Русија: Избори у Украјини нелегитимни

Танјуг
Русија: Избори у Украјини нелегитимни

Москва - Русија оспорава легалност предсједничких избора у Украјини заказаних за мај, саопштио је стални представник Русије у ОЕБС-у Андреј Кељин.

Порука Кремља стиже дан након што је Генерална скупштина УН изгласала необавезујућу резолуцију која подржава територијални интегритет Украјине и одбацује референдум на Криму.

"На питање да ли ће избори бити легитимни или нелегитимни, ми тренутно сматрамо да нису у складу са законом јер се не уклапају у оно што је договорено 21. фебруара", рекао је Кељин.

Он је истакао да легитимни предсједник мора да буде подржан од стране свих грађана Украјине, а то захтјева "промене у легислативи".

"Уставна реформа је неопходна, не смије да се одлаже", рекао је руски дипломата.

Представник Русије у ОЕБС-у је рекао да његова земља неће одобрити наставак рада мисије ОЕБС-а у Украјини, уколико установи да је њен рад необјективан.

"Хајде да видимо како ће мисија радити. Она сада има мандат од шест мјесеци, током којих ћемо видјети да ли је она корисна или не. Ако током шест мјесеци видимо да она не испуњава наша очекивања, која су првенствено заштита руског становништва, борба против екстремизма и неонацизма и подршка елиминацији група бандита,онда ћемо видјети да ли јој мандат треба продужити", рекао је он у Бечу.

Истовремено, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да се Москва нада да ће европски партнери реално примити ситуацију у Украјини и на Криму.

"Размотрићемо стање у Украјини и у оквиру тога и на Криму", рекао је Лавров. "Надам се да ће европски партнери прихватити реално ту ситуацију".

Министар спољних послова Кипра је са своје стране рекао да би волио да од Лаврова чује оцијену стања у Украјини, наглашавајући да "Европска унија има јасан став по том питању".

Синоћ су УН усвојиле резолуцију којом се оспорава референдум на Криму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана