Вучић: Велики пројекат за енергетску будућност целог региона

Агенције
Вучић: Велики пројекат за енергетску будућност целог региона

СОФИЈА – Гасни интерконектор између Србије и Бугарске је важан европски пројекат и Србија ће моћи да снабдијева и друге земље на западном Балкану.

Рекао је то предсједник Србије Александар Вучић који је присуствовао почетку радова на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији у Костинброду у близини Софије. Вучића је дочекао  бугарски предсједник Румен Радев.

– Изградњом гасног интерконектора Србија ће значајно диверсификовати гасне изворе и да моћи ћемо да увозимо више ЛНГ-а. Ми трошимо све више гаса. Србија се за разлику од једног значајног дела Европе реиндустријализује - казао је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија ће касније морати да повећава капацитете.

-Ово је важан европски пројекат јер ћемо моћи да снабдевамо и друге земље на западном Балкану. Бугарска је врло поуздана земља и у овим тешким условима ниједан једини дан нисмо имали проблема са Бугарском. Нити смо крили који гас увозимо и данас је ово велика инвестиција вредна око 93 милиона евра,  49 милиона нам је поклон, 25 милиона добијамо од Европске инвестиционе банке и из буџета око 19 милиона. Овај пројекат значи доста за БДП, али нам омогућава да имамо више енергетских извора и повезује нас са светом, Грчком, Европом - рекао је Вучић.

Изјавио је да се нада да ће градња гасног интерконектора између Србије и Бугарске да се заврши до октобра и да гас потече до краја године.

Напоменуо је да Србија гради 108 километара.

Он је захвалио предсједнику Бугарске на пријатељству које показује према Србији.

Почетку радова присуствује и шеф делегације ЕУ у Србије Емануел Жиофре.

Међусистемска гасна веза “Бугарска-Србија” (ИБС) у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара, од Новог Искара у близини Софије до Ниша.

Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.

Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствују и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор “Булгартрансгаза” Владимир Малинов и Србијагаса Душан Бајатовић.

Укупна вриједност гасног интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, према процјени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбјеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП Србијагас. Главни извођач радова је “Главболгарстрој”.

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено,  спремна за оперативни рад половином ове године.

Радови укључују изградњу двосмјерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш - Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мјерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Споразум о изградњи гасовода Ниш - Димитровград потписан је још 2010. године, а радови на изградњи гасног конектора у Србији почели су у фебруару 2022. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана