Број мртвих у земљотресу у Турској и Сирији премашио 11.000, преко 55.000 повријеђених ФОТО

ГС
Број мртвих у земљотресу у Турској и Сирији премашио 11.000
Foto: Танјуг | Број мртвих у земљотресу у Турској и Сирији премашио 11.000

АНКАРА - У разорном земљотресу у Турској и Сирији погинуло је, према најновијим подацима, више од 11.000 људи. Помоћ стиже из цијелог свијета, док је tоком дана регистровано још неколико земљотреса.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је број жртава земљотреса у Турској порастао на 9.057, а да је у тој земљи повријеђено 52.979 особа. 

Претходно је саопштено да је у Сирији погинуло више од 2.500 људи.

Више од 298.000 људи у Сирији морало је да напусти своје домове послије разорног земљотреса, изјавио је данас министар локалне управе и животне средине Хусеин Маклуф, пренијели су државни медији.

Он је рекао да је број погинулих у земљотресу до сада порастао на 1.262, а да је повријеђено 2.258 људи у дијеловима Сирије који су под контролом сиријске владе, пренео је Си-Ен-Ен.

 

Наша земља није у стању да се избори са таквим катастрофама, посебно због губитка 50.000 грађевинских машина и опреме због рата, која нам очајнички треба у овој катастрофи, казао је Маклуф на конференцији за новинаре у Дамаску, пренијели су државни медији.

Шест особа, укључујући једно дете, извучени су живи из рушевина 60 сати након земљотреса у Турској, јавио је Си-Ен-Ен Турк.

Камере Си-Ен-Ен Турка приказале су здравствене званичнике како трче према рушевинама у граду Кахраманмарашу.

 

Неколико минута касније приказали су припадника спасилачког тима који носи дете са кратком, коврџавом, смеђом косом.  

Репортер Си-Ен-Ен Турка је назвао операцију невјероватном, а спасавање чудесним. 

Све више мртвих испод рушевина

Гледамо у очи и свједоци смо хуманитарне катастрофе, рекао је за "Новости" Асад Басам, трговац из околине Латакије у Сирији, иначе некадашњи студент Универзитета у Београду.

"Све више мртвих извлаче испод рушевина. Некима су изгинуле цијеле породице. Велика несрећа нас је задесила. Под дугогодишњим смо неправедним санкцијама и већ нам све недостаје: лијекови, завоји, газе, медицинска опрема... Из иностранства нам још није стигла никаква хуманитарна помоћ: ни храна, ни одјећа, ни медикаменти." рекао је Басам.

 

"Да барем можемо добити неке машине за рашчишћавање рушевина... Ми се сналазимо колико можемо, прискачемо у помоћ једни другима, а и држава помаже колико може. Много је оних који су остали без станова и кућа, па спавају у аутомобилима и на улицама. Воде има, али струје нема, само по пет сати дневно... Пред нама се одвија и много личних несрећа и драма изазваних земљотресом, гледамо у очи и свједоци смо хуманитарне катастрофе, а готово да смо немоћни да било шта учинимо."

 

Управа за ванредне ситуације Турске објавила је да је постављено 70.818 великих шатора за смјештај жртава разорног земљотреса, објављено је на званичној страници те управе.

Свјетска здравствена организација шаље љекаре, медицинске залихе и делегацију на високом нивоу која ће координисати активности у зонама погођеним разорним земјотресом, саопштено је данас.

У плану је слање три авиона са санитетским материјалом, од којих је један већ на путу за Истанбул, изјавио је генерални директор СЗО

Тедрос Аданом Габрихесус на данашњем брифингу за новинаре, преноси Ројтерс.

Бјелорусија у Турску шаље тим за потрагу и спасавање који се састоји од 64 спасиоца, 5 паса, 2 пикапа и 2 теренца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана