Вучић: Задатак Срба и Србије да никад не забораве Олују

Танјуг
Вучић: Задатак Срба и Србије да никад не забораве Олују

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је задатак Србије и Срба да никад не забораве хрватску војно-полицијску акцију “Олуја”, већ да је обиљеже на достојанствен и озбиљан начин.

“Наше је да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо”, поручио је Вучић поводом 24 године од акције “Олуја”, коју Хрватска слави као побједу, а не као протјеривање Срба са вјековних огњишта.

Вучић је рекао да се поставља питање гдје је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило.

“И да кажете да су људи отишли жтрбухом за крухомж, да их је тако отишло 100.000. Где је нестало 400.000 људи? Како ћете то да објасните, како се то догодило? Тешко је то објаснити и то је тешка рана Срба са којом морају да живе”, истакао је Вучић.

Вучић каже да је увјерен да ће Срба у Хрватској на попису 2021. године бити мање од 150.000.

Он је поручио да је поносан на све оне Крајишнике који су дошли у Србију и који су својом енергијом, љубављу и радом учинили да буде боља.

Вучић је позвао све грађане Србије, посебно Крајишнике, да сутра дођу код Манастира Крушедол гдје ће бити обиљежен Дан сјећања на страдале у “Олуји” и одају пошту настрадалим, те тако науче дјецу шта се тамо заиста десило и да тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

“Ми ћемо га пети пут обележити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то”, рекао је Вучић и додао да погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују.

Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да би жељела да присуствује концерту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским пјесмама, на “прослави жОлујеж” у Сплиту, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за Србе један од најтужнијих дана у савременој историји.

Вучић је напоменуо да Србија жели најбоље односе са Хрватском и наставиће да их гради, али је упитао и како објаснити чињеницу да је према попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. године било 184.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана