Бивши лидер Тајвана на турнеји по Кини: "Морамо тежити миру"

ГС
Бивши лидер Тајвана на турнеји по Кини: "Морамо тежити миру"

НАНЂИНГ - Бивши предсједник Тајвана Ма Јинг-џу започео је 12-дневну турнеју по Кини симболичним обиласком маузолеја гдjе је сахрањен Сун Јат-сен, кога и у Пекингу и у Тајпеју сматрају оснивачем модерне кинеске државе.

Ма је посjетио маузолеј у Нанђингу, пријестоници Кине почетком 20. вијека, у вријеме је Националистичка партија (Куомингтанг) владала Кином,  јавља АП. Та странка је, пошто се послије пораза у грађанском рату повукла на Тајван, и наредних деценија тврдила да је легитимни представник цијеле Кине.

За Куоминтанг, из чијих редова је Ма Јинг-џу, сматра се да је више наклоњен интеграцији, односно уједињењу са Народном Републиком Кином, у односу на данас најјачу странку на Тајвану, Демократску прогресивну партију.

Ма Јинг-џу је испред маузолеја одржао говор и одао почаст Сун Јат-сену.

- Људи са обје стране Тајванског мореуза припадају кинеској нацији, дјеца су Јандија и Жутог цара - рекао је он новинарима, подсјећајући на митске цареве које Кинези поштују као осниваче своје нације.

Маова турнеја по Кини долази у вријеме раста напетости између Пекинга и Тајпеја, које су погоршане антагонистичким односима САД и Кине. Он је ово путовање представио као покушај да се смање напетости промовисањем размјене, пошто је са собом повео тајванске студенте.

- Обје стране морају да теже миру, иначе, ниједна неће имати будућност -рекао је Ма.

Посматрачи оцјењују да ће његова турнеја имати више симболичан него суштински значај, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана