Бивша лидерка Мјанмара Су Ћи осуђена на три године затвора

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

НАЈПЈИДО - Бивша лидерка Мјанмара и добитница Нобелове награде за мир Аунг Сан Су Ћи осуђена је данас пред мјанмарским судом на три године затвора, због кршења закона о службеним тајнама, рекао је извор упознат са поступком.

Мјанмарски суд је поред Су Ћи идентичну казну изрекао и њеном некадашњем економском савjетнику, аустралијанцу Шону Турнелу, а обоје оптужених се изјаснило да нису криви по оптужбама за кршење закона о службеној тајни, за које је предвиђена максимална казна од 14 година, пренио је Ројтерс.

„Осуђени су на по три године, без тешког рада“, рекао је извор, који је одбио да буде идентификован због осјетљивости овог питања.

Су Ћи и неколико чланова њеног економског тима су међу хиљадама ухапшених откако је војска збацила изабрану владу у војном пучу почетком прошле године, укључујући политичаре, законодавце, бирократе, студенте и новинаре.

Нобеловка Су Ћи већ је осуђена на најмање 23 године затвора у одвојеним процесима, углавном по оптужбама за корупцију, које је она негира.

Противници војске кажу да оптужбе против Су Ћи смишљене како би је спријечиле да се икада поново укључи у политику.

Портпарол хунте није одговорио на позиве новинара Ројтерса за коментар.

Хунта инсистира да су судови у Мјанмару независни и да они који су ухапшени добијају одговарајући поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана