Вучић: Влада пре 3. новембра, кога год да поставим рећи ће све најгоре

Танјуг
Вучић: Влада пре 3. новембра, кога год да поставим рећи ће све најгоре

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић представио је планове и програме за даљи развој и будућност Србије, и најавио формирање Владе прије 3. новембра.

Вучић је на прес конференцији, навео је да је од јутрос хоспитализовано 3.519 лица.

"То је за око 2.000 мање него пре 10 дана", каже Вучић.

Тај податак на најбољи начин говори колико је ситуација повољнија данас него прије 10 или 15 дана, подвукао је предсједник Вучић у обраћању јавности.

"Ово сам рекао не да бих казао да је време за опуштање, већ да схватимо да треба да да будемо одговорнији и озбиљнији у приступу нашој борби са инфекцијом, да заштитимо грађане", каже.

Додао је да је највећи број преминулих старије животне доби, док је знатно мање младих, мада они свакако нису изузеци.

Навео је и да један дио љекара мора да добије одмор, како би били спремни за јесен. Тада је то, према његовим ријечима, важно - због укрштања коронавируса и вируса грипа.

Након болница у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Прокупљу, у року од 10 дана креће се са обновом болница у Врању, Пироту, Кикинди и Ћуприји, најављује Вучић. Додаје и да се Инфективна у Београду такође обнавља и то послије 50 година.

"Неупоредивно бољи и виши стандарди, и то је стандард који покушавамо да обезбедимо за наше људе", каже.

Такође је истакао да се мора водити рачуна и о другим пацијентима, како онколошким, кардио васкуларним, тако и дијабетичарима и другим хронично обољелим.

Рекао је да су примани сви ургентни случајеви, онколошке и хронични болесни.

Посебно је поменуо Онколошки институт, рекавши да по први пут немамо листу чекања на лијечење карцинома дојке, подсјећајући да се раније чекало дуго на лијечење.

Указао је да је важно да се у најбржем року изврше потребне операције.

О Косову

Предсједник Србије Александар Вучић апеловао је данас на јединство у не лакој ситуацији и изазовима пред којима је земља, јер се, каже, само тако може очувати земља, остварити успјеси и трасирати још бољи пут у будућност.

„За нас ситуација није лака. На међународној сцени се не могу прогнозирати многе ствари. Није једноставно рећи, на пример, шта можемо очекивати ни у односу између Москве и Минска, па се не може предвидети ни позиција Србије у односима светских сила", објаснио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу, подсјетио да сви говоре о потреби признања Косова, као што помињу као једино ријешење за БиХ, не да РС не постоји, али да се њене надлежности пребаце на централни ниво.

"За нас је важно да се поштују четири слободе, то је важно за опстанак српског народа", каже.

Закон о заштити вриједности ОВК је и према ријечима Вучића додатно малтретирање и шиканирање српског становништва.

Предсједник наводи да Приштина има и подршку од међународне заједнице.

"Али, када видим да долазе на разговоре и добијају подршку дела међународне заједнице, видим да је смисао свега да Србија призна Косово. Онда нам то и кажите, да нећете да разговарате и да је то смисао свега. Чекам само да нам то у неком моменту кажу", рекао је Вучић.

Додао је и да је приједлог Београда, у посљедњој рунди разговора о економији, био да на роби који се увози на КиМ пише Србија, без Република Србија, али да не долази у обзир да на роби која стиже са КиМ пише Република Косово.

"Желели смо да разговори буду суштински, не формални, да се тиме решавају проблеми, а не да неко само чека да прође време како би нам изпоручио захтев који бисмо морали да прихватимо или одбијемо и будемо проказали од свих", рекао је Вучић.

Услиједиле су флоскуле и све се претворило у бирократске норме, додао је Вучић и поновио да Београд жели економску сарадњу, јер је за нас важно да се поштују четири кључне слободе - протока људи, робе, услуга и капитала.

"Реците да нећете да разговарате и преговарате, било би поштеније. За нас ситуација није лака. Сви говоре да је једино решење признање Косова и да другого решења нема. Оно што од људи тражимо и молимо је да разумеју тежину позиције у којој се налазимо", објашњава.

"Због тога тражимо од људи у Србији, не да политичке разлике и демократија не постоје, али да разумеју тежину позиције у којој се налазимо и да што јединственији наступамо", подвукао је он.

Вучић је казао да само тако можемо да очувамо своју земљу, остварим успјехе и трасирамо још бољи пут у будућност.

Како даље наводи Немачка и САД неће повућу признање Косова. Најављује и да ће 7. септембра отићи у Брисел на преговоре.

"Српска страна ће тражити испуњење уговора из 2013. године - формирање Заједнице српских општина. Из дијалога нећемо да излазимо", каже.

"За мене је Олуја највеће етничко чишћење у Европи од Другог светског рата"

"Трудио сам се да не кажем ништа лоше о онима који оду на прославу Олује", каже Вучић објашњавајући да су Србија и Република Српска имале дан туге, док је у Кину била прослава. Како даље наводи, одлазак Милошевића неће донети ништа.

"На њихових 6 ударних портала објављено је 1.014 текстова против мене. Ако ми кажете да је то случајно и да то није организовано - много дуго сам у политици да би такве приче пролазиле. Београдска чаршија је увек пратила загребачку, јер смо мислили да ћемо бити више европејци ако се додворимо и удаљимо од националних интереса Србије", каже Вучић и додаје:

"Да пружим подршку за тај чин - не пада ми на памет. Да Србију увлачите у прославу Олује - у томе нећемо да учествујемо. Да кажемо да Олуја није била етничко чишћење? Ја то нећу да кажем. За мене је Олуја највеће етничко чишћење у Европи од Другог светског рата. Добили смо то да Срби нису јединствени".

Како наводи - у реду је да се миримо, али не и да славимо,

"Они који су славили нека објасне народу", каже Вучић.

Када је био у посјети Хрватској, каже да се Срби тамо плаше, а када је посјетио једну породицу - почели да говоре нормално тек када су спуштене ролетне.

"Кога год да поставим рећи ће све најгоре"

На питање зашто су уз њега Недимовић и Лончар и да ли је "десно од њега нови премијер" Вучић одговара:

"Они су овде да мени помогну. Ја нисам много паметан да бих све схватио".

Како додаје - ту су и како би могли да одговре на питање.

Слиједеће недјеље се настављају консултације, биће то други круг разговора и тада ће бити јавност обавијештена о свему.

"Потребно ми је времена, али свакако ће бити прије 3. новембра што је уставни рок. Не знам само одакле секирација дела јавности кад им је поптуно свеједно, јер кога год да поставим рећи ће све најгоре. Не секирам се много зобг тога", каже.

Вучић је уз објаву о представљању планова, на Инстаграму јуче објавио фотографије, на којима се види да на тераси Предсједништва, како је навео, анализира резултате и припрема планове и програме, које ће представити.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана