Побједиле и “свете краве”: Епилог историјских избора у Индији

Спутњик
Побједиле и “свете краве”: Епилог историјских избора у Индији

Иако није одржао обећања, индијски премијер Нарендра Моди убједљиво је побједио на општим изборима у Индији.

То значи да ће индијску политику, као и у претходних пет година, карактерисати хинду национализам (са свим својим парадоксима), либерална економија, наоружавање и везаност за САД.

Индијски премијер Нарендра Моди објавио је изборну побједу своје Баратија џаната партије на општим изборима у тој земљи. Национална демократска алијанса (НДА), коалиција десно оријентисаних партија, окупљених око Модијеве Баратије џанате, на компликованим парламентарним изборима, који се одржавају у седам фаза и који су почели 11. априла, а завршили се 19. маја, освојила је око 350 од 545, колико износи број посланика у Лок Сабхи (парламенту), пише Спутњик.

У тренутку када су Моди и други лидери НДА објавили побједу, лидер опозиционог Индијског националног конгреса, партије која је Индији донијела независност од Велике Британије, признао је пораз.

Модијева побједа је много убједљивија него што се предвиђало, коментарише изборне резултате некадашњи главни уредник листа „Политика” Милан Мишић.

Према својим димензијама, Модијева побједа се може оценити и као историјска, додаје он. Иако у претходном петогодишњем мандату није испунио већину својих обећања, укључујући и кључно, о смањењу незапослености, резултати избора показују да је Моди и даље најдоминантнија личност индијске политичке сцене, сматра Мишић.

Његову позицију није успио да пољуља ни лидер Индијског националног конгреса Рахул Ганди, потомак политичке династије Нехру-Ганди. Рахулов прадеда Џавахарлал Нехру био је први индијски премијер након стицања независности 1947, бака Индира такође је била премијерка, као и отац Раџив.

„То је концепт по којем је Индија секуларна држава, у којој су сви равноправни, хиндуси и муслимани, као највећа мањина и припадници свих других религија и припадници свих хинду каста. Међутим, Моди инсистира на томе да је Индија пре свега хинду држава, позивајући се притом на неке свете списе и на митове који су дубоко укорењени у индијској религији и у индијским светим књигама”, објашњава Мишић.

Као резултат такве политике, између осталог, јесте и придавање велике пажње светим кравама, животињама које су у хинду религији свете, што је довело до многих инцидената са муслиманима, од којих су многи живјели од трговине говеђим месом.

„То је довело, између осталог, и до неких парадокса, пре свега на северу Индије — да земљом лутају крда напуштених крава, полуизгладнелих или сасвим изгладнелих, којих су се власници одрекли, пошто више нису продуктивне. Не могу да дају млеко, а немају право да их закољу. Била је и цела серија инцидената у којима су радикални хиндуси линчовали муслимане осумњичене да су трговали говеђим месом”, наводи Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана