Бањалучанка крила наркотикe вриједне 300 милиона долара

Blic.rs
Бањалучанка крила наркотикe вриједне 300 милиона долара

СИДНЕЈ - Полиција испитује да ли је Алексија Врачар (24) из Бањалуке, која је ухапшена у Сиднеју када је у њеном стану пронађена дрога вриједна око 300 милиона евра, нарко-клановима служила само за чување дроге.

Да ли је Алексија Врачар директно имала учешћа у шверцовању 400 килограма метамфетамина, чија је вриједност процијењена на око 300 милиона долара, из Америке у Аустралију или је само индиректно кроз отварање фиктивних фирми лажним документима и чување дроге у свом стану организованој криминалној групи, и на тај начин допринијела њеној даљој продаји, испитује се након њеног хапшења.

С обзиром на то да су у стану заплијењена и четири телефона и неколико СИМ картица, вјештачење истих могло би бити од помоћи истражитељима у откривању мреже нарко-дилера у Аустралији, пише Блиц.

Алексија се у овом тренутку не терети за увоз дроге "ајс" у Аустралију, која је средином октобра пронађена у теретном складишту у Сиднеју. Међутим, хапшење групе мушкараца, узраста 30, 34, 36 и 45 година, као и истрага у претходних мјесец дана, довела је управо до ње.

Она се, свакако, суочава с озбијним оптужбама због дроге, новца и оружја пронађеног прошлог четвртка у њеном, како га описују медији, скромном стану у Мериленду у Сиднеју.

Наиме, Алексији се на терет ставља да је посједовала лажна документа како би починила кривично дјело, свесна да тиме крши закон, посједовање два нелегална пиштоља и држање муниције без икакве дозволе и посједовање наркотика. Дјевојка родом из Бањалуке ухапшена је у свом стану у Сиднеју у четвртак.
Сутрадан је доведена у суд у Ферфилду, где јој је одбијена кауција. Медији су пренијели да ће она поново бити саслушана 30. јануара у другом суду, у Парамати.

Подсећања ради, пошиљку "ајса" из Америке скривеног у флашицама чили соса открила је гранична полиција у теретном складишту. 
У кутијама је било 768 боца соса, а тестирање је показало присуство метамфетамина у њима. Прелиминарна форензичка анализа утврдила је да боце садрже око 400 килограма метамфетамина, чија је процјењена улична вриједност већа од 300 милиона долара. 

Како би ушли у траг нарко-дилерима, истражитељи нису на лицу мјеста заплијенили "ајс", већ су извршили контролисану испоруку и тако ушли у траг четворици мушкараца.

Њихова имена нису објављена, а познато је да је један од њих осумњичен за развоз дроге, двојица су ухапшена испред хотела, док је у њиховом апартману пронађено 34 кутије са флашицама чили соса и четири телефона, а четврти је ухапшен да је користио лажна документа како би за изнајмио стан који је користила ова криминална група.

Истрага је показала да је дрога требало да стигне на адресу на којој се налази предузеће Алексије Врачар. На врата Алексијиног стана истражитељи су закуцали у намјери да је испитају о лажним документима које је користила приликом отварања фирме. Међутим, претресом су пронашли дрогу, оружје и новац.

 

У стану пиштољи, мдма, канабис…

У Алексијином стану је пронађено више од 640.000 долара, једна скраћена пушка, два полуаутоматска пиштоља, неколико СИМ картица, мобилних телефона, вагица и машина за бројање новца. Пронађено је и два килограма дроге МДМА, 264 килограма кокаина и 337 килограма канабиса.

Улична вриједност заплијењене дроге је 200.000 долара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана