Макрон: Жалим због одлуке Ирана, има још времена за дијалог

Танјуг
Макрон: Жалим због одлуке Ирана, има још времена за дијалог

Париз - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас да жали због иранске најаве да ће премашити дозвољену границу обогаћеног уранијума, али и да ће Париз наставити преговоре с Ираном и његовим савезницима како би се избегла даља ескалација у региону.

“Жалим због иранских саопштења објављених данас, али како је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) нагласила, Иран поштује своје обавезе и снажно га охрабрујемо да буде стрпљив и одговоран “, рекао је Макрон на конференцији за новинаре коју је одржао заједно са украјинским предсједником Зеленским који је у званичној посјети Паризу, преноси Ројтерс.

Француски предсједник је додао и да од данас, па до 8. јула постоји временски простор и шанса за више дијалога како би се сачувао нуклеарни споразум са Ираном.

“Сваки облик ескалације не води нас у правом смеру и неће помоћи ни Ирану ни међународној заједници, тако да ћемо учинити све што можемо са нашим партнерима како бисмо одвратили Иран и пронашли пут ка могућем путу за дијалог”, рекао је Макрон.

План Ирана о прекорачењу граница за нуклеарно обогаћивање представља “нуклеарну уцјену” и на њу се мора одговорити повећаним међународним притиском, изјавио је данас портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Герет Маркиз.

“Предсједник Трамп је јасно ставио до знања да никада неће дозволити Ирану да развије нуклеарно оружје”, рекао је он.

Иран ће у наредних 10 дана пробити ограничење залиха уранијума које су одређене нуклеарним споразумом Техерана са свјетским силама, изјавио је раније данас портпарол иранске агенције за атомску енергију Бехроуз Камалванди.

Он је упозорио да Иран има потребу за обогаћеним уранијум до 20 процената што је само корак од нивоа за израду нуклеарног оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана