шеф администрације Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев окривио је Кијев за уништење хидроелектране, док је портпарол Кремља рекао да је “један од циљева кијевског режима бомбардовања хидроелектране Каховскаја да се Криму ускрати вода”.

Руски предсједник Владимир Путин назвао је уништавање хидроелектране Каховска варварском акцијом кијевског режима и напоменуо да је то довело до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размјера.

Послије уништења, дошло је до великих поплава у Херсонској области, где се налази Нова Каховска, услед чега се најмање пет особа утопило. Дошло је и до проблема у снабдевању водом у Херсону, али и на Криму, међутим, из Москве кажу да воде има у резерви за наредних 500 дана.

Поплављено готово 22.300 кућанова

Број поплављених кућа након пуцања бране хидроелектране “Каховка” достигао је готово 22.300, саопштио је неименовани портпарол регионалне хитне службе.

-Према најновијим подацима, поплављено је готово 22.300 кућа у 17 насеља. Ниво воде у Новој Каховки смањен је за два метра и сада износи 10 метара - рекао је портпарол за ТАСС.

Према његовим ријечима, у привременом смјештају тренутно се налази 1.117 људи, укључујући 110 дјеце и 35 лица са ограниченом могућношћу кретања.

Замјеник руског министра за ванредне ситуације Анатолиј Супруновски изјавио је јуче да је поплављено 14.000 кућа у 15 насеља у Херсонској области.

Евакуација становништва је у току.

Украјинска војска гађала је “Каховку” у уторак ујутру, 6. јуна. У гранатирању су уништени хидраулични вентили и дошло је до неконтролисаног истицања воде. У поплављеном подручју се налази 35 насеља.

Украјина: Најмање једна особа убијена у руском ракетном нападу

Русија је извела нове ваздушне ударе на Украјину током ноћи, а најмање једна особа је убијена у комбинованом нападу крстарећим ракетама и дроновима, саопштиле су данас украјинске власти. Украјинска војска је навела да је оборила четири од шест ракета лансираних током напада, који је, према саопштењу украјинског ратног ваздухопловства, трајао око шест сати, а притом је оборено 10 од 16 дронова, пренио је Ројтерс.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је једна особа убијена, троје рањено, као и да су четири зграде уништене од делова погођених ракета.

Полиција је на Телеграму окачила фотографије ватрогасаца који покушавају да расклоне олупине са, како делује, стамбених објеката. Ваздухопловство је, такође, саопштило да су две крстареће ракете погодиле цивилни објекат у централном украјинском региону Черкаси у четвртак увече. Регионални гувернер Ихор Табурец рекао је да је најмање осам људи рањено у том нападу, у којем је погођена ауто перионица и индустријски објекат.

Гладков: Гранатирана Белгородска област, троје повријеђених

Начелник руске Белгородске области Вјачеслав Гладков саопштио је да су украјинске снаге током ноћи гранатирале ту област, као и да су најмање три особе повријеђене.

-ПВО је дејствовала током ноћи. Оштећена је стамбена зграда, као и приватне куће у Разумном - написао је Гладков на Телеграму.

Додао је да Украјинци и даље гађају Шебекино и да је причињена штета на стамбеним објектима, пренио је Тас.

Кијев: Оборено десет дронова и четири крстареће ракете

Украјинска војска саопштила је да је током ноћи оборила десет руских беспилотних летјелица, као и четири крстареће ракете.

Руске снаге лансирале су током ноћи 16 дронова и шест крстарећих пројектила током напада, наводи се у саопштењу.

Истиче се и да су двије руске ракете погодиле цивилни објекат у централној Украјини.

Блумберг: Пентагон спрема нови пакет помоћи Кијеву

САД ће објавити нови пакет оружја за Украјину у вриједности од више од двије милијарде долара, јавља Блумберг њуз, позивајући се на званичнике администрације.

Нови пакет помоћи обухватиће велики пакет муниције за ПВО, као и средства која ће омогућити Украјини да купи ПВО системе "хавк" и "патриот", преноси Ројтерс.

Бајден: Запад учинио све да Украјину припреми за контраофанзиву

Западне државе су учиниле све да припреме Украјину за контраофанзиву, изјавио је амерички предсједник Џозеф Бајден, додајући да је оптимиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана