Анкара не признаje “анексију Крима”

Срна
Анкара не признаje “анексију Крима”

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган пренио је украјинском колеги Владимиру Зеленском, који је у посјети Турској, да Анкара неће признати “анексију Крима”, преноси ТАСС.

“Залажемо се за украјински територијални интегритет и суверенитет. Поновили смо своје принципе одлуком да не признамо анексију Крима. Рекли смо да подржавамо украјинску иницијативу Кримске платформе чији је циљ консолидација међународне заједнице око Крима”, рекао је Ердоган синоћ на конференцији за новинаре након разговора са Зеленским.

Он је додао како се надају да ће та иницијатива “дати позитивне резултате за све народе на Криму, укључујући кримске Татаре, и за Украјину”.

Република Крим и Севастопољ, град са посебним статусом на полуострву Крим, гдје су већина становника Руси, одбили су да признају легитимитет власти доведене усред нереда током државног удара у Украјини у фебруару 2014. године, подсјећа ТАСС.

Крим и Севастопољ усвојили су декларације о независности 11. марта 2014. године. На референдуму 16. марта 2014. године 96,77 одсто грађана Крима и 95,6 одсто гласача Севастопоља изабрало је напуштање Украјине и придруживање Руској Федерацији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана