Велике силе подржале Британију: Осумњичени у случају “Скрипаљ” руски агенти

Sputnjik
Велике силе подржале Британију: Осумњичени у случају “Скрипаљ” руски агенти

Лондон - Британска полиција објавила је нове информације у истрази тровања Скрипаљевих, представљајуćи фотографије и имена двојице руских држављана који су наводно покушали да отрују Сергеја Скрипаља и његову ćерку Јулију.

Француска, Њемачка, САД, Канада и Велика Британија издале су заједничко саопштење у којем се наводи да те земље подржавају закључке Лондона да су осумњичени за тровање Скрипаљевих агенти руске војне обавјештајне службе (ГРУ) и да је напад готово сигурно одобрен на високом нивоу.

“Ми, лидери Француске, Њемачке, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Велике Британије, понављајуćи своју озлојеђеност у вези са употребом нервног агенса, познатијег као ’новичок‘ 4. марта у Солсберију… Имамо пуно повјерење у британске процјене да су двојица осумњичених официри руске војне обавјештајне службе, познате као ГРУ, и да је ова операција готово сигурно одобрена на високом владином нивоу”, наводи се у саопштењу.

У изјави се додаје и да ове земље позивају Русију да потпуно открије програм А-234 Организацији за забрану хемијског оружја.

“Узимамо у обзир британске резултате истраге, независну потвду ОЗХО (Организације за забрану хемијског оружја), да је за тровање Дон Стерџес и Чарлија Роулија употребљен исти хемијски неуротоксин као и за тровање Скрипаљевих. Позивамо Русију да у потпуности открије свој програм 'Новичок' за ОЗХО”, наводи се у изјави.

У документу се наводи да стране позивају “све који имају информације о нападу са коришćењем отровне супстанце у Солсберију 4. марта, или Ејмсберију, да контактирају британске органе”, додаје се у саопштењу.

Раније данас је британски министар за државну безбједност Бен Валис изјавио да предсједник Русије Владимир Путин “сноси велику одговорност” за тровање Скрипаљевих у Солсберију.

Коментаришуćи оптужбе, портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков изразио је жаљење што је Лондон одбио да сарађује са Русијом у истрази о покушају убиства бившег руског обавјештајног агента Сергеја Скрипаља и поновио да је Русија спремна да сарађује са британским властима о овом случају ако оне то формално затраже.

Бивши пуковник Главне обавјештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ćерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон је саопштио да је у тровање умијешана Русија, што Москва категорички негира.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана