Британска влада запада у кризу, два министра дала оставку

Танјуг
Британска влада запада у кризу, два министра дала оставку

ЛОНДОН- Британски министри здравља и финансија, Саџид Џавид и Риши Сунак поднијели су данас оставке на функције у британској влади због, како су образложили, нагомиланих изазова и губитка повјерења у премијера.

"Разговарао сам са премијером како бих му пренио одлуку о оставци. Била је велика привилегија да будем на овој позицији, али ми је жао што не могу да наставим мирне савјести", навео је министар здравства Саџид Џавид на Твитеру, преноси Ројтерс.

Џавид је рекао да су многи посланици и јавност изгубили повјерење у Џонсонову способност да влада у националном интересу.

"Са жаљењем морам да кажем да ми је јасно да се ова ситуација неће промијенити под вашим вођством и због тога сте изгубили моје повјерење", навео је Џавид у писму Џонсону.

Министар финансија Риши Сунак је рекао да је невољно дошао до закључка да "не може овако више да се настави".

"Јавност с правом очекује да се влада води како треба, компетентно и озбиљно. Схватам да је ово можда мој посљедњи министарски посао, али вјерујем да се за одређене стандарде вриједи борити и зато подносим оставку", истакао је министар финансија на Твитеру.

У писму премијеру Џонсону, Сунак је указао на "огромне изазове" са којима се Британија суочава, додајући да је народ "спреман да чује истину".

"У припремама за наш заједнички говор о британској економији сљедеће недеље, постало ми је јасно да су наши приступи фундаментално различити", нагласио је Сунак.

Двојица министара у влади премијера Борис Џонсона по свему судећи су координисано поднијели оставке јер су обијица у својим писмима циљали на премијерову неспособност да води администрацију која се придржава прописаних стандарда.

Оставке су услиједиле након што се Џонсон извинио за, како је рекао, грешку јер није схватио да бивши министар задужен за социјална питања није подобан за посао у влади када су против њега поднијете тужбе за недолично сексуално понашање.

Министри Џавид и Сунак раније су јавно подржавали Џонсона током вишемјесечног скандала због оптужби за забаве у премијеровом кабинету и у резиденцији у Даунинг стриту којима су кршена строга правила уведена током памдемије ковида-19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана