Вучић:Нема бесплатног сира, осим у мишоловци

Танјуг
Вучић:Нема бесплатног сира, осим у мишоловци

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је одавно јасно да Србија жели да буде дио ЕУ, а да је њихов захтјев био и приј давања статуса кандидата, постизање споразума о нормализацији односа са Приштином.

Вучић је, на питање да ли ће убрзање евроинтеграција имати посебну цијену за Србију, рекао: „ако мислите да сир добијате за џабе, нећете, јер бесплатан стоји само у мишоловци“.

-Али то нису ствари које не знамо. Нико не треба да се прави луд да то није знао, јер је о томе обавештавано милион пута. Шта мислимо и како да чувамо своју земљу то је друга ствар. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоји од стране ЕУ само порука да су нешто одлучили и да кажу да то мора, а са наше стране да нећемо само паре, већ да имамо и обавезе - поручио је он.

Aлександар Вучић истакао је  да је Србија у потпуности опредјељена да буде на европском путу и да је циљ пуноправно чланство у ЕУ, те навео да је Унија далеко највећи инвеститор и трговински партнер Србије.

Vучић је, након разговора са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом рекао да грађани Србије треба да знају да то није само емоционално питање, већ питање разума и вриједности.

Подсјетио је да је робна размјена у прошлој години са ЕУ износила 31 милијарду евра, а услуга 37 милијарди евра.
ЕУ, према његовим ријечима, учествује у укупној трговини са више од 60 одсто.

Вучић је пренео да је у прва четири мјесеца ове године повећана трговинска размјена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра, те је процјена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра.

.То говори о значају ЕУ, државама чланицама, фабрикама које граде у нашој земљи, извозу који остварујемо, увозу робе. Највећи извоз и увоз имамо са у ЕУ. ЕУ је убедљиво највећи инвеститор у нашој земљи са 67 одсто удела - рекао је он.

Нагласио је да то грађани треба да знају, и да „мора да буде фер и покаже поштовање према новцу и према свему што је ЕУ овде учинила“.

- Хвала на структурним и суштинским променама у земљи – истакао је Вучић.

Вучић је посебно пожелио добродошлицу Мишелу у Србију и нагласио да то не говори из куртуазних разлога, већ што искрено мисли и осјећа да је његова посета у овом тренутку веома значајна за будућност земље.

-.Посебно сам захвалан Мишелу што је увек био спреман да чује аргументе српске стране макар се с њима не слагао, што је увек имао не само довољно времена и што је показивао довољно пажње и жељу да идемо брже у ЕУ, што је све чинио личном снагом и угледом да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумеју зашто је важно да

Западни Балкан буде део европског континента, не само у географском, већ у сваком смислу – нагласио је Вучић.
Вучић је указао да су данас заједно посјетили Научно технолошки парк који, каже, не би постојао да није би било занчајне помоћи ЕУ.

-Направићемо заједнички парк у Сарајеву, и верујем да ћемо за то добити додатну подршку ЕУ . додао је он.

Вучић је рекао да њемачки канцелар Олаф Шолц у Србију долази средином идућег месеца, и да ће то бити веома важна посјета за Србију.

Изразио је увјерење да су Шолц и предсједник Француске Емануел Макрон о иницијативи убрзања европских интеграција разговарали недавно у Берлину, те да ће, какав год да буде приједлог ЕУ, то бити усаглашено између две највеће земље и двојице кључних лидера.

Осврнуо се на ријечи Мишела да пријети криза намирница, констатацијом да су неки, када је говорио да ће бити глади у свијету, рекли да ће то бити случај и у Србији, иако то он није рекао.

-Ово што је рекао Мишел биће глади у свету, много проблема и код нас у Европи, а много већи проблем за нас је колико је решиво питање ко енергената од нафте, преко гаса до електричне енергије. Људи су научили да имамо све и да је обавеза државе да мора да се догоди небитно шта се збива око нас. А збивају се тектонске промене - додао је он.

Вучић је казао да „нас очекује најтежа зима“ и да је „зато важна тесна веза са ЕУ, да можемо да добијемо приступ енергентима“.

Истакао да је важан гасни интерконектор са Бугарском, а да ће Србија настојати да свој дио уради до краја године и да се нада да ће Бугари завшити свој дио до априла или маја.

-Након тога ћемо имати још један канал за добјање гаса. Морамо да размишљамо како ћемо нафту да добијамо, јер власник наше нафтне компаније су руске фирме, а не знамо какав ће бити нови пакет санкција ЕУ. Изузетно је важно да будемо наслоњени на ЕУ - подвукао је он.

Вечера

Александар Вучић је најавио да ће вечерас, пошто није било посебних захтјева од делегације Мишела приредити посебну вечеру током које ће предјело, главно јело и дезерт бити само месо.
-Уз добро српско месо да продискутујемо о свему - закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана