Бејрут: Погинуло најмање 100 људи, познат узрок експлозије

Срна
Бејрут: Погинуло најмање 100 људи, познат узрок експлозије

БЕЈРУТ - Број погинулих од експлозије у Бејруту порастао је на 100, изјавио је шеф либанског Црвеног крста Џорџ Кетанех.

Он је рекао да се испод рушевина складишта у којем се догодила експлозија налази још тијела.

Кетанех је истакао да Црвени крст сарађује са либанским Министарством здравља у вези са одвожењем тијела у мртвачнице јер су болнице пренапуњене.

Либански министар здравља Хамад Хасан изјавио је синоћ да је од експлозије погинуло најмање 50 људи, а да је повријеђено више од 2.700.

Експлозија се догодила у лучком дијелу Безјрута у којем се налазе складишта са експлозивом.

Експлозије су изазвале огромну материјалну штету, читаво лучко подручје је сравњено, а удар је био толико снажан да се осјетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Повријеђено и особље њемачке амбасаде, која се налази у близини луке, а америчка амбасада издала је упозорење својим грађанима да се информишу о развоју догађаја.

Такође, наводе да извјештаји говоре о великој количини отровних гасова у ваздуху на мјесту експлозије због чега се препоручује ношење маске и боравак у затвореном.

"Много људи се воде као нестали, њихови рођаци трагају за њима, али је потрага отежана јер нема струје", рекао је министар здравља Хамад Хасан.

Експлодирао ускладиштени амонијум нитрат

Први извјештаји наводе да је експлодирала велика количина амонијим нитрата, чак 2.700 тона, који је ускладиштен у луци од 2013. године, а користи се најчешће у производњи вјештачког ђубрива и експлозива.

Радници су заваривали рупу на складишту како би спријечили крађу што је најприје изазвало пожар који се проширио и дим је био видљив у цијелом Бејруту.

На лице мјеста су изашли ватрогасци који су гасили пожар, али су се у једном тренутку створили услови за експлозију цјелокупног складишта што је забиљежило више десетина грађана камерама и телефонима.

Ваздушни удар послије експлозије поломио је прозоре на већини зграда у ширем центру Бејрута, односно у подручју око луке, а осјетио се и на 240 километара удаљеном Кипру, у Лимасолу, који море дијели од Бејрута.

Жртве се и даље броје јер је велики број људи остао заглављен у рушевинама послије експлозије.

Економска криза и немири

Предсједник Либана Мишел Аун тражио је увођење двонедјељног ванредног стања, као и оштро казне за одговорне који су дозволили неадекватно складиштење опасног материјала.

Иначе, Либан пролази кроз веома тешко раздобље и катастрофа у Бејруту само се надовезала на већ постојеће проблеме.

Либан је у економској кризи, најгорој од грађанског рата (1975-1990) која се нарочито одражава на валуту, либанску фунту.

Болнице су и иначе биле препуне због пораста броја људи са тежим симптомима ковида 19.

Протести су све учесталији, а грађани криве политичку и пословну елиту за безобзирно богаћење.

У јануару је премијер Саад Харири поднио оставку послије скандала због давања велике суме новца једној јужноафричкој манекенки.

Харири је син некадашњег премијера Либана Рафика Харирија који је убијен у атентату 2005. године веома близу мјеста на коме се у уторак поподне догодила експлозија.

У земљи је проглашена тродневна жалост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана