Суд у Чикагу прихватио тужбу Срба због Олује

Smedia
Суд у Чикагу прихватио тужбу Срба због Олује

Чикаго - Суд у Чикагу прихватио је тужбу против америчке компаније Military Professional Resources Inc. (MPRI) коју су тужиле српске организације у САД “Жртве геноцида у Крајини” и “Српски крајишки сабор”.

Срби у Америци туже MPRI “за учествовање у геноциду и прогону 200 хиљада Срба из Крајине”, а у тужби се наводи да је ова агенција “инструирала Хрватску војску у Олуји” и да је “учествовала у тој операцији”. Уз тужбу, суду је достављен и уговор између MPRI и Хрватске о обуци хрватских официра и војника. Судија Рубен Кастиљо из федералног суда у Чиикагу прогласио је државу Илиноис надлежном за суђење с обзиром да MPRI има своје филијале и послове у тој држави, а Срби из Хрватске који су поднијели тужбу живе у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и околним мјестима.

“Суд се прогласио надлежним и то само значи да ће се водити поступак, али тужба коју су поднијели Срби из бивше тзв. Крајине, нема озбиљног упоришта”, сматра представник тужене MPRI који је 90-их година радио у босанскохерцеговачкој канцеларији ове компаније.

Наиме, Срби су у тужби навели да од MPRI траже 10 милијарди долара (25 хиљада за сваког од 200 хиљада избјеглих Срба), тврдећи како је MPRI обучавао официре часнике ХВ-а за извођење Олује, па је тако суодговоран “за етничко чишћење, паљење и убијања” на том подручју.

- MPRI није никаква тајна организација, нити обавља прљаве послове за америчку владу, како наводе неки српски медији. MPRI је глобални давалац широког спектра услуга у војним питањима, како приватним тако и јавним субјектима, каже саговорник Слободне Далмације.

Он признаје да је MPRI 1994. сарађивао с ХВ-ом али не види у томе кршење УН-ова ембарга на наоружавање Хрватске.

“Ми не наоружавамо, наша мисија је обучавање кроз процес интегрисаног тренинга, с циљем да се наши корисници подуче како да организују логистичку подршку, како кадровирати своје војне мисије, пружамо и интелектуални сервис с циљем развијања пуне свијести војног сектора о његовој улози у демократском друштву, о механизмима демократске контроле војске и слично”,  каже представник MPRI.

“Ми не можемо бити одговорни ако наши партнери, а сарађујемо с јавним и приватним сектором широм свијета, својим дјеловањем прекрше било које националне или међународне законске норме. У Хрватској је, по уговору с MPRI, обуку вршио генерал Ричард Б. Грифит, а обука се односила на тему националне безједности и одбране транзицијског друштва какво је тада било хрватско. Ако је касније и било кршења међународних норми ратовања, односно протјеривања и разарања, не може се за то окривити MPRI.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана